Евроскептикът Борис Джонсън – любовчията с турски корени, израсъл в Брюксел

Той не бива да се подценява. Ще наследи ли Тереза Мей?
27 май 2019 22:00, Елка Василева
158
Евроскептикът Борис Джонсън – любовчията с турски корени, израсъл в Брюксел
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Той има склонност към гафовете, извънбрачните дела и е убеден евроскептик. Той може да наследи Тереза Мей на премиерския пост във Великобритания. Той е Борис Джонсън.

Борис Джонсън има турски предци, роден е в Ню Йорк в английско семейство, но прекарва голяма част от детството си в Брюксел, където баща му работи в европейските институции. Той може да е следващият британски министър-председател, пише Дойче веле.

И все пак Борис Джонсън, най-космополитната личност сред британските политици, е и най-консервативната фигура в процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Той е и човекът, който вероятно ще наследи Тереза ​​Мей като министър-председател на Великобритания, след като тя подаде оставка на 7 юни.

Получава името Александър Борис де Пфефел Джонсън, но е известен просто като Борис. Негова запазена марка са непокорната му руса коса и обърканата му реторика. Злите езици отдавна говорят за ексцентричната му природа, включително страстта му към колоездене, измачканите костюми и легендарната липса на точност. Гласоподавателите му простиха политическите изцепки, както и предпочитанията му към красиви, умни жени. Лондонските таблоиди му лепнаха прякора "Борис любовчията" - заради извънбрачните му връзки.

Въпреки това Борис Джонсън не бива да се подценява - в това се увери през тази година и Тереза Мей.

Парадокс във Великобритания: Влизат, за да излязат

След като завършва престижния колеж “Итън”, Джонсън следва класически науки в Оксфорд. В продължение на десетилетия детството му е представяно в медиите като идилично. Но миналата година по-малката му сестра Рейчъл, известна журналистка и анти-Брекзит кандидатка за Европейския парламент разкри пред “Сънди Таймс”, че майка им, художничката Шарлот Джонсън, страда от депресия и „бързо развиващо се обсесивно-компулсивно разстройство“, заради което се е налагало да лежи дълго време в психиатрична клиника. Младият Борис и трите му братя и сестри са отгледани от бавачка, която се грижи за тях, докато баща им Стенли работи като служител в Европейската комисия в Брюксел.

Журналистът Борис Джонсън

Джонсън работи като журналист, преди да влезе в политиката, но и медийната му кариера е изпълнена с противоречия. Първото му назначение е в лондонския всекидневник „Таймс“. Дните му в ‘Таймс” завършват драматично, след като се оказва, че Джонсън си е измислил цитат, който е приписал на преподавател по история от Оксфорд.

Още по темата

Няколко години по-късно той става кореспондент на "Дейли телеграф" в Брюксел и бързо успява да изгради репутация на евроскептик сред колегите си - защитници на ЕС. В убийствена статия на “New Statesman” бившият чуждестранен редактор на “Таймс” Мартин Флетчър пише през 2017 г., че мисията на Джонсън е била да предизвика евроскептицизъм и "да изобличава ЕС при всеки възможен случай".

Свирепата амбиция на Джонсън през годините, прекарани в Брюксел, води до разпадането на първия му брак. Дванадесет дни след развода си той се жени за Марина Уилър, която по това време очаква първото от четирите им деца.

След завръщането си в Лондон, Борис Джонсън се издига до главен политически коментатор на вестник "Телеграф", започва да се появява редовно по телевизията, става редактор на консервативното издание "The Spectator" и е избран за депутат от консерваторите от избирателния район Хенли, окръг Оксфордшир. Афера с негова колежка води до отстраняването му от кабинета в сянка на торите и от първото от многото му изгонвания от семейното жилище.

Политикът Борис Джонсън

Когато бъдещият британски премиер Дейвид Камерън, съученик на Джонсън от “Итън”, е избран за лидер на торите през 2005 г., той категорично отказва да преназначи Джонсън в кабинета в сянка. Така изолиран от Камерън и с окончателно приключена журналистическа кариера, през 2008 г. Джонсън се хвърля в битката за кметското място в Лондон. Джонсън успява да изтръгне от лейбъристите все по-левия Лондон с помощта на подкрепата от австралийския изборен стратег Линтън Кросби, който мъдро го съветва да не привлича вниманието. След изборната победа той е кмет по време на Лятната олимпиада през 2012 г. и успява да затвърди в общественото съзнание. Вторият му мандат като кмет на Лондон подхранва политическите му амбиции. След като си осигурява влизането в парламента, Джонсън оправя поглед и към върховете на партията.

Борис влага целия си политически авторитет и енергия в битката за Брекзит. Обикаляйки страната с червен автобус, той убеждава избирателите, че ще имат само ползи от развода с ЕС. Последвалата оставка на премиера Камерън му позволи да се доближи до Тереза ​​Май. В продължение на две години той бе министър на външните работи в нейния кабинет.

"Сърцето и душата на партията"?

Политическият стратег на Лейбъристката партия Джон МакТърнан е съгласен с бившия премиер Тони Блеър, че Джонсън е човекът, който им трябва сега на торите. "Те се нуждаят от кандидат, който може да обедини партията им", казва той за Дойче веле. “Той трябва да "надцака" Найджъл Фараж и да се възползва от факта, че много от избирателите на лейбъристите смятат лидера на опозицията Джереми Корбин за недостатъчен патриот. "Ако консерваторите загубят изборите за ЕП, Борис може да помогне на много депутати-тори да запазят местата си в парламента", казва МакТърнан.

