Решено: След 2021 г. без пластмаса в ЕС!

ЕП подкрепи забраната
Обновена: 27 мар 2019 20:35 | 27 мар 2019 20:21, Петя Славова
40
Решено: След 2021 г. без пластмаса в ЕС!
Снимка: pexels.com

Европейският парламент подкрепи днес забраната за пластмасови изделия за еднократна употреба.
До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени пластмасовите вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене, чинии, сламки, клечки за уши, дръжки за балони от пластмаса, както и киселинно разградими пластмаси и съдове за храна, както и чаши от полистирен.

Държавите в ЕС ще трябва да събират до 2029 г. до 90 на сто от пластмасовите шишета. Предвижда се пластмасовите бутилки да бъдат от поне 25 на сто преработено съдържание до 2025 г. и 30 на сто до 2030 година.

Въвежда се разширена отговорност за производителите на тютюневи изделия, с които се замърсява. Тези правила ще се прилагат също за риболовните приспособения, за да може производителят, а не рибарите, да поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Съобщаването на отрицателните последици за околната среда става задължително на етикетите на изброените изделия. Надписите ще уточняват, че изхвърлянето на тези изделия е вредно за околната среда, предаде БТА.

По данни на Европейската комисия повече от 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Новото законодателство ще обхваща 70 на сто от всички пластмасови отпадъци, открити в морето. Заради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в Световния океан. Пластмасови остатъци са открити в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в риби и ракообразни - в хранителната верига на човека, отбелязва ЕП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те хората отдавна си рециклират бутилките. Влизаш в магазина, пускаш си пластмасовите бутилки в една машина, тя ти дава бележка с отстъпка и я използваш в магазина. Хем имаш стимул, хем е по-чисто.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквайте поредното повишаване на цени и данъци! Нали това е целта на поредните "зелени" инициативи...
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа не е добре да се хвали за опазването на природната среда, защото 1. производството на опаковки за еднократна употреба далеч не е екологично - изразходва се огромен природен ресурс и за самото производство, и за опаковането, и за събирането и извозването на отпадъка и 2. изнесе си и въобще стационира мръсните производства в Африка, Азия и Латинска Америка, което нито прави света по-чист, нито европейците по-морални. напротив - отровните добиви и производства често ангажират даже деца.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това,за което може да се похвали Европа и се справя много добре е опазването на околната среда,ако всички бяха така съзнателни,щяхме да живеем в по-добър и чист свят.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година Китай спря да изкупува европейския ***. "Развитите европейци" нямат достатъчно нито площадки за склад, нито заводи за преработка на отпадъчна пластмаса. Говореше се за въвеждане на данък за пластмасата, може и да го въведат, но са разбрали, че сами по себе си парите няма да им изчистят ***. На практика излиза, че "чистите" страни са по-мръсни, произвеждат в пъти повече ***, но го хвърлят в двора на "мръсните" (бедните).
29
3
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До Анонимен 25Камионите могат да замърсяват...но колко камиона се движат днес по пътищата и колко автомобила....някои хора имат по два три автомобила....ти ТИР в градско задръстване с включен двигател виждал ли си...не си тъй като той се движи само по-магистрали...а има идоти които до тоалетната отиват сколата си.Така че автомобилите са най-големите замърсители...
28
1
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До Анонимен 28Абе куха лейко заради такива тъпоъгълници като теб, алчни за печалби и с IQ на амеба е дереджетос пластмасата...Евтина за производство и носеща големи печалби при ниска инвестиции...печалбарство без мисъл за бъдещщето.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека доживее ес до 21г първо
26
14
 
24
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Имам чувството ,че съм в лош сън. Европа гъмжи от мигранти,престъпност и атентати,инфлация и бедност,а тия се занимават с глупости...
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забраняват и дизелите, но само за леките коли, за тировете , които замърсяват десетократно повече, не се говори. Нали от тях си пълнят бездънните гуши. Пълно лицемерие и театър за простолчдието и наивниците еколози.
24
5
 
18
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хубаво забранявате но каква е алтернативата.
23
3
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВМЕСТО ЕС ДА ИЗГРАДИ ПО НЯКОЛКО ЗАВОДА ЗА *** ЗА ДАДЕНО НАСЕЛЕНО МЯСТО ТЕ РЕШИХА ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМА СЪС ЗАБРАНИ!ТОВА ЩЕ Е ФАТАЛНО ЗА ЗЕМЯТА ЩОТО АЛТЕРНАТИВАТА НА ПЛАСТМАСАТА Е ХАРТИЯТА А ТЯ СЕ ПРАВИ ОТ ДЪРВО! СЕЧЕНЕТО ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ В ПЪТИ ОТ КОЕТО ЗЛЕ ЗА НАС !
22
6
 
6
 
! Отговори
Г преди 5 години
Нека доживее ес до 21г първо
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някъде четох че от 50-те години до 2018 година са произведени около седем милиарда тона пласмаси,от които 10% са рециклирани други 12% са изгорени!А другите?
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kupuwam akcii ot aluminievia dobiv:) idiotshtini! I stukloto i aluminia capat prirodata poveche pri proizvodstwoto si
19
5
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Кока Кола се опитаха със Стъклени Бутилки , и не успяха .
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшно е годишното потребление само на четирите най разпространени пласмасите PE, PP, PVC, PET надхвърля над 300 милиона тона, над 50% от тая гмеж се изхвърля всяка година.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проклятието на Уолъс Кародърс за полимерите.Малко е късно. Културата и организацията на използването и рециклирането им закъсня много. Как ще убедят Китай, Индия и Африка да не ги използват? Това е същото като новите енергоспецтяващи и екологични технологии - те са възможни само ако има места, които вършат мръсната част от тях - добиването на материалите и рециклирането им.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА ти знаеш ли стъклото от какво се прави ?А знаеш ли колко стъкла ще се търкалят по улиците ?Има различни видове полимери без тях животът ни е немислим.Тръбичките са система за венозно хранене и преливане на кръв да не би да се правят от дърво?Аман от невежи хипари.
15
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази пластмаса който я измислил и внедрил плаче за бесилото. Не стига че замърсява но и трови хората. Знаетели от какво се правят шишетата от които пиете бира и безалкохолно незнаете. Знаете ли че тази пластмаса изпуска вредни вещества и вие ги поемате заедно с бирата и безалкохолното. Незнаете. Браво.