"За" или "Против" смяната на лева с еврото? Българите разделени

Проучване на ЕС: 11% са твърдите привърженици на евровалутата
7 юни 2019 19:30, Елка Василева
146
"За" или "Против" смяната на лева с еврото? Българите разделени
Снимка: архив, Reuters

Броят на българите, които не одобряват въвеждането на еврото, е нараснал с два процента за една година, показват данни, представени от Европейската комисия.

В проучване, извършено през април, се отчита нарастване с един процент на твърдите привърженици на общата европейска валута у нас (11 на сто).

Още по темата
Със седем процента спада делът на онези, които са по-скоро "за" приемането на еврото (36 на сто), 28 на сто са "по-скоро против" (+2 на сто),

20 на сто са твърдо против (без промяна), пет на сто нямат мнение (3 на сто преди година).

Почти равен е броят на онези, които заявяват, че искат (48 на сто) или не искат (47 на сто) въвеждането на еврото в България.

Над половината (54 на сто) очакват еврото да доведе до отрицателни последици, а 40 на сто очакват положителна промяна. Въпреки това 78 на сто заявяват, че биха се справили с предизвикателството на превалутирането. Същият е и делът на отговорите с изразени опасения за ръст на цените покрай въвеждането на новата валута.

Половината българи отхвърлят мнението, че страната би изгубила от облика си, ако възприеме еврото. Над половината (51 на сто) не са съгласни, че България би изгубила контрола над икономическата си политика, ако влезе в еврозоната.

Едва една четвърт от българите са на мнение, че страната ни е готова да приеме еврото.

Най-голям е делът на българите (39 на сто), които биха искали еврото да бъде прието след известно време, на второ място (22 на сто) са онези, които никога не биха искали това да се случи; веднага да влязат в еврозоната желаят 18 на сто, а 17 на сто са отговорили "възможно най-късно", пише БТА.

Данните от проучването в останалите държави извън еврозоната (Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) сочат загуба на два процента подкрепа в последната година за въвеждането на еврото. Приемането на еврото се подкрепя от 66 на сто от гражданите в Унгария, 61 на сто в Румъния, 49 на сто в Хърватия. В Чехия против са 60 на сто, в Швеция - 51 на сто, в Полша - 48 процента. Подкрепата се е повишила най-много през последната година в Унгария (със седем на сто), а най-много намалява в Румъния (спад от осем на сто).

На въпроса дали страната им е готова за общата валута, отрицателно отговарят 65 на сто от унгарците, 56 на сто от румънците, а 72 на сто от хората във всички държави, включени в допитването, са на мнение, че тяхната страна не е готова за въвеждането на еврото.

Общо 58 на сто от хърватите, 49 на сто от българите и 41 на сто от румънците очакват приемане на еврото до пет години. В Унгария 44 на сто очакват това да се случи след 10 години, в Полша този отговор дават 41 на сто, а в Чехия - 38 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: ЕСвъвеждане на еврото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
12
 
! Отговори
от Русия преди 4 години
Не ви трябва евро а рубла
92
11
 
6
 
! Отговори
Разделени преди 4 години
Да на две групи Нормални и ***. *** се делят и на религии, раси, политически партии, футболни клубове и тн. В Еропа са с Евро, но ние сме по-умни от европа и ще ползваме лева въпреки, че сме в борд и монетарна политика БНБ няма и не може да регулира курса за да има ефект върху икономиката. Само риск. риска от 1997
91
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемете ли еврото цените на стоките ще трябва да се изравнят с европейските. Жална му майка тогава и на народа!
90
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТАНДАРТА НИ Е РУСКИ,ЗА КАКВО ЕВРО ГОВОРИТЕ?!?!?НИСКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ,А ВСИЧКО ДРУГО ПО-СКЪПООТ ЕС.
89
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тричленката ви чака настървено да приемете еврото! :)))
88
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още преди двадесет години един гръцки студент ми каза: " На вас не ви трябва евро! Минете ли на евро за пример половин килограм ориз ще стане осем лева и край с вас!"
87
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво евро- СМЕНЯМЕ ЛЕВА ЗА РУБЛА И ТИ ДА ВИДИШ- СТАВАМЕ НАЙ БОГАТИТЕ В СВЕТА НА РУБЛИТЕ- АМИ ВИЖ ЗАЩО- РУСИЯ, РОССТАТ- МИН ЗАПЛАТА 280ЛЕВА, КИТАЙ- И ТАМ ГОРЕ ДОЛУ, А НИЕ С НАШИТЕ 560ЛВ ОТ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА СТАВАМЕ ПЪРВИ. ИНОВАТИВНО- НЪЛ!
86
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека въведат еврото и да ни доубият ,тогава стадото българско ще се сети ама ще е много късно ,България се управлява от слуги, продажници и откровени българофоби които самия този народ избира !
85
2
 
28
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Да е жив и здрав Генерал Борисов и да ни управлява още дълги години. Ако не е той ще станем като Гърция. Минимални заплати и пенсии в Гърция в момента са около 600 Евро (1200 лв). За Великден ВСИЧКИ пенсионери получават по 1000 Евро! Вие представяте ли си ако това стане у нас колко хора ще умрат от инфаркти и инсулти предизвикани от преяждане и употреба на алкохол?
84
4
 
25
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
Само давам жокер ... когато цените от лв станат 1:1 в ? икономиката ще рухне. Освен това народа ще се събуди (евентуално) и ще стане страшно. Второ какво ще се случи с износа ... ами колапс .... Манипулират Ви денонощно чрез медиите но не се усещате ... търкате талончета като луди, играете тото като се разбра, че всичко е измама при това много отдавна. Националната лотария е заблуда ... не е Държавната такава !!! Селата се напълниха с милионери .... !!!!
83
6
 
29
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
Когато въведем ? ще хапнем дръвцето докрай !!!! Не го разбирате но когато стигне до гърлото ще вденете. *** и дебилен народ ... нищо добро не ни чака ... да има 5-6 % стойностни хора и какво от това .... няма държавност, няма правосъдие, няма полиция, няма армия, няма образование, няма здравеопазване ... как мислите като въведем еврото всичко ще се промени ....
82
2
 
23
 
! Отговори
petarziz преди 4 години
със 100 евро пенсия това и в Папуа Нова гвинея го няма поне ще влезне в рекордите на гинес
81
3
 
36
 
! Отговори
анализ преди 4 години
Първо вдигнете стандарта, заплатите и пенсиите на хората, после въвеждайте евро!При този нисък стандарт въвеждането на еврото ще е пагубно за България, но това се решава на много, много високо ниво, от световните банкери и масони...........за съжаление България има много силни врагове, например клана Ротшилд!!Има и вътрешни предатели, такива като Кристалина Георгиева и Мария Габриел!!
80
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврото е вредно за България..................дори страни като Италия след въвеждането на еврото станаха по-зле...............а за бедна страна като България еврото ще е фатално!
79
13
 
1
 
! Отговори
+/- преди 4 години
Каквото каже началника (Боко)
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ноооо БНБ си е голяма раОта МОМЕ КАЛИНО.97326
77
12
 
50
 
! Отговори
ПРОТИВ ЕВРОТО СЪМ преди 4 години
ПРОТИВ ЕВРОТО СЪМ КАТЕГОРИЧНО
76
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от това ще са облагоделствани само програмистите ,които и без това са много богати и си получават заплатите в евро.
75
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
BG най-бедната страна в ЕС евро???
74
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на всичко тръгнаха нагоре.Подготвят ви за еврото.