София загуби второ домакинство на евроинституция

Братислава спечели агенцията по труда на ЕС на първи тур
13 юни 2019 15:27, Йовка Димитрова
31
София загуби второ домакинство на евроинституция

България не успя и с втория опит да получи домакинство на европейска агенция, след като днес министрите на труда на ЕС предпочетоха Братислава за седалище на Европейския орган по труда.

Словашката столица спечели наддаването със София, Рига и Никозия още на първи тур в тайното гласуване, състояло се в Люксембург с 15 от 28 гласа и втори кръг не беше направен. На второ място е класирана Никозия, а Рига и София са събрали подкрепата на две други държави и са получили по 3 гласа.

След като не можа да получи подкрепа за желанието си да приюти европейската агенция по лекарствата през 2018 г., това е второ поражение за България.

Правителството предложи избор от три готови бизнес сгради. Две на бул. “Цариградско шосе” и една на бул. “Брюксел”, както и да плаща една година наема на избраната от тях.

София предлага 3 сгради за Агенцията по труда на ЕС

Това обаче се оказа недостатъчно и най-новата европейска агенция, която ще се занимава с правата на мобилните работници в ЕС, ще отвори през октомври в Братислава.

За разлика от останалите оферти българската не предлагаше самостоятелна сграда да европейския орган, а и в трите сгради, той трябваше да се съвместява с други фирми и институции.

Още по темата

Победилото предложение предвижда евроагенцията по труда да се помещава в  новопостроена офис сграда, която се намира в район с много кафенета, магазини, болници и училища. Тя е енергийно ефективна и разполага с пропускателна система за сигурност, която разчита номерата на колите. Сградата е разположена в непосредствена близост до бреговете на река Дунав. Офертата отговаря и на изискването за добра свързаност, като автобусната гара е на 1 минута от нея, а Виена е едва на 40 минути от Братислава.

Сред предимствата си Словакия изтъква, че еврото е официална валута, а социалната политика - управленски приоритет.

При състезанието за лекарствената агенция нейните служители бяха класирали София на последно място заради ниското качество на живот. В последна сметка агенцията, която трябваше да напусне Лондон заради Brexit, се премести в Амстердам. Сега такова проучване не е правено, тъй като служителите на агенцията още не са назначени.

Задачата на Европейския орган по труда ще е да гарантира прилагането на правилата на ЕС за трудовата мобилност, отнасящи се до европейски граждани наети в една държава, за да работят временно в друга. По данни на Европейския съвет мобилните работници в ЕС са 17 милиона.

Очаква се по-късно днес социалните министри да приемат учредителния регламент за новата агенция, който ще бъде сформиран до октомври и ще започне да оперира с пълен капацитет през 2024 г.

На 16 октомври ще бъдат представени съставът на управителния съвет и работната програма на Европейския орган по труда. Очаква се в него да работят около 40 европейски чиновници.
 


31
Още от ЕС
Евродоклад: Българските общини масово с безплатен Wi-Fi
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 дни
И двете сгради не стават у за хамбар. При това в ниско развита столица на чиновническа дуржава с уклон единствено към разврата и злоупотребите.
27
0
 
1
 
! Отговори
Nazi occupied преди 5 дни
Арийските фашисти са сложили бюрото по труда в Словакия, при арийските си побратими

Той Станишев ги разбира тези работи със скиновете, русите камуфлажки за гейове, хибридните фантазии преди избори и украинския шльокавски фашизъм

Станишев, кажи "Атака"
26
3
 
1
 
! Отговори
Бойко Шенгена преди 5 дни
Конгрейшалейшъна Борисов, как ще обясни недоверието на западните ни партнъори към него? Очаквам Тапета Плевелиев да обясни издънката с хибридка на Путин или със строгото спазване на върховенството на закона от страна на Боце, останал неразбран от еврогейците. Издънка след издънка, все така ще е до победата хахахааааахха....
25
1
 
