Меркел от Брюксел: Ще се наспим и ще решим!

Лидерите на ЕС не избраха наследник на Юнкер
1 юли 2019 15:42,
33
Меркел от Брюксел: Ще се наспим и ще решим!
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Сред драматично заседание, започнало в 18 часа в неделя и приключило в 14 часа днес, европейските лидери, събрали се в Брюксел да изберат следващ председател на Европейската комисия, бяха разпуснати от председателя на Съвета Доналд Туск, без да постигнат съгласие.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че никой от кандидатите, предложени за обсъждане, не е успял да събере нужната подкрепа и затова лидерите са решили да направят почивка, без да пристъпват към гласуване.

"След като се  наспим, ще сме готови за компромис", заяви Меркел, чиято ръка отново се разтрепери по време на заключителната пресконференция.

18 часа, а решение няма. Борисов иска "реален ресор" за България в ЕК

Германският канцлер заяви, че причината да не се постигне компромис е, че "една голяма страна смята предложението за неприемливо и ние не можем да заобиколим волята на 100 милиона граждани".

Запитана дали има предвид Франция или Полша, Меркел отказа да уточни.

Още по темата

Полша обаче е категорично срещу водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс, като официални нейни представители публично твърдят, че той е враждебно настроен срещу страната.

Подобно поведение има и Унгария, където официални представители твърдят, че той е човек на  мултимилиардера финансист Джордж Сорос и иска да наложи на унгарците прием на нежелани от тях мигранти.

След като вчера заяви, че България ще подкрепи кандидата на ЕНП за поста Манфред Вебер, днес премиерът Бойко Борисов каза, че позицията на страната е Тимерманс начело на Комисията и Вебер - на Европарламента. Според него имало други държави, които "искат да ги обърнат или нови хора".След нощ, преминала в двустранни и групови консултации по имената, лидерите се събраха за закуска, но след четиричасови дебати и нов кръг преговори по групи се разотидоха без резултат.

Сутринта Франс Тимерманс изглеждаше достатъчно убедителен да събере нужната му подкрепа от 21 държави, като на останалите топ позиции, които се решават в група, бяха Кристалина Георгиева за председател на Съвета от името на ЕНП, Манфред Вебер от ЕНП и либералът Ги Верхофстат за шеф на Европейския парламент и либералите Маргрете Вестагер и Шарл Мишел за шеф на дипломатическата служба.

Според източници от Съвета след закуската Туск е провел още един кръг от консултации, без да може да изтръгне консенсус за имената и е решил да разпусне лидерите.

Те ще се съберат отново утре в 11 часа за пореден опит преди вота в Европейския парламент, който започва да се конституира от утре, като ще си избере ръководство и ще разпредели работата по парламентарни комисии. Европейският парламент ще гласува за председателя на институцията в сряда и дотогава трябва да е ясно кой ще оглави Комисията, за да се развърже възелът с назначенията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Ако беше толкова лесно...
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спи дълго, бабче. Много дълго.
24
11
 
6
 
! Отговори
Анализ преди 4 години
Истината е, че Бойко Борисов е може би най-добрият европейски политик в момента. Той е роден победител, но едновременно с това и диалогичен и търсещ компромиса. Категорично споделя европейските ценности и милее за цяла Европа. Постигна много за обединението на Балканите, за спирането на мигрантската вълна, за газовата диверсификация на целия ЕС. Безкомпромисен борец е срещу корупцията.Единственото, за което ще съжалявам, ако той оглави ЕС е, че България ще го загуби като неин лидер.
23
2
 
5
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Германия вече не е никакъв фактор в Европа.1871-2019.Амин!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те така ги вземат решанията в Европа. Наспиват се и решават.Трябва да се събудите, ей! Инак ние ще се събудим и ще ви решим!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюЕдинственият и логичен избор трябва да идва от самите нас какви са ми на мене холандци и германци че да ми решават нещо това е робство. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА РЕШАВА ВМЕСТО НАС. Някой българин ходи ли в Германия и Холандия да им казва какво да правят ? Aко има термин икономическа окупация то ние сме окупирани незаконно и недемократично.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то досега все спахте, а хората очакваха да решите нещо позитивно за тях. Имам предвид европейците, а не цветната фауна, дето само им сменят имиджа в зависимост от облагите на буржоазната върхушка.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тя е нашо момиче беЗа това се харесват с еднокнижният ни вожд. Какво да ги правиш? Като се обичат младите да се вземат.
18
2
 
6
 
! Отговори
Тя е нашо момиче бе преди 4 години
Еееее бабето е топ. Кво ще му мисли!? И ние правим така, само че на софрата. Ядем пием и решаваме.....
17
1
 
0
 
! Отговори
Централна България преди 4 години
Някъде ...
16
9
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
единственния логичен избор би трябвало да дойде от германия или холандияостаналите страни могат да излъчат единственно слаб неподготвен лидер
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да прави вече пакости много много, но хоуста още е там някъде ... Има котки и някакви хора ...
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швабите докараха ЕС до 3 национални катастрофи, тия нямат никакво право да се изказват. Падне ли алкохолика Юнкер от власт и Германия и марионетките му умират. Германия трябва да се бомбандира и отгоре да се засеят картофи.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашистите пак ни предадоха и не ни дадоха завод на Фолксваген. Пак ще си направим завод за Лада от Рено. Трябва да ни плащат, за да бъдем съюзници.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фюрерът Меркел започна да трепери накрая като Хитлер.
11
4
 
13
 
! Отговори
лена преди 4 години
тва звучи като ще се напардим преди да се посерем:)
10
3
 
12
 
! Отговори
Додо преди 4 години
До kravitzНяма нищо общо с Америка и американците тази отвратителна вещица на Луцифер! Доналд Тръмп не я понася и ни най-малко не го крие! Меркелицата е назначение на Новия Световен Ред, а там са илюминатите масоноюдеи, кланящи се на Луцифер. Нещо като нашата Сталинка е, но е слугиня с по-висока позиция от Сталинка. Иначе са от едно тесто - антиевропейско, антихристиянско и антибългарско!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пращат суджук ,баница,медовина.Премиерски вимпер,за да неплащахотелски.След излагацията на наш'томат'рялче и европеиско надлъгване,може да откарат месец.Ще бъдат дадени много пари.За нас ,дето биби щесе наспи най после.Като гледам Талпатазабрави за Иран и той насам гледа.Европейско шоу сър.
8
7
 
9
 
! Отговори
kravitz преди 4 години
дано пукне американската кукла на конци добре направи да разруши ЕС
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая ако може да заспи за по-дълго, че достатъчно поразии направи.