Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии

Под 30% имат основни умения
12 юни 2019 19:45, Йордан Бързаков
119
Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии
Снимка: Reuters

Общото равнище на уменията на българите в областта на цифровите технологии е най-ниското в целия Европейски съюз. Това показва новия доклад на Европейската комися за индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI).

Оказва се, че делът на хората с поне основни умения в областта на цифровите технологии възлиза едва на около 29% от населението, докато средно за ЕС този дял е 57%.

Тази тенденция за изоставене от средните за съюза нива се наблюдава и при младите хора - 54% от младежите на възраст между 16 и 24 години имат поне основни умения, спрямо средна стойност за ЕС от 81%.

Хората с по-напреднали потребителски умения в интернет или тези с над основните цифрови умения възлизат на 11% от общия брой, което е малко по-малко от една трета от осреднените стойности за ЕС.

Въпреки постоянното повишаване на търсенето на професионални IT кадри в страната, България изостава и по специалисти в областта - едва 2,3% от общата заетост, при средни 3,7% за ЕС. Като положителен се отчита фактът, че жените са добре представени в сектора и са изравнени със стойностите за целия блок.

Изследователите коментират, че образователната система в България е в процес на реформа на всички равнища и въпреки че мерките не са изцяло в синхрон с мащаба на цифровата трансформация, все пак е засилен акцентът върху цялостното подобряване на уменията. Позитивна мярка е въвеждането на компютърно моделиране в часовете на третокласниците и задълбочената насоченост към Информационни технологии в по-горните курсове.

Отчитат се и усилията за подпомагане на професионалното образование и обучение, което би позволило на учениците да се ориентират към професии, при които има недостиг на пазара на труда. Въпреки лекото увеличение на студентите в специалности по Информационни-компютърни технологии обаче, Европейската комисия смята, че изучаващите природни науки, математика и физика продължава да бъде твърде малък.

Заключението на специалистите показва, че въпреки полаганите усилия за справяне с ниското ниво на цифрови умения, за България ще бъде полезно да има всеобхватна стратегия за умения в областта на цифровите технологии, за да се занимае с проблема, както чрез образователната система, така и чрез повишаването на квалификацията на работната сила.


119
Още от ЕС
Трите възможности, които ще има новият британски премиер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
2
 
! Отговори
Да бе, даааа преди 1 седмица
Лъжи - в автобуса всеки се е забил в телефона. Всеки втори си има ютюб канал и се прави на влогър. Търгува се с криптовалута. Пълни се академията на Светлин Наков...
Какви ми ги пишете???!!! И децата вече имат таблети, телефони, фейсбуци и прочие...
Даже затова сме и на дъното - защото всеки вече има профили и ютюб канали за печелене на някакви пари от влогърство !..........
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абсолютни лъжи!Я сега напишете, че в Северна Корея всеки ученик има таблет.Хо хо хо!
76
0
 
2
 
! Отговори
девойка-французойка преди 1 седмица
И кво като сте на последно място, на кой му пука ?
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На дъното сме в Европа, а имаме комисар точно в тази област в ЕС ?
74
1
 
2
 
! Отговори
Авиатор преди 1 седмица
Защото според Томислав Дончев българите са аналогови, а според доказана практика корупцията не харесва цифровизация на управлението
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дреме ми насайдера за Бг
72
1
 
2
 
! Отговори
Мери Гаргамел преди 1 седмица
Е ВИНОВНА !!!
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Данните са напълно обясними.
57% средно за ЕС минус 29% за БГ = 28%.
81% средно за ЕС минус 54% за БГ = 27% във възрастовата група 16 до 24.

Извод = oколо 27-28% от населението са от *** сънародници. И понеже обикновено не могат да си позволят електронка, не знаят английски и понякога не могат да четат и да пишат закономерно нямат основни умения в областта на цифровите технологии.
70
2
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До българин "Направете ни истински Европейци". Докато разсъждаваш наистина като българин и искаш да те "направят" европеец никога няма и да станеш. То насила не става, другарю, а трябва много учене и бачкане. А за тебе вече е късно.
69
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 седмица
"Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии"

Е, нека не бъдем толкова самокритични.Ние сме се закотвили на дъното и по редица други показатели,може би по-всички.Но не може да се отрече,че пък сме в челните места ,ако не и първо ,по усвоени средства от една страна и несвършена работа от друга
68
0
 
3
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До Анонимен56 Много е лесно да се правят кардинални обобщения без никакъв смисъл. Какво пречи на отделния индивид в България да се образова, да повишава личната си култура, да знае езици, да борави с компютър? Нищо. И не оправдавайте духовния и физически мързел с това как училището, семейството, бедността ви пречели да се развивате.
67
0
 
11
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
Би било интересно да се научи какво разбира светът под понятието "цифрови технологии" . Тази "дъвка" стана много модна в последно време и всеки я дъвче за щяло и нещяло. Умението да "щракаш" по клавишите или "мазането" по екрана владеене на ЦТ ли е? Или си ИТ специалист ако работиш в "call center"? Дефинирайте понятието: "основни умения в областта на цифровите технологии" и после си правете анкетите.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идеята да преподават професионалисти не е добра, но може да изнесят лекции от време на време и да предоставят достъп за натрупване на практически умения. Това, че си добър програмист не те прави добър педагог.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Габриел е направила много.
В духовната сфера.
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е категорична оценка за работата на комисарката Габриел. Всъщност аз така и не стм разбрал какво точно е направила тази.
63
0
 
3
 
! Отговори
Думи, думи, думи!!! преди 1 седмица
Много журналистически приказки - нищо съществено.
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии"

Ами много ясно след като еврокомисар по цифровите технологии е онази герберска
селска бичкия Габриел.
Ама иначе живота е прекрасен.........
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Евросмех

Нали знаете , че ако няма преписване ще завършват само 5-10% и вие или децата ви няма да сте едни от тях и ще настане бунт...
60
1
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 1 седмица
Това е много добре. Цифроите технолокии са дяволска работа!
59
1
 
6
 
! Отговори
до пардю преди 1 седмица
Скрий се. Пазара е на вълна евтини бързоликвидни б0клуци. Никой от големите не го е грижа за качеството. Дори и ти, дори и да си платиш повече, плащаш колкото можеш и се надяваш да получиш качество. Качеството е начин на мислене. Да работиш качествено означава да вложиш сърце и душа. Ако си меркантилен сноб, няма да го правиш, дори и за много пари. Защото ще искаш повече пари за по- малко работа.