Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши

Пластмасовите бутилки ще се произвеждат с неподвижни капачки
Обновена: 21 май 2019 16:42 | 21 май 2019 16:37,
85
Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши
Снимка: БТА

Европейският съюз забранява 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в опит да намали замърсяването на световните океани, което застрашава живота на техните обитатели. Днес външните министри от ЕС окончателно приеха Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба, която трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните членки до 2 години.

Така от юни 2021 г. на територията на Съюза ще бъде забранено производството и употребата на пластмасови сламки, тарелки, вилици, ножове и лъжици, бъркалки за кафе, дръжки на балони, както и клечките за уши.

Те трябва да бъдат заменени от изделия, произведени от други материали. От употреба се изваждат и чаши, съдове за храни и напитки, изработени от експандиран полистирен, и както всички изделия от разградими при окисляване пластмаси.

Решено: След 2021 г. без пластмаса в ЕС!

Приетата днес директива предвижда до 2025 г. пластмасовите бутилки да са направени от поне на 25% рециклирана пластмаса, а до 77% от тях да се преработват. Властите трябва да създадат възможност пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно, за да се улесни тяхното рециклиране. Освен това от 2026 г. капачките ще бъдат постоянно прикрепени към бутилките до 3 литра, за да не замърсяват допълнително.

Едновременно с това изделия, за които няма достъпни алтернативи, сред които филтрите за цигари и мокрите кърпички, употребата ще бъде ограничена. Те ще се продават с допълнителни етикети, указващи наличието на пластмаса у тях, вредата за природата, както и начина, по който да бъдат изхвърляни.

Още по темата

С новото европейско законодателство се въвежда отговорност за производителите на пластмаси, като те  ще плащат част от разходите за рециклиране. Това се отнася и за производителите на рибарски мрежи. Въвежда се задължение на националните власти да събират изхвърлени в морето мрежи, които често се превръщат в капани за животните.

По данни на Европейската комисия 86% от боклука на плажовете и половината от този в моретата е съставен от забранените пластмасови изделия. Микрочастици от пластмаси са открити и в човешкия организъм, където те попадат с храната.

Еврокомисарят за рибарството Кармену Вела коментира днес, че спирането на производството на 10-те изделия ще пести по 22 милиарда евро годишно за почистването на моретата и плажовете.

Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба беше приета за рекордно кратко време - само година, след като Европейската комисия внесе законодателното предложение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: еспластмасови изделия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е удар върху източните страни и производството на което не са конкурентно способни . Всеки ден милиони тонове пластмаса излиза от техните магазини под формата на опаковки за храна. Опаковки за части, материали и какво ли не. Само се огледатейте вечер в големия магазин за каква пластмаса става въпрос. И искат да ме убедят че 5-10 тона сламки замърсявали Европа :))) Смях.
34
1
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Еееее тука хем искат новини да казват, хем наполовина ги казват, та да не стресират некоя кифла и психолог да тръгне да търси...Туй, дето си го слагат в джуките и по-надоле в пазвата също го забраняват и сега трябва са редат на опашка да им го махат.А пък тия, дето са измрели, един ден, след илядо годин, ша намилат скелети с цомби, и много ша си блъскат главите професорите какво е туй нящо-ша объркат археологията бе
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши"---Е, сега вече спокойно ще можем да ходим из Европеиския съюз, без да настъпваме сламки, тарелки и клечки за уши по улиците... :)
32
6
 
6
 
! Отговори
ЕСССР преди 4 години
След като ЕСССР забрани Белият Човек, вече почва полека да забранява продуктите на Научно-техническият Прогрес на Бялата Раса, с цел плавно да подготви Европа за трансформацията й в АфРопа, гласувайте Стадо, ЕСССР Ви мисли доброто, муахаха!
31
5
 
9
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Най-добре да се забранят хората на територията на ЕС, знаете ли какво чистичко ще стане... Така, де... не пластмасите цапат, правят го хората!
30
7
 
15
 
! Отговори
Браво преди 4 години
юдо-масонките толерасти, вегани, еко-фашисти, хомосексуалисти и гжендри спасиха отново света - тези пластмасови клечки за уши направо разказваха играта на световния океан
29
4
 
6
 
! Отговори
ойро = тойро преди 4 години
Ще се усетите Вие.Но, ще е късно !
28
2
 
12
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Ей, тва хората много загубени, бе! 100 години замърсяват, после се чудят как да ограничат замърсяването... Не е проблема в пластмасите, ами във нерегламентираното им изхвърляне от много хора, кой където му падне!
27
2
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
А пластмасовите торбички и бутилки кога?
26
1
 
7
 
! Отговори
к0фе баб0не преди 4 години
У моя Родина ползваме Листо от Банан, ами питайте Брюксел кога ще може да гледате Банани в ЕС, че нали и Глобалното Затопляне иде....
25
8
 
9
 
! Отговори
к0нсерва преди 4 години
ЕС ще Ви върне в 13-ти век Африка, офцъе!!
24
6
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Другаря Борисов, какво отсече по въпроса ?!От гледна точка на квалифициран пожарникар, е интересно...
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго си е да отидеш на плажа с пластмасова чашка за бира, пластмасова чинийка за цаца и картофки, вместо с домашно приготвени вкусотии ! Сега Бай *** как ще си показва статуса без любимата му пластмаса ?
22
7
 
8
 
! Отговори
Еврочиновник преди 4 години
Най-добре ще е ЕС сам да се забрани.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОСТАВКА"Немедлено" не е българска дума! След като не си българин откъде на къде акъл ще даваш? Марш в колхоза!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплодието при високите цилиндрисе задълбочава.Свободни кокошки,краставици...Другаде ги стяга чепика.Джендърът не мина,паричните потоцинестигат,мигрантите им ползват женитебез да забият един пирон в годината.Европейската изнудваческа партия гълта водичка.Албанците им бъркат вбизнеса.Щатите ги притискат и т. н.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15"Сламките ги забраняват"...и вече креативни хора са измислили заместител от био материали !Сега ти се опитай да измислиш съоръжение, химически продукт или накакъв нов катализатор за газовете от "въглищните централи" и ще забогатееш !
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПак ще се появят дългите нокти на малкия пръст.
17
1
 
4
 
! Отговори
до №2 преди 4 години
До АнонименПробвай с пирон белким ти свърши работа за по-дълго време.
16
4
 
9
 
! Отговори
Кой ги решава в ЕС!? преди 4 години
Нали няма европейски парламент, кой ги взема тези решения, явно някой на своя глава!!? Багтън от европейските ***!