Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални

Тръмп, Туск, Меркел и Макрон изразиха тъга от пожара в катедралата
Обновена: 15 апр 2019 22:19 | 15 апр 2019 22:17, Веселина Йорданова
240
Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар, който се разрази в парижката катедрала Нотр Дам, предадоха световните агенции.

Още по темата
"Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо", написа Тръмп в Туитър. В Туитър американската първа дама Мелания Тръмп написа, че сърцето й се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че пътува към мястото на пожара. В Туитър той написа: "Толкова съм тъжен да видя, че тази част от всички нас, е изгоряла напълно", предаде Ройтерс. Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи, предаде Франс прес.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара "ужасен" и каза, че щетите са "колосални", предаде Франс прес.
Германският външен министър каза, че пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците изрази подкрепа с Франция, предаде Франс прес.

"Обхванатата от пламъци Нотр Дам поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в Туитър на германския външен министър Хайко Маас.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес.

"Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара, предаде ТАСС. "Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в Туитър.

Според френски медии и някои световни агенции е рухнала островърхата кула на Нотр Дам. Според други източници е рухнала част от кулата. Противоречиви са и информациите за състоянието на покрива, дали е рухнал напълно или частично и до каква степен е засегната и долната част на храма. Телевизионни кадри показват пламъците да напредват надолу в храма.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, предаде Асошиейтед прес.
Катедралата беше в процес на обновление, припомнят агенциите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
17
 
! Отговори
до №56 преди 5 години
За теб може ида са глупости, но тази сграда гори по волята но БОГ. Забележи, гори не какво до е , а френски символ. Това е много сериозен знак. А ти си разправяй каквото си щеш.
50
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас, нормалните хора?
49
5
 
21
 
! Отговори
Цв. Цв. преди 5 години
Купувам я на 1/5, реставрирам с гипсокартон и строя асансьор!
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно винаги става каквото е писано.
47
23
 
16
 
! Отговори
BGN преди 5 години
Бас ииии . Всеки ден измират сумати деца, я от глад я от кво ли не... Лидерите реват за една сграда, колкото и да е важна.....Ей го и нашия ББ съкрушен бил как 8 вековната църква изчезвала. А че за 3 дена умряха 4 деца по пътищата, кво му пука ....
46
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Глупости.
45
2
 
18
 
! Отговори
Пацо Терасата преди 5 години
Сега ще ми дадат ли амортизираната тераса на преференциална цена?
44
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Господ искаше да я спаси, щеше да прати 2-3 облака дъжд. Но Той не иска!
43
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32какво значи "Животът продължава"? Давай да унищожим всичко ценно в този свят защото животът така или иначе ще си продължи.Той и Нерон като е опожарил Рим е смятал че не върши нещо осъдително.Но дали Нерон е бил нормален? Хората се превърнаха в банда ненормалници за които дори едно толкова красиво и величествено нещо не струва и пукната пара.Аз лично се чувствам отвратително.За мен това е невероятна загуба.Ужас.И не защото е религиозен храм а защото е невероятно човешко творение.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук се вижда дългата ръка на Асоциацията на кондуторите в Европа!
41
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Читателите да не се стресират толкова. Тази знакова катедрала гори с такъв буен огън по волята на Господ. Да приемат наказанието си и да се огледат какво има да поправят в поведението си.
40
6
 
13
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
СВЕТА СОФИЯ В КОНСТАНТИНОПОЛ Е ГОРЯЛА ТА ГОРЯЛААЙДЕ ФРАНСЕТАТА МАЛКО. ЩЕ НИ НАСТИГНАТ СЛЕД 8-10 ВЕКА ТИЯ ***
39
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямския папа Франциск мълчи.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е дело на ГКБ, ГРУ, НКВД, ФСБ, БКС, БФС, БПЦ, ЦУМ, БДЖ, СДС, БКП, НДСВ и КОМПИ!
37
2
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да не излезе сега някой "психично болен" като от батаклан сега, пак ли ще се крие истината ;) ???
36
14
 
14
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
Света София в Константинопол е горяла - та горяла. Боли ме фара за някаква смешна прехвалена постройчица от дърво. Айде по-сериозно господа европейци.Историята на Европа е на Балканите, не във Франция. Бич плийс. Пак подменят историята!Наглеци
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви щети става въпрос като от това чудо не остана нищо. Е все опак остана нещо де Желязното скеле. То ще остане да стърчи и да напомня на Макарона как се е.е стара баба.Толкова века оцеля тази сграда и дойде каръка Макаронски и тя взе че изгоря.
34
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След редовното сключване на гей бракове, накрая дойде огънят да пречисти това грешно място!
33
4
 
23
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До ЧовекМного добре знаем на какво е символ Нотр Дам,бъди спокоен!Обаче също много добре знаем КОЙ иска да унищожи всички тия символи на Европа и наложи своите "ценности"-Сорос и глобалистите!
32
2
 
8
 
! Отговори
САМОЛЕТ НОМЕР 5 преди 5 години
Всичко що е строено с дърво е временен строеж - ФАКТ! Имаш логика!До Анонимен 39