Борисов пазари с Тимерманс мониторинга и Шенген

След 9 часа разговори ЕС още не е избрал шеф на Европейската комисия
1 юли 2019 09:41,
151
 Борисов пазари с Тимерманс мониторинга и Шенген
Снимка: Facebook

Премиерът Бойко Борисов публикува в социалните мрежи част от разговора си  с кандидата за председател на следващата Европейска комисия Франс Тимерманс, проведен след полунощ днес в Брюксел.

Европейските лидери се събраха вчера за трети опит да попълнят овакантяващите се постове на шефове на Комисията и на Съвета на ЕС преди избора на председател на Европейския парламент, който ще бъде направен от новите евродепутати утре в Страсбург. Според информация, изтекла преди началото на срещата, лидерите обсъждат кандидатурата на социалдемократа Тимерманс за шеф на Еврокомисията, на християндемократа Манфред Вебер за Европарламента и на белгийския премиер от либералите Шарл Мишел за Съвета на ЕС.

В разговора с Тимерманс, който се провежда в българското Постоянно представителство към ЕС в Брюксел рано тази сутрин, Борисов говори за “това, което е важно за нас” и изброява мониторинговия механизъм, с който ЕС наблюдава съдебните реформи и борбата с корупцията у нас, влизането в Шенген, както и промените в съдебната власт, които “сега влизат в парламента, проверката на тримата големи в съдебната власт - контрол и да могат да се отстраняват”.

“За мен е важен компромисът, защото имаме решение на ЕНП”, казва Борисов пред Тимерманс.

Борисов твърд, кандидатът на ЕНП Вебер трябва да наследи Юнкер

От публикувания от него запис става ясно, че той смята, че трябва да се намери решение, а “да не се инатим”:

“Социалдемократите са системна партия, ЕНП - също. Така, че кой е отгоре и кой отдолу, в случая не е най-важното, а и погледнато реално Вебер има повече опит в парламента, а ти в Комисията като първи вицепрезидент на ЕК. Някои страни имат притеснения, но аз съм убеден в неговата принципност (на Вебер, б.а). Говорим с Педро (Санчес,б.а.), с Еманюел (Макрон), с (Марк) Рюте и с Ангела (Меркел), че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим двете партии”, казва на записа Борисов.

Още по темата

В отговор Тимерманс заявява: “Винаги съм бил открит и честен и винаги съм изразявал възхищението си от това, което правите и за борбата с корупцията във вашата страна. Имали сме много откровени дискусии по това и това е основата, на която оценявам нашето приятелство”. След което той моли записът да бъде прекратен и видеото внезапно свършва.

Записът хвърля светлина върху пазарлъка за разпределението на висшите постове в ЕС, който включва още и позициите на президент на Европейската централна банка и на шеф на европейската дипломация, които не са част от дискусиите на тази среща на върха.

България е сред държавите, управлявани от правителства от Европейската народна партия, които се възпротивиха на компромиса, намерен от лидерите на големите европейски държави Тимерманс да оглави Европейската комисия, а водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер да застане начело на парламента.

Освен България срещу договорката, постигната по време на срещата на Г-20 в Япония, се обявиха още Унгария, Чехия и Полша, както и Хърватия и Ирландия. Унгария и Полша имат зъб на Тимерманс, който като първи зам.-председател на Еврокомисията започна наказателни процедури заради върховенството на закона в тях. Хърватия има двама собствени кандидати за Комисията и за Съвета, които могат да спечелят, ако тандемът “Тимерманс-Вебер” се провали. Това са премиерът Андрей Пленкович за Комисията и президентът Колинда Грабар-Китарович за Съвета. Зъб на Тимерманс има и Румъния, чието правителство, макар и социалдемократическо, беше заплашено от него с наказание от Брюксел заради спорните съдебни реформи, които ще направят управниците неотговорни за случаи на корупция.

Цяла нощ продължиха разговорите между председателя на Съвета Доналд Туск, който бе натоварен да преговаря между страните за компромис, и премиери. Проведени бяха и множество двустранни разговори. В осем часа лидерите се събраха отново заедно, за да продължат формалното си заседание.

Към момента изглежда, че всички западноевропейски държави, без Италия, са склонни да приемат компромиса, договорен от Франция, Германия, Италия, Великобритания и Холандия в Осака в петък и вчера за Тимерманс и Вебер. Унгария потвърди, че ще гласува против и тази сутрин.

За номиниране на Тимерманс начело на Комисията е необходимо 21 от 28-те държави в Съвета да го подкрепят.