2
 
! Отговори
Ланс Агента преди 5 дни
Все тка ще е, докато мутрите ни управляват, те крадят ли крадят! Вместо Цветанов да е в затвора, бастуна борисов го,, пенсионира"с няколко милиона крадени пари! Е това ни е демокрацията, крадци ни управляват! Слагат и колосална цензура по Живковски, няма да се учудя, ако ми изтрият коментара. Бате Гойко Пенева Холандия пряко му казва,, да го дуеш мили"!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Фандъци ли ша фърчат ТИКВИ ли ша се мачкат сега -беше боята виновна после недовършено парче замазка и що стана та не става А- Путин и Орешарски ли са виновни бе НЕКАДЪРНИЦИ КРАДЛИВИ
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Абе тия не знаят ли, че Тлъстия пенсионер днес има Рожден ден?!
22
2
 
8
 
! Отговори
2233 преди 5 дни
Никой не иска в държавата на тиквите ,управлявана вече 10 години от РазБойко Тикваров.В Европа много добре знаят какво представлява сина на милиционера от Банкя ,станал личен слуга на Тато ,носил дълги години бухалка и пищов в колана, и впоследствие се пребоядисал в демократ.И затова не искат и да стъпят в столицата ни.
21
2
 
12
 
! Отговори
! преди 5 дни
Я да видим сега...що агенцията за аквакултури е в София ми не в Бургас,Варна или Русе...да, точно така, защото в София се дават подкупите. Същото важи в по-голям мащаб за ЕС.Амстердам като един от най-големите финансови центрове и пристанища дали не получи агенцията за лекарствата, а фармацевтиката дали не е най-могъщата и богата промишленост в света. Картите отдавна са раздадени, просто ние сега трябваше да разберем...А агенцията по труда в ЕС е като нашата... безсмислена е!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Честит рожден ден Бойко!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да не са луди да изберат София. Това значи мигновенно корумпиране на служителите в агенцията. Никой не иска да се занимава с пропита от корупцията страна.

И да ви е ясно: докато не се изреже корупцията няма да има нито Шенген, нито еврозона, нито някаква агенция, нито завод на ФВ...
18
1
 
17
 
! Отговори
... преди 5 дни
България е възприемана като корумпирана бедна държава от третия свят
17
9
 
5
 
! Отговори
! преди 5 дни
Нали се сещате защо... София и Ню Йорк да беше все тая. Оядените,дебели чиновници искат възможно най-близо до Брюксел....до властта и парите....Обективно Рига е фаворит отвсякъде, страхотно уреден град, но много далеч за дебелогъзите. София и Никозия са на кантар, а Братислава и като цяло Словакия въобще не са пример за просперираща държава и върховенството на закона.
16
2
 
19
 
! Отговори
мак преди 5 дни
И каква стана тя? Завод до завод, просперитет, и изведнъж шамар. Как бб ще коментира? Тази загуба е оценка на всичко, което става в България.
15
3
 
24
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 дни
Ей ,язък че и точно на рождения ден на Бащицата.А той завалията ,обикаля ли обикаля по села и паланки ,ръси милиционерски мозък и пожарникарска мъдрост,раздава с лека ръка нашите пари , и се снима с всеки който му се усмихне.
Ама никой вече не му вярва и на една дума.Пътник е.
Никой не иска да живее в държава управлявана от невежи и крадливи герберасти.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Бе кой ни бръсне нас за сливи бе ? Само лудите вярват на думи въздух под налягане :)
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ХАХАХХАХАХХАХАХАХХАА!!! А ТАКА ДА СЕ ЗНАЕ :))))))))))))))))
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ама как така от Брюксел са отхвърлили кандидатурата на най-умнокрасивото племе на всички земни кълбета?
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хайде да не се лъжем и заблуждаваме.
Няма да дойде нито една агенция или агенцийка в България!
Второ, седмо, ....емнайсто, всичко ще загубим, защото за съжаление не ставаме.
Едно е Меркел да ни хвали, нищо не и струва, друго е когато трябва да се правят реални неща.
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако кандидатстваме за бежански лагер на ЕС, ще ни одобрят и надзиратели ще ни направят
9
2
 
22
 
! Отговори
Спас преди 5 дни
В този мръсен въздух, с нередовен транспорт, липса на влакове, лошо здравеопазване. Еврокомисията не само си пише докладите за България, но си ги и чете