От Брюксел: България ще влезе в еврото, да видим кога

Хърватия поиска членство в еврозоната, ще я оценят за година
8 юли 2019 22:55,
58
От Брюксел: България ще влезе в еврото, да видим кога
Снимка: Reuters

Запитан дали още смята, че България ще бъде следващият член на еврозоната, както заяви миналата година, финансовият еврокомисар Пиер Московиси даде да се разбере, че не е толкова категоричен.

"България е кандидат. Всички страни, с изключение на една (Дания, б.а.) ще влязат. Да видим кога", каза Московиси след края на заседанието на финансовите министри от 19-те страни, използващи еврото.

Още по темата
Преди година София подаде молба да бъде допусната в чакалнята на еврозоната - Валутно-обменният механизъм ERM II, като се ангажира с реформи, за да отговори на всички условия. Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да ги оцени до края на месеца.

Поводът за изказването на Московиси беше подадената днес от Хърватия официална заявка за еврозоната, която поиска да бъде допусната в нейната чакалня. Президентът на Еврогрупата Марио Сентено заяви, че заявеното от Хърватия желание да влезе в чакалнята на еврозоната показва, че "еврото е солидна котва на стабилността и растежа в Европа и това продължава да привлича нови членове".

Паралелно Загреб е поискал да започне процедура на тясно сътрудничество с Европейската централна банка, за да отстрани отставащите проблеми по надзора на банките. Сред ангажиментите, поети от хърватското правителство, са още реформи в борбата с прането на пари, събирането на статистически данни, управлението в публичния сектор и намаляването на финансовата и административната тежест.

"Подобни усилия за реформи за по-стабилен финансов сектор, по-силни институции и публично управление и по-ефективни икономически структури ще допринесат за успешното участие на Хърватия в ERM II", се казва в съобщение на Еврогрупата.

Решението дали Хърватия да подаде официална молба за влизане в чакалнята на еврото ще бъде взето въз основа на оценката на ЕЦБ, която ще отнеме около година. През това време властите трябва да изпълнят обещанията, които са дали в адресираното до финансовите министри от еврозоната, Еврокомисията, ЕЦБ и Дания, които са страни по споразумението ERM II.

Подобно на България, Хърватия ще трябва да влезе едновременно и в Банковия съюз и във фонда за спасение на закъсали банки, като направи вноски в него, решиха министрите от Еврогрупата. Такова условие за първи път беше поставено пред България преди година.

София очаква до края на месеца вести от ЕЦБ за своята молба за влизане в еврото въз основа на оценката за поетите от нея ангажименти за намаляване на лошите кредити, прилагане на европейското законодателство срещу прането на пари, стабилизиране на сектора на застраховането и по-доброто управление на държавните предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МладежКое е великото на Русия Имат 120 долара минимална заплата , дори ние сме на 300 Апропо , ти защо не си на работа в Русия , какво правиш в загниващия Запад ...
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания не влиза нарочно вече 20 годиниЗащото им е по изгодно Когато си в чакалнята се ползваш от всички предимства на еврозоната , без да те засягат негативите Затова си стоят там По-важното е да си в чакалнята , дори и да не минеш скоро на евро
39
1
 
6
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Заради продажните политици ще влезе. Но това ще е унищожителна грешка! Трябва да се пита народа, а не да се взема така решение. Но кога ли всъщност е било така....?!
38
2
 
6
 
! Отговори
Младеж преди 4 години
Според мен ще е много лошо и тежко ако минем към еврото. Сега бачкам на вън взимам две ,идвам си у нас и стават четворка. Живея си царски. По добре никога да не го приемаме.СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ !!!
37
1
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
До Midyat Защото не знаете колко италиански банки например фалираха заради лошо управление, например една ит.банка, позната и в България! загуби огромно количество пари заради фалшива продажба на диаманти, които пари сега връща на клиентите, задържайки парите на други клиенти. ЕС оставя държавите сами да се оправят, което е правилно. Никой не помага, народите сами трябва да си помогнат.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро няма да стане. Западняците не са глупави и много добре знаят, че държавата се управлява от мутрите. Усмихват се, прегръщат се..., но като дойде време за Шенген и Еврозона-не става.
35
7
 
18
 
! Отговори
Midyat преди 4 години
Последното ограбване беше КТБ. Може никой оттук пишещите да не е загубил и лев, но много хора плакаха. Ето това няма как да стане, ако сме в еврозоната. Схемите на *** няма да вървят, защото вместо БНБ хрантутници ще има един Ханс, дето казва кое как да става. Дано по-скоро стане и лихвите ще паднат.
34
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Прав си, обаче защо никой не си зададе въпроса защо Дания, Швейцария имат споразумения да не влизат в еврозоната? Защо не се натискат и държави като Чехия, която определено има икономически растеж, а и Унгария, а продължават да си ползват кроната и форинта, само голтаци като нас и Албания се тикат. При нас е ясно - целта е да се освободи резерва, гарантиращ валутния борд, тъй като друго вече не остана за крадене в опосканата ни държава.
33
3
 
9
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Ми....котато се разпадне Еврото....
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 302020 г е след 5 месеца. Ако мислиш че дотогава ще вземем еврото си голям фантазьор или не си си видял календара
31
6
 
7
 
! Отговори
Чудя се преди 4 години
До КонстантинИ какво точно имат да ограбват от най-бедната страна, с най-голямо разделение между бедни и богати, с най-слабоконкурентната икономика в ЕС. Чудя се, направо
30
9
 
20
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Още веднъж и този път за последно ще ни ограбят с това евро. Ние пак ще си мълчим естествено. До сега нямаше един национален протест срещу простотиите. Аз съм против еврото.
29
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбита и окрадената държава. Като пътуваш по територията имаш чувството , че е имало война или мор.Всичко в руини. Навсякъде останки от заводи, предприятия, вижда се че е имало живот и хора, но сега само развалини и пустош.По селата тук там само по няколко алкохолици бракониери и някой на субсидии се прави че гледа животни.Пълна разруха. Тук там някой чужденец надявайки се да му работят без пари направил цехче или складче.А Винету краде от субсидии и данъци и мисли че никой не вижда. Жалко
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България няма как да "влезе в еврото"! Що за поредна неграмотност. Не сте интересни. Просто звучи глупаво.
27
4
 
18
 
! Отговори
Гошко преди 4 години
Тате ми обеща колело ама друг път
26
15
 
29
 
! Отговори
Тодоров преди 4 години
Трай коньо за зелена трЕва !Нима никой не вижда че ни приеха в ЕС за да си продават тук *** и да ни крадат по всевъзможен начин ? Богатите страни в ЕС стават все по богати, а по бедните все по бедни !
25
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никои не иска дрипльовци в еврозоната за жалост политиците направиха народа ни такъв
24
6
 
20
 
! Отговори
. преди 4 години
Татко ще ми купи колело, ама друг път!
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десет години дефлация на Борисов и чак ся се сетиха за еврозоната.Всичко това трябваше да стане преди годинииииии,а и доходи трябваше да растаааат.
22
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A бе мен като гражданин на тая територия, както и всичките ми съграждани, защо не са ме попитали искаме или не искаме да нямаме вече своя национална валута? Какво ще спечелим от използване на някаква обща валута, освен обезличаване и обедняване?Само към дъното ни теглят някакви си там политици....