"За" или "Против" смяната на лева с еврото? Българите разделени

Проучване на ЕС: 11% са твърдите привърженици на евровалутата
7 юни 2019 19:30, Елка Василева
146
"За" или "Против" смяната на лева с еврото? Българите разделени
Снимка: архив, Reuters

Броят на българите, които не одобряват въвеждането на еврото, е нараснал с два процента за една година, показват данни, представени от Европейската комисия.

В проучване, извършено през април, се отчита нарастване с един процент на твърдите привърженици на общата европейска валута у нас (11 на сто).

Още по темата
Със седем процента спада делът на онези, които са по-скоро "за" приемането на еврото (36 на сто), 28 на сто са "по-скоро против" (+2 на сто),

20 на сто са твърдо против (без промяна), пет на сто нямат мнение (3 на сто преди година).

Почти равен е броят на онези, които заявяват, че искат (48 на сто) или не искат (47 на сто) въвеждането на еврото в България.

Над половината (54 на сто) очакват еврото да доведе до отрицателни последици, а 40 на сто очакват положителна промяна. Въпреки това 78 на сто заявяват, че биха се справили с предизвикателството на превалутирането. Същият е и делът на отговорите с изразени опасения за ръст на цените покрай въвеждането на новата валута.

Половината българи отхвърлят мнението, че страната би изгубила от облика си, ако възприеме еврото. Над половината (51 на сто) не са съгласни, че България би изгубила контрола над икономическата си политика, ако влезе в еврозоната.

Едва една четвърт от българите са на мнение, че страната ни е готова да приеме еврото.

Най-голям е делът на българите (39 на сто), които биха искали еврото да бъде прието след известно време, на второ място (22 на сто) са онези, които никога не биха искали това да се случи; веднага да влязат в еврозоната желаят 18 на сто, а 17 на сто са отговорили "възможно най-късно", пише БТА.

Данните от проучването в останалите държави извън еврозоната (Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) сочат загуба на два процента подкрепа в последната година за въвеждането на еврото. Приемането на еврото се подкрепя от 66 на сто от гражданите в Унгария, 61 на сто в Румъния, 49 на сто в Хърватия. В Чехия против са 60 на сто, в Швеция - 51 на сто, в Полша - 48 процента. Подкрепата се е повишила най-много през последната година в Унгария (със седем на сто), а най-много намалява в Румъния (спад от осем на сто).

На въпроса дали страната им е готова за общата валута, отрицателно отговарят 65 на сто от унгарците, 56 на сто от румънците, а 72 на сто от хората във всички държави, включени в допитването, са на мнение, че тяхната страна не е готова за въвеждането на еврото.

Общо 58 на сто от хърватите, 49 на сто от българите и 41 на сто от румънците очакват приемане на еврото до пет години. В Унгария 44 на сто очакват това да се случи след 10 години, в Полша този отговор дават 41 на сто, а в Чехия - 38 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: ЕСвъвеждане на еврото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално Eврозоната е във фалит, погледнете Гърция и Италия и Франция нявсякъде горят и данъците им идват в повече. Aко искате и ние да изгорим и да връщаме дълга на Франция, Италия и Гърция. Еврозoнта е нашето място.
52
5
 
34
 
! Отговори
гост преди 4 години
При смяната ще надуят цените както се е случило във всички държави. Удобно е да оправдаят инфлацията.
51
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Напротив тогава стадото си мислеше, че ще потекат реки от мед и масло след като влезем в ЕС. Сега много по-малко хора са настроени про ЕС.
50
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей, и как така не се е разпаднало еврото вече 30 години-. ЕВрото се държи на две държави - Германия и Франция. Докато те са в съюза, ЕВрото ще е силно.
49
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
49 - ако бяхме провели референдум искаме ли в ЕС, навремето масата шяха да кажат, че не искат. Ако ги запиташ - днес голямата част ще кажат, че е от полза че сме в ЕС, най-малкото заради еврофондовете. На хората не трябва да им се дава право на глас, така бяха пропилени безценни възможности като Бургас - АЛександрополус, само защото няколко хиляди човека, които не си знаеха интересите се разбунтуваха.
48
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврото се държи на същия принцип, който стои зад Биткойна изчезнат ли балъците дето вярват в Биткойна и той ще стигне дъното. Затуй Германия има нужда от тия 28 държаваи за да *** целия свят чрез продажба на пари без никаква себестойност.
47
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този който иска НАТО и ЕС вън - нормален ли си? ако излезем от НАТО за пет минути ще ни завладее Турция. НАТО дава някаква сигурност, предполага се, че НАТО-вските държави няма да воюват с нас.А ако не сме в ЕС да ни дава субсидии живи сме загинали.
46
21
 
7
 
! Отговори
Анальчик-гей преди 4 години
Твърдо за! Приемането на еврото ни доближава с още една стъпка до Европа и шансовете да приемем гей браковете и ИК според мен се увеличават. Та поне малко да заприличаме на нормална държава...
45
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо няма ясен и точен референдум, дали искаме или не, да си сменяме националната валута???Що за демокрация е това? Или по-скоро е диктатура на ЕС?
44
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
твърдо ЗА ЕВрозоната. Тя ще въведе сериозни регулации в Банковия пазар и застраховането, ще намали сивия сектор ще бъдат спесени милиарди пари, които могат се използват за икономическо развитие. Да, вероятно цените леко ще подскочат, но те си подскачат и без да сме в Еврозоната, а и разликите между нас и Германия като цени не са големи, голямо подскачане не може да стане
43
10
 
25
 
! Отговори
Бюлент Мюмюнов преди 4 години
Еврото ще отнеме от малкото ни останал суверенитет, това е валутата на глобалистите, които са врагове на България и Европа.
42
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички във ЕС са валутни изамници и трябва да бъдат съдени за разпространение на фалшиви пари, които не искаме. Цената на 1 евро е 1 стотинка дори и толкова не е, защото не го искаме. Юнкер да си държи еврото и да си лепи тапети с него.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време в Хъшове на Славчо с Веждичката като гост нарече НАТО наемни убийци САЩ! Днес такива като него са про натовци и козируват на 500 евро банкноти пред тях .
40
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И със евро или без всеки в ЕС ще ходи с фес
39
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Няма какво да те ограбят. Ще си видиш истинската стойност на парите които притежаваш а тя ще нищожна защото дълги години сме били в лева.
38
3
 
23
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Какво се случва с многомилиардния валутен резерв на БНБ, ако въведем еврото? За нас ли си остава или европейците се канят да ни го гушнат?
37
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно съм за еврото.
36
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е трeтият райх създаден за да унищожи народите на Европа чрез женско овластяване и анти-семейна пропаганда, която отнема белите жени от техните роли на майки и ги противопоставя на "потисниците" мъже. Узаконяване на аборта и пропаганда за хомосексуални закони. Cлед 50 год Европа ще е на умирачака без евреите служители на Вермахта да са гръмнали дори един патрон.
35
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се наложи мораториум за приемане на еврото, което е още един инструмент за ограбването на България.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Предния селюСелюоуууууии! Малчи ся там малчи!