В Брюксел: Работа на пълен работен ден - по 18 ч., тлъста заплата

Председателят на ЕК ръководи 33 000 служители от 28-те държави членки
21 юни 2019 21:10, Елка Василева
61
В Брюксел: Работа на пълен работен ден - по 18 ч., тлъста заплата
Снимка: архив, Reuters

Той пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и вчера на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него, пише Франс прес.

Според настоящия титуляр - Жан-Клод Юнкер от Люксембург, "това е работа на пълен работен ден, по 18 часа дневно". Владеенето на английски е задължително, френският е допълнително предимство, както и всеки друг европейски език.

Петгодишният мандат може да бъде повторен само веднъж. Ето какви са прерогативите и задачите на тази длъжността:

Непривлекателен кабинет

Човекът, който е лицето на Европа, има офис на 13-ия етаж на "Берлемон", сграда с кръстовидна форма, построена през 60-те години на мястото на бивш манастир (откъдето идва името й) и обновена в края на миналия век след 15-годишно отстраняване на азбест. Тя няма нищо общо с блясъка на Елисейския дворец или канцлерството в Берлин.

ЕС пак не си намери нов шеф на Еврокомисията

Разположена е в доста сив квартал, който носи името на родения в Люксембург французин Робер Шуман, един от бащите основатели на Европа.

Пред "Берлемон", от другата страна на "Рю дьо ла Лоа", улицата, която е почти като минаваща през града магистрала, се намира Съветът, където по няколко пъти годишно се събират държавните и правителствените ръководители на Съюза.

Тази сграда, наречена "Юстус Липсиус" (по името на белгийския хуманист от 16-и век), постоянно напомня на председателя на Европейската комисия, че правомощията му са ограничени, тъй като лидерите на държавите от ЕС и Европейският парламент вземат решенията въз основа на негови предложения.

Тлъста заплата

Заплатата е следната: 27 903, 32 евро бруто на месец (облагани с 45 процента данък), към които всеки месец има добавка за квартира от 4 185,50 евро и 1 418,07 евро за разходи.

Ако има дете, което да издържа, председателят на Еврокомисията получава добавка от 410,11 евро и помощ за ученик от 100,18 евро.

За сравнение, френският президент печели много по-малко: неговата месечна заплата е 15 140,45 евро бруто, заедно с всички добавки.

Председателят на Еврокомисията няма служебно жилище. Затова има две възможности - да живее в един от многобройните апартаменти в европейския квартал, да наеме къща в престижните и зелени общини Волув Сен Пиер или Волув Сен Пиер/Сен Ламбер или Укл, т.е. във фламандската част Тервюрен, или, както г-н Юнкер, да спи в хотел.

За пътуванията си председателят на изпълнителната власт на ЕС трябва да ползва редовни полети като всички.

Служители от 28 държави

Председателят на Еврокомисията има под свое ръководство около 33 000 служители, които са от 28-те държави членки (ако се стигне до Brexit, те ще са 27).

Основният работен език е английският и това ще остане така, дори ако Обединеното кралство напусне Съюза. Другите два работни езика са френският, чието влияние значително намаля след разширяването на ЕС на Изток, и немският.

Под прякото ръководство на председателя е Колегиумът на 27-те комисари, по един от всяка държава от ЕС (плюс тази на председателя).

Председателят ги избира на базата на предложения на страните членки. След това трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент.

Датчанката Маргрете Вестагер, кандидатка за председателския пост на Еврокомисията, обеща да има балансирано разпределение между мъже и жени.

Заседания на Еврокомисията в сряда

Под ръководството на своя председател Европейската комисия предлага законодателство, задължително за целия ЕС, следи за зачитането на конкуренцията между предприятията, като евентуално налага глоби и договаря търговски споразумения между ЕС и целия свят.

Комисията се събира на заседание един път седмично, най-често в сряда в Брюксел, но веднъж месечно заседава във вторник в Страсбург.

Един път годишно, през септември, председателят на Еврокомисията изнася реч за състоянието на Евросъюза на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, донякъде по образец на американския президент, който говори през януари пред Конгреса.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
на някои не им стига преди 4 години
До Vпри толкова голям данък - живи да ги оплачеш.А ние се чудехме, защо Станишев толкова драпаше за място на редови евро депутат.Сигурно данъка върху втората заплата е по/малък...
40
0
 
3
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
До МенТрябва да правиш разлика между месечна и годишна заплата
39
2
 
1
 
! Отговори
Ти... преди 4 години
До МенДа, най-вече за София. Там започват от 30к.
38
5
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
28к евро от които ти взимат половината изобщо не е тлъста заплата дори за София, какво остава за Брюксел../
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Mдам... а ти си единствената либерастка представителка толкова рано сутрин .... Сега се връщаш от "работа" или как?...
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам че путинската агентура се е разчекнала от тролене .Заработила е поне 1000 рубли .Жалко че нищо не може да се купи с тях.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази датчанка жена за какъв баланс говори между мъже и жени. Правилно е да се наблегне НЕ на БАЛАНСА. А най важное как да се Върши Качествено Работата. А че жените може да са по малко. За европейците това не е от значение . Тук в ЕС не са на състезание да се гледа пола.
34
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 4 години
Нещо аритметиката ви много куца. Всичко е безсмислено, ако няма информация колко са удръжките на френския президент.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да де 18 ч работен ден за да стане още по тлъста и кой знае какви други милиарди се печелят,само че това кой го топли
32
2
 
18
 
! Отговори
Безумен... преди 4 години
... ЕС, уникално необосновани и неоправдани разходи за безсмислени и абсолютно ненужни политически дейности - и всичко това само и единствено в полза на олигарсите! Тоест старта песен на нов глас... абе с две думи отново народняшко правителство управлява 300 млн. европейци.
31
3
 
6
 
! Отговори
yнтерменшен преди 4 години
17 български евродепутата от 751, т.е. за разлика от Устава на ООН, гласът на България в ЕС не е равноправен, а 2% от общата масовка.
30
1
 
19
 
! Отговори
хуг преди 4 години
miliardi разходи!!само администрация!!нищо не създават!!само лобират за големите концерни и държави!колониалисти?
29
1
 
22
 
! Отговори
V преди 4 години
Мдааа светлото европейско бъдеще ето кой ни го изяжда :) Не разбирам за какво са наети всички тези хора като си има правителства и местни парламенти .И в брюкселския парламент съотношението на партиите е същото като в националните парламенти .Никакъв смисъл няма толкова много хора да вземат обществен ресурс без да създават продукт .Да не говорим че не носят и съдебна отговорност за милиарди .Схемата от къщи за гости се е оказала престъпна в други страни преди бг ,а те пак са я одобрили и няма
28
1
 
12
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Даже по 26 часа работят, и всички казват: не ща заплата! Стигат ни хотелчета, костюбчета, кръгли шведски маси. Нека има за народа ни.
27
1
 
21
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
яко бачкане по 18 часа на ден с пот по челото! ужас! ето за това не могат да се намерят кандидати за тази длъжност!
26
1
 
17
 
! Отговори
фейк нюз преди 4 години
Хайде де,и кога намира време да се накове,и да е в това състояние 18 часа? И му плащаме такава заплата.
25
0
 
12
 
! Отговори
pepeusi77 преди 4 години
Как да кандидатстваме за позицията
24
0
 
11
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Много работят.....Не е луд този който яде баницата а този който му я дава.
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Не знам какво си работил по времето на СИВ, че си така доволен. Не вярвам да е било нещо истинско. Работата в промишлеността и селското стопанство беше отвратителна и ниско заплатена.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той баце и на български няма да разбере , защо му се смеят