Стабилизираха Нотр Дам, вече няма риск от срутване

Разследващите смятат, че пожарът се дължи на случайност
20 апр 2019 09:06, Елка Василева
87
Стабилизираха Нотр Дам, вече няма риск от срутване
Сн

Архитекти и строителни работници стабилизираха структурата на емблематичната парижка катедрала "Нотр Дам" вчера - четири дни след като тя бе повредена при гигантския пожар в понеделник, предаде Асошиейтед прес, като се позова на пожарната във френската столица.

Нейният говорител Габриел Плюс каза, че вече няма риск от срутване на стените на църквата. Пожарникарите са охладили стените и отломките от покрива в катедралата и вече няма "горещи точки" в сградата.

Още по темата

"Цяло чудо е, че катедралата все още се държи и че всички реликви бяха спасени", заяви Плюс.

Разследващите пожара смятат, че той се дължи на случайност и проучват многобройни фактори, които може да са допринесли за неговото пламване, отбелязва АП, цитирана от БТА.

За най-вероятна причина се смята късо съединение.

На фона на добрите новини за "Нотр Дам", съобщени от говорителя на пожарната, енориашите в прочутата катедрала отпразнуваха Разпети петък в близка църква. Те се помолиха за увредения архитектурен шедьовър и отпразнуваха спасяването на спасените реликви, сред които е и тръненият венец на Исус Христос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: нотр дампожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тая катедрала е строена от крепостни по селяни чрез меч и камшик по волята на зли крале като Филип "Хубави"."----А "злите крале" ако не си чувал са кръстени с българска Библия. Значи злината им идва от българския клон на християнството.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая катедрала е строена от крепостни по селяни чрез меч и камшик по волята на зли крале като Филип "Хубави".
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а колкото до църквата, просто трябва да видим кой пИчели от цялата работа. изведнъж не се чува нищо за жълти жилетки и едно геронтофилче ще става строител на катедрали. нема да се очудя и ако го канонизират след две три седмици шото се напъва да прави нещо. а нашите подлизурковци вместо да спасяват българските деца които умират и да спасяват нашето културно наследство по светци и от папата. ашколсун.
34
1
 
2
 
! Отговори
до francais преди 5 години
+10!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Waffen SS е ***-*** .... те така са си свикнали - с чужда пита - помен да правят!
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук у нас десетки и стотици археологически и исторически паметници се рушат, властта нехае, а взема от бюджета, за да дарява на Франция....
31
1
 
19
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Пожарът си е умишлен. Само че не им отърва да кажат. Всъщност не ме вълнува особено и съм категорично против България да праща парични помощи за тази цел. Защо не дадоха пари за изгорелия тютюнев склад в Пловдив, който е в основа на романа "Тютюн"?? А!! Гъзомийййници
30
9
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До Обичам Франция///Не сте единствен/а/.Няма културен ,възпитан човек,който да не се е докоснал до френската култура.Единият ми от дядовците е загинал на Дойран ,сражавал се е в 34-ти Троянски полк,9-та Плевенска дивизия,а баща ми неговият син поставяше франската култура на пиедестал,въпреки ,че беше немски и руски възпитаник
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се оправят нямам намерение да дарявам за храмове за да може демонини херцози да си правят сатанинските ритуали.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ще се оправят, Франция е богата страна. Да му мислим ние! Сред милионерите и милиардерите в Бг никой няма да даде и стотинка за светини. Само алчност и кражби.
27
0
 
14
 
! Отговори
kula преди 5 години
Абе голяма случайност. В понеделник в 7 ч вечерта започва пожар и то огромен. Сигурно вече е нямало никой в сградата или около нея. Не е имало сензори за дим. И пожарът става огромен. И никой не реагира. Ако е наистина така, то организацията е нула. Или нарочно направено така.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България не обичаш ли?
25
0
 
10
 
! Отговори
/*- преди 5 години
Голям пр.аз
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ne samo za Evangelijata na Levski njama pari,a i za stotitsi Bulgarski tsarkvi,koito bavno,bavno si otivat.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като по ноти спряха протестите срещу Мак(а)рон и отвлякоха вниманието на обществото (своето и чуждото) в съвсем друга посока с този пожар, а и датата подбрана преди празника......И на всичкото отгоре цял свят им праща помощи в пари.
22
14
 
9
 
! Отговори
Обичам Франция преди 5 години
Някои хора отказват да разберат, че Париж е люлка и център на цивилизацията и като такъв е световен мегаполис. Франция е империя - велика, могъща, развита и просперираща държава! Като такава тя е притегателен център за хора от цял свят и неслучайно е най-посещаваната страна на земното кълбо! Това е културната столица на света! Имат си всичко! Иначе очевидно става въпрос за инцидент. Но така или иначе Нотр Дам ще бъде реставрирана и отново ще блести в сърцето на великата френска цивилизация!
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бе изгорял напълно, моеха да викнат Манолев да построи една къща за гости е минерална вода от Сена...
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко вече събраха от дарения? Ще им стигнат и ще им останат даже пари.
19
2
 
6
 
! Отговори
Равносметката преди 5 години
Спокойно, аз се радвам, че Храмът е запазен и ще се възстанови.За разлика от Оня, с изцъкления поглед и очилцата, дето се радваше на самия пожар..
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно,пожара бе инжинерно дело-управляем пожар-това да изгори-това-не- за улеснение на ремонта и . Но Франия извлече от това големи политически и и икономически дивиденти.Хитро.Нашите и те клъвнаха с няколко стотин хиляди. А за Евангелиета на Левски няма пари!