Възможно ли е? 30% от българите никога не са използвали интернет

Ползваме интернет за видеоразговори и социални мрежи
13 юни 2019 09:07, Йордан Бързаков
95
Възможно ли е? 30% от българите никога не са използвали интернет
Снимка: Reuters

Хората, които никога не са използвали интернет услуги в България са 27% от населението, което ни нарежда на последно място в ЕС по този показател. Това сочи нов доклад на Европейската комисия, който следи индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) от 2015 година насам.

Въпреки че се наблюдава подобрение в сравнение с предходините години, когато процентът на хората, които не са присъствали в мрежата е бил над 30, все още сме далеч от средните стойности за ЕС - около 11%.

Данните показват сериозно изоставане на страната ни в повечето категории от панела "Използване на интернет услуги", в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз.

България има най-малко активни потребители на интернет, най-малко участия на хората в онлайн курсове за подобрение на уменията и използваме най-малко социалните мрежи с професионално предназначение.

Изоставаме сериозно от средните показатели за ЕС и в категориите  "Музика, видеозаписи и игри", "Онлайн Банкиране" и "Пазаруване".

Имаме обаче и едно първо място - българите използват интернет за видеоразговори най-много от всички други страни в ЕС. Данните показват, че над 80% от сънародниците ни предпочитат да комуникират по този начин.

Висок е процентът и на българи, които използват социалните мрежи - 79%, което ни нарежда на 7-мо място в ЕС, където средния показател е от около 65%.

Около средното равнище за ЕС обаче се движим що се отнася до четенето на новини отлайн. Над 74% от българите предпочитат този начин за набавяне на актуална информация.

 


95
Още от ЕС
Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 86

Обясни ми, за какви катаклизми, какви 2 лева говориш. Освен ако не си Уокър Тексаският Рейнджър или оня дето изяде жабите в езерото, ще си много прецакан със или без интернет.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да, защо не! Аз ползвах интернет за пръв път на 23 години, а съм само на 26.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не е задължително да ползваш интернет.Един катаклизъм и чао на мрежата.Който не го е ползвал ще по-пригоден да оцелее защото разчита на себе си,а не нета да му "снесе" какво да прави.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 83

Мълчиии бееее ....
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А възможно ли е премиерът ни да не ползва книги?

Какъв е смисалът от грамотен народ, ако неговите представители и ръководители са неграмотни? Нека си ядем макдоналдса, да си гледаме филмите за комикс-герои, да си слушаме чалгата и де се учим да садим картофи. Инернет не ни трябва.
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Възможно ли е 30% от българите никога не са използвали интернет?
-----

Възможно е!

Например деца под 10г. възраст и възрастни хора над 65г. възраст!

Но, проблема е друг, дали статистическото проучване не включва деца под 10г. възраст!

Тогава излиза, че минимум 20% (10% бедни и слабообразовани хора) от населението на Бг е на възраст над 65 години, тоест минимум над 1,5 милиона!!!

И като прибавим към тях поне 1милион над 65 години които използват интернет излиза 2,5 милиона пенсионери!!!!!
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не са 30% повече са поне 50-60% най малко
81
0
 
7
 
! Отговори
Психодиспансер преди 6 дни
А 80% а 80% не ползват книги.................... Резултатът виждаме всички.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 79
В допълнение на поста ви ще добавя че интернет е много мощно оръжие НО дайте един АК в ръцете на тъпaнap и ......или ще се гръмне или ще гръмне някой друг.
Та същото е и с интернет.
Работата е там че и управници и “умниците” не разбират това.
Изобщо днешните хора стават все по-глупави.
А българите са еманацията на тази глупост.
Толкова по темата интернет.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не важното колко са ползвали , а за какво са го ползвали. Ако смятате, че да "фейсваш" е ползване на интернет е все едно да мислиш че караш кола, когато тя седи на място и двигателят и работи.
Интернет е велико нещо. Можеш да научиш много неща или да помогнеш на много хора да научат нещо. А когато си изморен, можеш да се позабавляваш. Но задължително в този ред. На обратно или пък само забавления, това не е добро.
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Случвало се е да прочета много смислени коментари и след няколко минути ги изтриват. А коментари с безсмислени, груби и неграмотни си стоят без да бъдат пипнати. Това ме навежда на мисълта, че друг е критерият за изтриване.
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
което е странно като се има предвид че делим общ ген с един отсъздателите на компютъра , а пък и революционния Правец 8!
къде се объркаха нещата??
76
10
 
2
 
! Отговори
бг преди 6 дни
Пълни измишльотини. Всеки мобилен апарат е с ИН. Във всяко българско домакинство има ИН. В моето семейство аз и жена ми имаме по един личен и един служебен смартфон, двете деца също по един личен. В службите си също имаме стационарен ИН, както и децата в училище. У дома има два лаптопа и два таблета Покойните ми родители и покойните ми тъстове си имаха домашен ИН и мобилен. Моето семейство е средностатистическо. Тези 27 % вероятно живеят в горите по землянки ?!?
75
1
 
10
 
! Отговори
user преди 6 дни
IT специалистите се преориентираха и сега гледат картофи, за какво им е Интернет?! Това е по нареждане на вожда.
Защо не направите проучване колко хора ходят на почивка, че тогава ще е трагедия.
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
и това като трагедия ли ни се представя?! о ужас, 30%българи, интернет не ползвали....!
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 50

"Децата на Кралицата и на Бил Гейтц , Зукерберг се учат в училища в които смартфоните са забранени.. На тях цифровизация не им требва"

Как успя да събереш в едно изречение всичко, което е мъката на Интернета - децата на Кралицата са на пенсионна възраст, голямата дъщеря на Зукърбъррг няма още 4 години...
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
в България екектронна търговия дефакто не съществува, или начина по които работи не предствлява интерес на търговците да инвестират .за справка в останалата част не света този бизнес процъфтява, отваря се огромен избор и конкуренция спо добри цени.
какво му е лошото на това?
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
в България всичко на всичко ново се гледа с недоверие и новите технология навлизат много много плахо , недоверчива саможива нация, и всичко спира с фейсбук, инстаграм , скайп и 2-3новинарски сайта
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
добре де, как 27% никога не са ползвали интернет услуги, а над 80% ползват интернет за видеоразговори
69
3
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 6 дни
При 40% население над 75г. направо сме в топ 3.