ЕС пак не си намери нов шеф на Еврокомисията

Нова среща на лидерите на 30 юни, фаворитите нямат мнозинство
21 юни 2019 08:20,
23
ЕС пак не си намери нов шеф на Еврокомисията
Снимка: Reuters

И вторият опит за намиране на шефове на петте най-влиятелни европейски институции приключи без резултат.

Рано тази сутрин европейските лидери се разотидоха, без да успеят да се споразумеят за нови председатели на Европейската комисия, парламента, Съвета, европейската дипломация и централната банка. Среща за трети опит за намиране на компромис е насрочена за 30 юни в Брюксел.

Както и на 28 май никой от партийните кандидати за наследник на Жан-Клод Юнкер не е събрал мнозинство за гласуване, а от избрания за Еврокомисията зависи и разпределението на останалите постове.

Никой от тримата партийни претенденти на ЕНП Манфред Вебер, на социалистите Франс Тимерманс и на либералите Маргрете Вестагер не получи достатъчна подкрепа търсенето на компромисна фигура ще се разшири и извън тях.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира след приключилото в 3,30 часа българско време тази сутрин заседание, че няма мнозинство в парламента, няма и в Съвета. Според нея политическата блокада може да се вдигне само от парламента, като партийните групи.

Новият Европейски парламент ще се събере за първи път на 2 юли и очакването е дотогава да е ясно кой ще го оглави, което ще проясни и останалите постове и ще позволи на евродепутатите да си изберат председател.

Зад избраника на спечелилата най-много места на европейските избори ЕНП Манфред Вебер стоят само 8 от 28-те членки на ЕС. ЕНП обаче реши да не се отказва от него, като председателят на партията Жозеф Доул допусна, че въпросът може да остане висящ и след изтичането на мандата на Юнкер на 31 октомври, но че партията няма да промени предпочитанията си.

“Забелязах с известно удоволствие, забавление, удовлетворение и да, с радост, че изглежда не е толкова лесно да ме заменят”, коментира след срещата Юнкер.

ЕНП обаче няма мнозинство да наложи Вебер за негов приемник и в парламента, след като втората и третата по численост групи - социалистите и либералите обявиха, че няма да гласуват за него.

“Трябва да намерим решение рано или късно, не можем да оставим Юнкер на поста до края на живота му”, коментира холандският премиер Марк Рюте.

Френският президент Еманюел Макрон, който се обяви против Вебер заради липсата му на управленски опит, обаче каза, че партийните фаворити са провалени и че търсенето на еврошефове започва наново.
“Доналд Туск опита с тримата водещи кандидати и ни каза, че няма мнозинство за нито едно от трите имена. Те бяха отхвърлени тази вечер, което ще ни позволи да започнем процеса отново”, каза Макрон.

Други евролидери обаче смятат, че опитите за налагане на Вебер, Тимерманс или Вестагер ще продължат, а председателят на Съвета Доналд Туск ще има още 10 дни да намери компромис, като кръгът от имена ще бъде разширен.

Според германския канцлер Ангела Меркел Съветът не иска да се кара с Европарламента, който държи да се избира само между партийните претенденти, но премиерът Бойко Борисов потвърди и че е оглеждат и други кандидати, сред които и българката Кристалина Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Трудно ще намерят наистина подготвен лидер с постижения в алкохолната подготовка поне на нивото на Юнкер.
22
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Трудно ще намерят по-голям клоун, ден на " рубенсовата" красота на лилето Павлова, тоя си беше олицетворение на целия ЕС, пародия до шия ;) !!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудно е сред фаворити да избираш фаворит ;)
20
2
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Бай *** до Европа и назад...
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събраха се, похапнаха, поръчаха менюто за следващата софра, па се разотидоха.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко се хили милия щото си мисли , че си разказват вицове или че ще го тупат по главата , ама тия са чели много книжки , макар и те да са гнили от корупция. Най интересно ми е дали предварително се уговарят фотографа да ги снима заедно , защото като не знаеш език едва ли ще си говорят на български с него.
17
3
 
8
 
! Отговори
учуден преди 4 години
Яяя, Бойко се обръснал!!!!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Групата от снимката явно си говорят на банкянски с английски диалект.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 11Ами Станишев, социалистите не избраха кьорав българин в ръководството на парламентарната група. Станишев не пее при социалистите. Виж ЕНП взеха Ковачев, а либералите Искра Михайлова за началници
14
1
 
10
 
! Отговори
Какво толкова преди 4 години
Айде, още няколко стотин хиляди евро, за да се съберат отново след 10 дни и няколко хиляди тона СО2 от самолетите им до и от Брюксел, а уж били загрижени за климата
13
0
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
По скоро Станишеф да издига Пеевски, нали той го издигна за шеф на ДАНС
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лесно е да се намери нов шеф на Еврокомисията. Да опитат с дрегер и кой по- по- най-.Шеф на Еврокомисията - европейски шампион по промили.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко да издигне кандидатурата на Дебелян Прасеевски за шев на Еврокомисията.
10
3
 
9
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Борисов само се смее щото не знае нито английски нито немски , така и за толкова години не се мотивира да научи един чужд език , следващия какндидат Министър Председател задължително на Изпит по немски и английски с Сертификат С1 без тва няма кандидатура , така следващите няма да се натискат за Поста
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашият знае ли езика на който си говори групата в която е и той ?
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма ли КОЙ да предложи прасевски? идеален ще е за този пост!
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам местанов, ама не трябва да му се дава мпс!!!!
6
1
 
14
 
! Отговори
Верно преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙТрябва да направят конкурс с надпиване-който удари кило и успее да се качи на подиума-ТОЙ Е!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА ТОЯ ЕС НАЙ МУ ПРИЛЯГА ЗА ШЕВ КОНЧИТА ВУРСТ..ВСЕ ПАК ТЯ-ТОЙ..ТО НАЙ МУ ПРИЛЯГА ДА ЗАЕМЕ ТОЗИ ПОСТ ,ЗАЩОТО КОНЧИТА Е ЦЯЛОСТНОТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ И ОТРАЖЕНИЕ НА ВСИЧКИ ЕВРЕО-АТЛАНТИЧЕСКИ(ЦЕННОСТИ) ,НА КОИТО ОСНОВЕН НОСИТЕЛ СЕ ЯВЯВА ТОВА ЮДЕО-МАСОНСКО НЕДОНОСЧЕ ЕС
4
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименТо Тръмп или военните не ги решават тия неща,а хората сложили го на поста-едни Богоизбрани.