Кандидатката за шеф на ЕК взе кабинет и персонал от 8 души

Урсула фон дер Лайен има седмица да убеди евродепутатите да я подкрепят
8 юли 2019 16:00,
21
Кандидатката за шеф на ЕК взе кабинет и персонал от 8 души
Снимка: БТА

Кандидатът за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи кабинет в Брюксел и персонал четири месеца и половина преди да започне работа и две седмици преди да бъде гласувана от Европейския парламент.

Решението е на настоящия шеф на Комисията Жан-Клод Юнкер и трябва да създаде условия на кандидата да изпълнява задълженията си, заяви говорител на ЕК.

Фон дер Лайен има кабинет с изглед към бъдещето си работно място-Еврокомисията, както и персонал от петима съветници и трима секретари. Според говорител на Комисията кандидатката е определила за шеф на кабинета си и свой говорителq двама свои сътрудници от германското министерство на отбраната, където продължава да е титуляр и е подбрала останалите членове на персонала си от служителите на Европейската комисия.

“Г-жа Фон дер Лайен може да разчита на пълна подкрепа от цялата Европейска комисия, за да се осигури плавен преход”, заяви днес говорител на президента Юнкер.

Още по темата

Така Фон дер Лайен ще има германци за шеф на кабинета си и свой говорител, както и на разположение още един германец - генералният секретар на Европейската комисия, който е най-високопоставеният еврочиновник в Комисията. Говорителят на Юнкер обаче коментира, че това не е проблем, тъй като шефът на Еврокомисията Жак-Делор също е имал генерален секретар французин, а Мартин Шулц като председател на Европарламента е работил с германец като топ администратор.

Постът на Фон дер Лайенq номинирана изненадващо миналата седмица от европейските лидери, обаче все още не е сигурен, тъй като тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Тя има статут на кандидат за председател на Европейската комисия и от днес вече работи в новия си офис. Тази седмица тя има срещи с всички парламентарни групи, а в сряда и с ръководството на Европейския парламент, за да ги убеди да я утвърдят за поста.

Нейните съпартийци от ЕНП вече декларираха, че ще я подкрепят, макар да не са съгласни с начина, по който евролидерите подбраха кандидатите за топ постовете, пренебрегвайки водещите кандидатите на европейските партии, които те номинираха за поста преди изборите.

С другите партии картината не е ясна, тъй като всички парламентарни групи изразиха недоволство от факта, че лидерите не се съобразиха с желанието на парламента да се избира между кандидатите за шеф на Еврокомисията на ЕНП Манфред Вебер, на социалистите Франс Тимерманс и на либералите Маргрете Вестагер.

Урсула фон дер Лайен се нуждае от 367 гласа, за да наследи Юнкер на 1 ноември. Ако тя не успее да събере нужното й мнозинство, евролидерите трябва да номинират друг кандидат до седмица.

Очаква се обаче тя да получи подкрепа на проевропейските групи - ЕНП, социалисти и либералите от “Обнови Европа”, които също получиха топ постове, чието заемане зависи от одобрението на Фон дер Лайен. Социалистите ще вземат позицията на пръв дипломат на ЕС чрез испанския социалист Жозеп Борел, либералите вече имат Съвета чрез Шарл Мишел, а ЕНП освен Комисията взема и председателството на Европейската централна банка чрез Кристин Лагард.

Трите групи имат общо 444 евродепутати, със 77 души повече, отколкото се нуждае Фон дер Лайен, за да бъде избрана за председател на Европейската комисия. 16 германски социалдемократи обаче вече заявиха, че няма да я подкрепят. Тъй като вотът в Европарламента е таен, възможно е и други от мнозинството да гласуват с “не” или “въздържал се”, ако кандидатката не успее да ги убеди на срещите си с парламентарните групи през седмицата.

Очаква се Европейският парламент да гласува по кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия на 16 юли след като тя направи изявление пред евродепутатите за намеренията си за петгодишния мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с какво отглеждането на деца те прави компетентен за вземане на генерални политически решения!?- А кой трябва да взима генерални политически решения? Някой стар ерген с военна кариера ли? Или може би точно ти?
16
0
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 4 години
Общо взето в Европа върнаха нещата от времето на феодализма.Можеш да си *** като ***,некомпетентен в каквото и да било,но щом си роден в правилните семейства и те подкрепят правилните хора няма таван за длъжностите,които некомпетентно да заемаш.
15
0
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 4 години
До Сата НАТО 7 по 9 месеца ламаз,четене на глупостите на д-р Спок и сие,мазане с лосион срещу стрии по три пъти и т.н.После 7 по 2 години смяна на памперси,обучение в "политически коректно" поведение и създаване на навици за пиене,ядене и акане в гърне на отрочетата.Къде тука име време да се научи нещо за войната та да бъдеш военен министър!?И с какво отглеждането на деца те прави компетентен за вземане на генерални политически решения!?
14
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
За мене фактът, че жената има седем деца от един мъж, а не като баба Марина Льо Пен - 3 деца от 3 мъжа, е удовлетворителен.
13
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Най-зле от сички е кремълското ботоксно джудже, зарязано от кака Люда, защото не представлява интерес като мъж, понеже са му неутрализирали и малкото наличен тестостерон, за да не остарява. Джудженцето по тази причина е съвсем голобрадо и съответно импотентно.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-слабият и посредствен министър на отбраната на Германия. Но сигурно е добър гинеколог. Нали е завършила медицина, с докторантура по гинекология.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко каруцата пред коня, но ако не я изберат, ще има зрелища. Ако пък я изберат, европейците ще ядат пасти!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези немски баби ще ни разсипят основно.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди писаха,че министърката на отбраната била от ЛГБТ,ако не член то поне любител,привърженик на идеята,а поста на главен комисар изисква хладен ум и горещо сърце подобно как го е рекъл Ф.Джерджински за комисаря,но така издигната за главен комисар показва,че ЛГБТ е на позициите на ЧК за комисарите на службите-хладни на ум за другите извън отдела,горещи сърца за своите в отдела.
8
4
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Като ги гледам на снимката- Юнкер може да изпуши по една марихуана с нея и по шише уйски да изпият и после тя да е мъжът а той жената в хотелската стая )ХМ!
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Няма за разбиране нищо никой не се съмняваше, че ще е немец главнит фаворит въпросът беше кой. От тука нататъка изборите са на тъмно тая вече има кабинет и 8 помощника другите имат едно голямо нищо. Ха познай кой ще изберат. Може и да е свястна aма ние дали сме достатъчно свестни за нейните критерии Вебер си беше по-добре. Ти не ги разбираш нещата недей спори.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До2. Тия работи не ги разбираш. Напротив сега Баронеса та ще се сети за нас.Защото нейната философия е Мултилатерализъм. Нова и е задачата. И България в това може да успее. Не да се дърпа и да стой встрани към Азия.
5
2
 
9
 
! Отговори
НАТО ВЪН преди 4 години
тази кой я е избирал???Кога се проведоха изборите за нея ,че не разбрах ???
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс Давид-Мария Сасоли ?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Полша и Унгария доста повлияха на избора този път .
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни интересува това има значение за държавите, които членуват в ЕС за тези, които само фигурират като нас няма никакво значение. Ние не решаваме нищо. Те си решават и се оправят там, дори изгониха нашият голям приятел Вебер при липса на пълна прозрачност. Колко хора от Източна Европа сложиха на важни постове. Гнусна дърта европаплач всички са за затвора.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А най добре още докато става всички да я нае..т.