Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши

Пластмасовите бутилки ще се произвеждат с неподвижни капачки
Обновена: 21 май 2019 16:42 | 21 май 2019 16:37, Йовка Димитрова
85
Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши
Снимка: БТА

Европейският съюз забранява 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в опит да намали замърсяването на световните океани, което застрашава живота на техните обитатели. Днес външните министри от ЕС окончателно приеха Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба, която трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните членки до 2 години.

Така от юни 2021 г. на територията на Съюза ще бъде забранено производството и употребата на пластмасови сламки, тарелки, вилици, ножове и лъжици, бъркалки за кафе, дръжки на балони, както и клечките за уши.

Те трябва да бъдат заменени от изделия, произведени от други материали. От употреба се изваждат и чаши, съдове за храни и напитки, изработени от експандиран полистирен, и както всички изделия от разградими при окисляване пластмаси.

Решено: След 2021 г. без пластмаса в ЕС!

Приетата днес директива предвижда до 2025 г. пластмасовите бутилки да са направени от поне на 25% рециклирана пластмаса, а до 77% от тях да се преработват. Властите трябва да създадат възможност пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно, за да се улесни тяхното рециклиране. Освен това от 2026 г. капачките ще бъдат постоянно прикрепени към бутилките до 3 литра, за да не замърсяват допълнително.

Едновременно с това изделия, за които няма достъпни алтернативи, сред които филтрите за цигари и мокрите кърпички, употребата ще бъде ограничена. Те ще се продават с допълнителни етикети, указващи наличието на пластмаса у тях, вредата за природата, както и начина, по който да бъдат изхвърляни.

Още по темата

С новото европейско законодателство се въвежда отговорност за производителите на пластмаси, като те  ще плащат част от разходите за рециклиране. Това се отнася и за производителите на рибарски мрежи. Въвежда се задължение на националните власти да събират изхвърлени в морето мрежи, които често се превръщат в капани за животните.

По данни на Европейската комисия 86% от боклука на плажовете и половината от този в моретата е съставен от забранените пластмасови изделия. Микрочастици от пластмаси са открити и в човешкия организъм, където те попадат с храната.

Еврокомисарят за рибарството Кармену Вела коментира днес, че спирането на производството на 10-те изделия ще пести по 22 милиарда евро годишно за почистването на моретата и плажовете.

Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба беше приета за рекордно кратко време - само година, след като Европейската комисия внесе законодателното предложение.
 


85
Още по темата: ЕСпластмасови изделия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
9
 
! Отговори
До Браво преди 1 година
Не можеш да си представиш какво намират в коремите на умряли и изхвърлени на брега океански риби..., а тези клечки могат да ги налапат и по-малките, бъркалките, лъжичките и клечките за сладолед също. Пробвай да изядеш няколко, ако смееш!
До Горан:
Пороищните дъждове отмиват много неща от кофите и улиците в океана, така че, не е само до къде хвърлят хората. И в земята тази пластмаса не се разтваря.
Изобщо не съм фен на зелените и веганите, ама този български негатовизъм да търсиш само най-лошото, е болестно състояние! Едно провокиращо заглавие и вече подскачате!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези гадни пластмаси и без това са отровни да ти слагат храната вътре. Дано ги заменят с пресован картон или нещо такова.
37
0
 
14
 
! Отговори
Горан преди 1 година
По времето на моето детство, нямаше пластмасови бутилки, и т.н. Обаче, по плажовете пак имаше стъкла, на които хубавичко да се нарежеш. Каквото и да се произвежда, все ще се намери кой да прави мазало!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пластмасовите бутилки ще се произвеждат с неподвижни капачки"
---
Така ще можем спокойно да пием през капачката. :)
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е удар върху източните страни и производството на което не са конкурентно способни . Всеки ден милиони тонове пластмаса излиза от техните магазини под формата на опаковки за храна. Опаковки за части, материали и какво ли не. Само се огледатейте вечер в големия магазин за каква пластмаса става въпрос.
И искат да ме убедят че 5-10 тона сламки замърсявали Европа :))) Смях.
34
0
 
7
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Еееее тука хем искат новини да казват, хем наполовина ги казват, та да не стресират некоя кифла и психолог да тръгне да търси...Туй, дето си го слагат в джуките и по-надоле в пазвата също го забраняват и сега трябва са редат на опашка да им го махат.А пък тия, дето са измрели, един ден, след илядо годин, ша намилат скелети с цомби, и много ша си блъскат главите професорите какво е туй нящо-ша объркат археологията бе
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши"
---
Е, сега вече спокойно ще можем да ходим из Европеиския съюз, без да настъпваме
сламки, тарелки и клечки за уши по улиците... :)
32
5
 
5
 
! Отговори
ЕСССР преди 1 година
След като ЕСССР забрани Белият Човек, вече почва полека да забранява продуктите на Научно-техническият Прогрес на Бялата Раса, с цел плавно да подготви Европа за трансформацията й в АфРопа, гласувайте Стадо, ЕСССР Ви мисли доброто, муахаха!
31
4
 
8
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Най-добре да се забранят хората на територията на ЕС, знаете ли какво чистичко ще стане... Така, де... не пластмасите цапат, правят го хората!
30
6
 
14
 
! Отговори
Браво преди 1 година
юдо-масонките толерасти, вегани, еко-фашисти, хомосексуалисти и гжендри спасиха отново света - тези пластмасови клечки за уши направо разказваха играта на световния океан
29
3
 
5
 
! Отговори
ойро = тойро преди 1 година
Ще се усетите Вие.
Но, ще е късно !
28
1
 
11
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Ей, тва хората много загубени, бе! 100 години замърсяват, после се чудят как да ограничат замърсяването... Не е проблема в пластмасите, ами във нерегламентираното им изхвърляне от много хора, кой където му падне!
27
1
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
А пластмасовите торбички и бутилки кога?
26
0
 
6
 
! Отговори
к0фе баб0не преди 1 година
У моя Родина ползваме Листо от Банан, ами питайте Брюксел кога ще може да гледате Банани в ЕС, че нали и Глобалното Затопляне иде....
25
7
 
8
 
! Отговори
к0нсерва преди 1 година
ЕС ще Ви върне в 13-ти век Африка, офцъе!!
24
5
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Другаря Борисов, какво отсече по въпроса ?!
От гледна точка на квалифициран пожарникар, е интересно...
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си е да отидеш на плажа с пластмасова чашка за бира, пластмасова чинийка за цаца и картофки, вместо с домашно приготвени вкусотии ! Сега Бай Ганьо как ще си показва статуса без любимата му пластмаса ?
22
6
 
7
 
! Отговори
Еврочиновник преди 1 година
Най-добре ще е ЕС сам да се забрани.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОСТАВКА
"Немедлено" не е българска дума! След като не си българин откъде на къде акъл ще даваш? Марш в колхоза!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безплодието при високите цилиндри
се задълбочава.Свободни кокошки,
краставици...Другаде ги стяга чепика.
Джендърът не мина,паричните потоци
нестигат,мигрантите им ползват жените
без да забият един пирон в годината.
Европейската изнудваческа партия гълта водичка.Албанците им бъркат в
бизнеса.Щатите ги притискат и т. н.