Първи опит: Нов шеф на Европейската комисия не беше намерен

Без телефони и съветници евролидерите решиха да търсят и извън водещите кандидати на партиите
Обновена: 29 май 2019 07:02 | 29 май 2019 05:40,
23
Първи опит: Нов шеф на Европейската комисия не беше намерен
Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

След три часа разговори, без телефони и присъствието на съветници, лидерите на 28-те страни от ЕС не стигнаха до номиниране на кандидат за следващ председател на Европейската комисия и не успяха да разпределят останалите висши европостове.

“Не сме говорили за имена, а за процеса”, заяви след края на срещата в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Според германския канцлер Ангела Меркел представителите на различните политически семейства седели твърдо зад своите кандидати.

Меркел защити кандидатурата на германеца Манфред Вебер - водещия кандидат на ЕНП, а пресслужбата на партията съобщи, че всички премиери от ЕНП, включително българският, са на негова страна.

Социалистите и либералите посочиха като най-подходящи за поста своите водещи кандидати - Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер. Въпреки това според Меркел срещата е преминала “хармонично”.

Европарламентът иска новият шеф на ЕК да е участвал в изборите

Председателят на Съвета Туск съобщи, че лидерите са решили, че изборът няма да бъде сведен само до водещите кандидати, както поиска Европейския парламент, а да търсят подходящ за работата човек и извън партийните номинации.

“Фактът, че са водещи кандидати, не ги дисквалифицира и дори може да е предимство”, направи уговорка Туск.

Още по темата

Френският президент Еманюел Макрон, който е противник на системата от водещи кандидати, каза, че шефът на Комисията трябва бъде избран според амбицията му да работи и че трябва да има “управленски опит и доверие”. Той посочи като такива кандидати сънародника си Мишел Барние, който е главен преговарящ на ЕС за Brexit, Франс Тимерманс и еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Лидерите ще се опитат да намерят титуляр до следващата си среща на 20 и 21 юни. Тогава ще се договорят и овакантяващите се в края на октомври и ноември постове на председател на Съвета, на Европейската централна банка и на дипломатическата служба на ЕС, като ще се търси баланс между кандидати от големи и малки държави, от различни части на ЕС и различни партии и полове. Доналд Туск заяви, че целта му е две от вакантните позиции да се заемат от жени.

Междувременно Туск ще започне консултации с Европарламента, който трябва да одобри посочения от Съвета нов шеф на Комисията и ще продължи разговорите с европейските лидери.

Европейските политически семейства също излъчиха преговорни екипи за разпределението на висшите постове в ЕС. От името на ЕНП те ще се водят от хърватския и латвийския премиер Андрей Пленкович и Артурс-Крашянис Каринш. При социалистите за преговорите ще отговарят испанският и португалският премиер Педро Санчес и Антонио Коща, а при либералите - Марк Рюте, премиер на Холандия и белгийския му колега Шарл Мишел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До св.св.Маркс и Енгелс 17Ха-ха...............ЧЕ ЗАЩО ПЪК НЕ?????? Тогава белким това недоразумение, ес-чето, се оправи! А сега, като не е "кремълски храненик", да не сте прокопсали?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ББ 19Ха..........че защо му е на него да знае някакъв език..............ТОЙ НАВСЯКЪДЕ СИ Е БЕЗГЛАСНА БУКВА!!! ВИНАГИ ПРАВИ САМО ТОВА, КОЕТО МУ НАРЕЖДАТ....БЕЗГЛАСНО!!! Да си спомняш за НЕЩО да им се е "опънал"!!! Той си знае само едно...."йес....йес" И ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО!!!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На езика на глухонемите. Он друг не владее...
18
4
 
11
 
! Отговори
ББ преди 4 години
А Бойко Борисов на какъв точно език е преговарял с колегите си по време на вечерята? Явно доста е скучал, без мобилен телефон да си играе
17
5
 
1
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"С други думи искаш да кажеш,че вместо М.Вебер трябва да сложим за председател на ЕК някой кремълски храненик???"Който и да е, стига да спре безумната политика на отворени врати и подкрепа на всичките войни за смяна на правителства които бълват вълна от емигранти, за които Европа държи да се грижи и храни на гърба на всички европейци. Европа изостава във всички сектори, технология, икономика, отбрана. Европа е коптор за емигранти от третия свят и очевидно тази политика ще продължи. Честито !
16
6
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 4 години
До баба мараС други думи искаш да кажеш,че вместо М.Вебер трябва да сложим за председател на ЕК някой кремълски храненик???
15
1
 
5
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Аз пак да питам? Кой има доверие на нещо което се зове "съюз" и се управлява от "комисари"? За един приятел питам, така ?
14
6
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
м вебер се закани че ще спира сев поток2 така че тои не трябва да е председателек ще се превърне в проводник на ам интереси и 5 години ще бъдат само разправиисега трябва председател от друго политическо семеиство
13
1
 
5
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
до 14 анонименХа ха, сакън недей че в този случай може и Слабаков да стане шеф на ЦК-то на ЕК па той както не ги обича ония с китките настрани ха ха ха !!!!!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят едно надпиване, който последен се сгромоляса, значи е най-подходящ.
11
2
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Който и да е пак ще пак ще изпълнява заповедите на кукловодите.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сложете Станишката, да е ....
9
0
 
10
 
! Отговори
Еврочиновник преди 4 години
Ишиааса, ишиаса ....
8
1
 
19
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Цяля Европа гласува за някакви измислени евро депутати, а тези се събират на затворени врати да решават кои всъщност да са "началниците". И това ако не е пример за пряка демокрация от еврейски тип.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези все едно изборат папа. В Европа е пълен хаос, щом даже няма правила как се избира шеф на ЕС. Както се казва - тези евроедеоти на вързано куче хляб не могат да хвърлят.
6
0
 
16
 
! Отговори
Сега евреите преди 4 години
ще има да се пазарят поне половин година кои да са "големите началници" както се изразяваше нашата Тиква
5
14
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Германците не подкрепяли Вебер - е кого ще подкрепят Тимерманс или Барние? Още повече, че германците подкрепят Меркел, а Меркел подкрепя Вебер! И кого да сложат, ако не представител на най-силната икономически държава!?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете Юнкер, таман е свикнал на почерпки.
3
1
 
22
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Какъв е теста?Три по 100 без мезе и ходене в права линия без залитане ли?
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свършиха ли пияниците в ЕНП ?