През 2014 г. настоящият шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше номиниран от 25 държави членки, като Унгария и Великобритания бяха против кандидатурата му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто са лицемери.
111
0
 
6
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
До Бай ШилеОще не е избран и почна с лъжите.
110
0
 
13
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
В отговор Тимерманс заявява: Винаги съм бил открит и честен и винаги съм изразявал възхищението си от това, което правите и за борбата с корупцията във вашата страна. Е това как ще го коментирате този човек не знае ли какво се случва в *** или се прави .Нямам думи.
109
0
 
1
 
! Отговори
гл. шеф преди 4 години
до. цял. свят. от. гл. шеф на тайно разузнаване. г меркел. е в добро здраве. нашият екип от съкретно тайно разузнаване ви пожелава хиляди дълголетия. г. меркел ние се грижим за вашето здраве. няма да дадеме никой дави превземе.
108
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за какво ви е тоя Шенген, бе? Една цивилизована държава като влезе в Шенген, просто цените се обръщат в евро. Тука обаче спекулата ще е СТРАШНА! И стоки, и услуги, и всякакви сметки и данъци ще поскъпнат с едно 20-25%, а говорещите глави ще ни убеждават как това е "временно" и се дължи на "краткосрочните икономически ефекти на валутния риск" и пр. алабализми. И както винаги, нещата ще се потулят и в един момент ще забравим и ще продължим да теглим.
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалина Георгиева - шеф на Европейския съвет. Ха, дано, но надали - както казала сиганката, като я попитали дали е още мома
106
1
 
16
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 4 години
на 4 очи, без думи, галене по главата, обръщане и поза партер, дедо тильо забелва по едно време очите, ох котьо.... ох поркович, сега разбрах какво е намирал у вас мусю джункер. че те оставим да крадеш още две три годинки, само продължавай да обезлюдяваш и да ни изпълняваш мръсните поръчки.
105
1
 
26
 
! Отговори
Монитор преди 4 години
Като трън в очите им е този мониторинг - не им дава спокойно да крадат.
104
1
 
28
 
! Отговори
Dedo преди 4 години
Винету ще види шенген само през ъза на шамана цвък..... в тоя шенген от 10 години влизаме, но нищо има време. Хубава тъпанаристанска поговорка е - трай коньо за зелена трева.
103
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов умее само да подкляква на европейски лидери,и доста дибър в това!11Важно не да не му пипат далаверата в БГ!
102
0
 
33
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
момент!..Тиквун рече и отсече:-"Вебер ще е!".....Обаче отиде да носи чехлите на Тимерманс!!!???защо така?!Па и друго:-Защо дъвчи ПРОКИСНАЛАТА тема за "мониторинга" и "Шенген",когато ПРОБЛЕМИТЕ НА България СА СЪВСЕМ ДРУГИ?!?!?!?!НЯМА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ по-сервилно,НЕКАДЪРНО и алчно същество от въпросния "бориссоф"!!!Тоя ше са гътне,но ПОРАЗИИТЕ,които нанася вече 10 години, ще останат!..ЩЕ БЛИЖЕМ ЯКО РАНИТЕ,оставени от него и Шайката му!!!!ако има България след него де...
101
1
 
29
 
! Отговори
БОКО СИ ВЗЕ СВОЕТО преди 4 години
ПАК СЕ НАВРЯ В МЕДИИТЕ. СРАМ НЯМА ТОЯ МАЛО УМНИК. НЕ СПРЯ ДА НАХАЛСТВА ТЪПАТА МУ ОСОБА, НЕ СПРЯ ДА НИ РЕЗЕЛИ. НИЩО ДОБРО НЕ ЧАКА ЕВРОПАТА, ЩОМ МАЛОГРАМОТЕН, ПСИХИАТРИЧЕН СЛУЧАЙ КАТО ОНЯ ОТ БАНКЯ СЕ ВОДИ НЯКАКЪВ ФАКТОР. НА ВСИЧКИ Е ЯСНО, ЧЕ НИКОЙ НЕ ГО ЗАБЕЛЯЗВА И НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ИСКА И КАКВИ ГИ ПЛЕЩИ. НО ПЪК КАКЪВ ПИАР СИ НАПРАВИ ПРОСТИЯ НАХАЛЕН ШОП. И ТОЯ МАЛО УМЕН ЛЯВ *** ТИМЕРМАНС ПАДНЯ В КАПАНА НА МУТРАГЕНА. ЕДВА УСПЯ ДА КАЖЕ, ЧЕ НЕ Е НЕОБХОДИМО РАЗГОВОРЪТ ДА СЕ ЗАПИСВА, НО
100
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за политик е Тимерманс,ако се върже на баце,който до вчера бе фен наВебер и с него ставаше и лягаше.Ама тякохезията ще свърши,албиона си отива.Дано се договорят час по скоро за дасвърши нашият резил.
99
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да ни оставят на мира с корупцията ,баце е готов да предаде всеки.
98
1
 
35
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Абе, момчета, населението на България е 1.67 % от населението на ЕС.Смятате ли, че изобщо някой обръща внимание на бръщолевенето на нашата фурнаджийска лопата и патологичен лъжец?Освен продажните ни медии, естествено.
97
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябва Шенген.
96
1
 
26
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 4 години
Ама това държавник ли е!!?? Имам чувството че,Бай *** се е преродил!?
95
1
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
защо енп не ни вкара в щенген ами сега ще искаме от социалиста съдеиствие
94
0
 
26
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Горкият, колко е отпуснат и уморен... Явно не е ял от 2-3 часа ...
93
1
 
28
 
! Отговори
Карамфилка преди 4 години
Няма преводачка. Борисов говори на европейски език.