Амбър Руд, бивша колежка на Джонсън в кабинета, заяви по негов адрес през 2016 година, че Джонсън може и да е сърцето и душата на партията, но не е човекът, с когото би искал да се прибереш у дома". Скоро ще стане ясно дали и другите тори мислят като нея.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, какво ли ги чака още англичаните, щом тоя недопечен бифтек си точи зъбите да им става министър - председател? Що за хора са се навъдили в английската политика и на кого е удобно те да се подвизават там, не знам. Наистина ги съжалявам британците но явно това си заслужават.Кашорите ще продължат заради подлостта и наглостта на хора като този, които си плетат кошничката за сметка на обикновения наплашен човек, който дори не си дава сметка чии интереси обслужва. Жалко.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно си заслужават тоя. Нека им стане министър председател и ще видите какви театри ще се играят. Използвач и двуличник невероятен.
65
1
 
3
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Може би най-големият *** в британската политика. Оказа се, че преди публично да подкрепи кампанията за излизане със статия в Телеграф, е имал два нейни варианта, напълно противоположни, един за излизане и друг за оставане. Явно е чакал да види кой колко дава... Баща му и брат му почти се отказаха от него публично.... Ако тоя стане премиер, ще разцепи консерваторите, в самата му партия не могат да търпят ужасяващата му смрад на амбиция и наглост
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 97/98Някои българи са наистина огромен проблем за Англия тъй като си носят селияндурския манталитет с тях и са абсолютно не-интегрирани в една доста по цивилизована страна от България. Крият данъци, опитват се да шмекеруват във всичко и се мислят за много кадърни и неоценени. За такива само ритници и за тяхно добро нека си стоят в реалма на гюбрето-държава.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 97 Пък то защо било щото и той самия е имигрант и бежанец и то баш от тия дето сега правят атентатите.А сега един расистки въпрос от българите за него абе аму.джо ислямистка правиха ли ти сюнета скоро или не и тануваха ли ти ханъмите.А пък ибрика как е различен ли е от тоя в родния дивакистан Турция.Гласувайте будали за тия путреоти.Другия с турската фамилия Джамбазки и той чака познайте кой ще е в кресло до него правилно Делян Пеевски.Сега да ви е и честит и си гл дръжте не ви го щем.
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така нацист ама имигрант антиислямист но от ислямски пройзход английски патриот но идващ от държава воювала срещу Англия ей такива са ви всичките икономически патриотични тръмпутиновски отпадъци.Тоя плъх впрочем доскоро припяваше на фарадж че най-голям проблем на Англия са българите и румънците това даже директно се казваше в предизборните му клипове.Аз се чудех обаче защо не забелязва че нито един атентат в Англия не е направен от българи и румънци а от араби и турци.
61
1
 
6
 
! Отговори
а в българската преди 4 години
До Анонимен"Гледайте си в паницата и не мислете за Борис!"а в Българската паница пак е насипано като за Български *** и правилно - това ви се полага за овчето ви покорство и животинско примирение със скотския живот който ви е отредил запада
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Токът поскъпва от юли, топлият душ също ще ни струва повечеКЕВР сметна ръст в цената на топлинната енергия от 2 до 17%Англия и Борис Джонсън ще са в пъти по-добре от България и повечето българи. Гледайте си в паницата и не мислете за Борис!
59
1
 
5
 
! Отговори
хистори чанъл преди 4 години
Турция като наследник на империя е конгломерат, сбирщина от много народи , нации и култури, обединени от имперското и минало. Все още е империя, прикрита като република. Империите умират мноооого бавно - стотици години. Възраждането на империята на Меровингите /ЕС/ ще отнеме мнооого време.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
84, много правилно, че турците не са съвсем турци. Особено султаните. Само първите 2-*** (от ОсманI) са такива. , Последният (май 36-ти)Мехмед VI дори е само 3% османец, ако се проследи дългата линия на жени, майки и валиде султани, от които почти всички не са туркини.
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас българските турци имат Османски корени , има 6-то Поколение вече , и какво от това
56
1
 
4
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Абсолютен ***, перфектния послушен хлебоед за кукловодите си.!.
55
1
 
6
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Абсолютен ***, перфектния послушен хлебоед за кукловодите си.!.
54
1
 
2
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Абсолютен ***, перфектния послушен хлебоед за кукловодите си.!.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корени на Османски турчин не научихте какво има у съседите щото Комунизмъ беше забранил да се знае 72 Националности има в съседна Турция , тоест Турци и 71 други
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Копирала си от Дойче веле и пак не е ясно , можеше да погледнеш в Уикипедия и да промениш малко Текста , за какво ли ви плаща Пеевески въобще? Пра дядо му се казва Али Кемал и е бил втрешен Министър по време на Османска империя
51
1
 
9
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
любовчия с турски корени, израсъл в брюксел английски журналист с политически наклонности. е, това никак не отговаря на определението за "евроскептик" и популист. по-скоро отговаря на описанието на жуpналяk от дойче кипавеле... :-)))
50
0
 
7
 
! Отговори
Ali преди 4 години
Али Кема се казва дядо му журналист убит от Кемалистите на гара Измит през 1922 по нареждане на кабасакал Нуреттин паша чрез линчуване
49
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с "Турската" жилка направо ме уби :)В европейската част на Турция са по-европейци от много от "Европейските" страни! Които е ходил там е забелязал че "Белите" преобладават и ако не им чуеш говора, по никакъв начин не би ги свързал с Турция.Османлийте - години на ред са поробвали всичко бяло и красиво и от османската кръвна линия не е останало много!
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми честно дано да е Борис че да ги потопи. Той е почти всичко което хората приписваха на Тръмп преди да поеме контрол и да покаже че може. Никога не съм бил фен на англичаните, те си гледат своя интерес специфично, може би както си и трябва, но са безславни манипулатори и са "евреите" на света, просто са толкова добри че не се вижда и не се знае и винаги покриват всичко с майсторска пропаганда :)