Промяната в климата - неизбежна: Най-вече в Европа

Имаме 10 години, за да преструктурираме икономиката си
12 юли 2019 10:51, Петя Славова
50

5467 гледания   |  Още видео
Има ли причина за зачестяващите екстремни природни явления? Всяка година зачестяват земетресенията, поройни дъждове с много загубени човешки животи.  След 30 години климатът в София ще бъде идентичен с този в Скопие в момента. Това прогнозира изследване на климатичните промени, публикувано в списание "Plos One". Годишната температура в българската столица ще се повиши с 2,7 градуса.

Мадрид ще има време като днешен Маракеш. Недостиг на вода и проблеми с инфраструктурата очакват европейските градове. Европа, особено северните ѝ части, както и Северна Америка, ще бъдат най-силно засегнати.

"Причината е в нас хората, с това, че продължаваме да помпим атмосферата с парникови газове. Тяхното увеличение се дължи на това, че изгаряме  изкопаеми горива -  въглища, нефт, газ, които грижиливо са складирани в земята в продължение на милиони години", каза в "България сутрин" Генади Кондарев от Сдружение "За Земята".

Още по темата

По думите му, още към края на 19-и век е имало теории, че човечеството може да промени климата, но тогава хората не са си давали сметка какви може да са последиците. Едва преди 30 години стартира безспокойството какво може да причиним на планетата. "Вече сме свидетели на всичко, което става", отбеляза той и допълни, че сме загубили над 50 % от кораловите рифове по света.

"Не бива да се говори в крайности, когато става дума за климатичните промени. Има много спорове в научните среди, но при учените вече има почти пълен консенсус, докато в общественото мнение все още сме свидетели на разделение за случващото се", подчерта той.

По думите му парниковите емисии, които България отделя на глава от населението, не са никак малко, а човечеството има около 10 години, за да преструктурира икономиката си, ако иска да избегне катастрофалните последици. "Не го казвам да плаша хората, а че много бързо трябва да се намерят решения", категоричен бе той.

"Въпросът е колко по-лошо може да стане и можем ли да го предотвратим. Решенията са в ръцете на отделните страни. Ние вече живеем в променен климат. Тази тенденция ще продължи да се увеличава. Скокът от над 2 градуса при температурите може да доведе до куп катастрофи. Покачване на нивото на световните океани, размръзване на вечнозамръзнали почвени слоеве. Ако нещата се изпуснат от контрол, може да наблюдаваме катастрофален сценарий буквално за  няколко години", обясни Кондарев пред Bulgaria ON AIR.

Една пета от жителите на градовете в световен мащаб - включително Джакарта, Сингапур, Янгон и Куала Лумпур, ще са в условия, които в момента не се срещат в нито един от големите градове в света. Там невиждани наводнения ще се редуват с жестоки суши.

"Мислете за потреблението си, ползвайте по-малко енергия и горива -  това не е призив да се върнем в пещерата. Когато шофираме, в колата ни може да има поне 4 души. Санирайте жилището си, важно е да се намерят дългосрочните решения. Трябва да си дадем повече време за намиране на решения", подчерта още той и допълни, че и нашата страна разработва свой национален план за климат и енергетика като всички останали страни в Европа.


50
Още от ЕС
Паркинсон, есенциален тремор: Защо трепери Меркел?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
ANti UK terror ima преди 1 седмица
Сниманите постоянно масови убиици вкл black dead and gray dead killers се виждат като големи създания летящи във въздуха на височина в обема на увредената биосфера.
Подобни обсебиха милиони и превърнаха Сирия в Руини ..
ТАзи вечер в магазин бе сниман убиец от типа gray dead mass murderer около боксове пакетирнаи в тероризиран с bad dead radio terror packhouse.УБиеца се вижда ясно като тъмно обемно създание до 1 метър в диаметър по голям от наредените боксове в магазина./около 20 по 13 кг/
46
1
 
0
 
! Отговори
Anti UK terror преди 1 седмица
Убииците създават условия за живот на друга вражеска армия готвеща ликвидация на живота на Земята..
всякакви опити да помолим ръководители на тежко уwрежданите заводи да спрат силното радио /облъчват по 24 часа заводите / НЕ минаха.
Припадат българки тероризирани с звуково оръжие по време на работа обсебените от убиици началнички усилват радиото..Който се обади УВОЛНЕНИЕ Веднага .НАсочват камери срещу жалвалия се и го събарят на бетона с блок равновесие.
45
0
 
0
 
! Отговори
IOrdan Ivanov УЖАС преди 1 седмица
Обсебени от извънзeмни убиици чрез *** началници внедряват ударно тежко терористична дигитално холограмна видео звукова техника.
Провеждат нагъл терор срещу заводи и пакхауси .В pakchauses за храни засякохме BLAck dead mass murderesrs i Gray dead mass murderers.Чумни МАСОВИ УБИЦИ.Милиони. Цели армии атакуват в главите хора и мишки belitex@mail.bg
44
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 1 седмица
Провеждам тестове за климата в Англия. Яка Биосфера. лекува даже увреждания от автомобили по главни пътища през зимата.
В България тестовете миналата година в София на 12 и 13 юли показаха УЖАС>
В София след проливни дъждове се включи биосферата и исмука огромни количества токсични газове.
На другия ден стотици хиляди автомобили с холограми на предни стъкла и включени фарове денем я разрушиха.Въздуха стана миризливо задушлив.Кмета да забрнаи увреждането с холограми на София и с включени фарове
43
1
 
5
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 седмица
Статията е ориентирана по-скоро за бъдещи събития. Важното е да има паника и шаш. Статии от 70-те, 80-те, 90-те, даже и след 2000-ната година компетентно обясняваха, че тук ще е пустиня през 2020. Ако някой знае с колко РЕАЛНО се повишават температурите в световен мащаб и с колко РЕАЛНО се е повишило морското ниво, моля да напише. Утре ще пусна реалните данни, които, разбира се не се публикуват в масовите издания. Добре е да се чете, писането да е следствие на четенето....
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пропагандата върви с пълна сила. А данъците кога ще вдигат или еко-таксите?
41
0
 
8
 
! Отговори
прост човечец преди 1 седмица
Споко пичове. България ще бъде пазена! Вервайте ми
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тръмпела каза, че нямало глобално затопляне... като се сетят, вече ще е прекалено късно.
39
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Либен преди 1 седмица
Съсипаха я тая държава.
38
1
 
12
 
! Отговори
Нелли преди 1 седмица
Май подготвят народните маси за големи нови данъци. Ама те са свикнали.
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам дали сте забелязали (ако сте си вдигнали главите от телефоните), НО зимя няма от доста годинки. Или ако завали сняг, то го изсипва за 1 ден, колкото за месец !
Сутрин и вечер е студено, а после не се диша - все едно спе в пустинята, с резки температурни инверсии в рамките на 24 часа !
36
2
 
7
 
! Отговори
Благодаря преди 1 седмица
До До озон

Благодаря за информацията.
Изглежда супер удобно някакси, вместо да те информират, че сме прецакали озоновия слой и поради тази причина слънцето ни жули така сериозно, дори и сутрин, просто казват - не може вече да го изследваме, поради независими от нас обстоятелства...
35
0
 
26
 
! Отговори
Шишо Б. преди 1 седмица
Защо коментираме автомобилите, но не самолетите? Лети се все повече, а там разходът на гориво, съответно замърсяването, са много по-големи.
Защо европейците трябва да се ограничаваме, а Китай и Индия не, като те бълват газове много повече от Европа?
Двоен стандарт във всичко...
34
2
 
11
 
! Отговори
До озон преди 1 седмица
Станцията, която изследваше озоновата дупка, е изоставена, защото ледникът под нея се топи и се е пропукал. Това е новина от вчера или предишния ден, не помння вече.
33
4
 
15
 
! Отговори
Милена преди 1 седмица
Нищо не се пише эа ядрения арсенал и манията эа военна доминация на САЩ в Космоса а и на Эемята!!! Настъпват гроэни и страшни времена!!! Раэрушителната надпревара по въоръжаване и раэполагане на оръжия в космическото пространство е основния фактор эа катастрофалните явления!!!
32
1
 
17
 
! Отговори
озон преди 1 седмица
А някой скоро да е чувал някой да говори за озоновия слой.....
Имаше една дупка в него преди време - сега някой да е чувал съществува ли изобщо все още ............
31
4
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 1 седмица
Механизмът за планетно почистване е доста по-елегантен, безопасен (за бъдещето) и безотказен. Нарича се астероид и средно на стотина хиляди години Земята има среща с някой по-малък, дето ще доводе до континентална катастрофа с ужасни последици, а на няколко милиона - и с по-големичък, способен да затрие повечкото от населяващите планетата видове живот. А оцеляването или успешното му преодоляване може да се приеме и като своеобразен тест на Създателя за зрялост и пригодност на обитаващия разум
30
0
 
20
 
! Отговори
Накратко преди 1 седмица
До между другото

Всъщност Европа замърсява най-малко от всички други континенти,само 8 процента се пада на Европа.Най-големите замърсители са Китай,САЩ,Русия и Индия.
29
1
 
19
 
! Отговори
Димо преди 1 седмица
Като първо решение,за да слязат повече хора от колите си е градския транспорт да е безплатен.Така е вече в Европа в десетки градове и ефекта за въздуха е драстичен.Бях в Люксембург и удоволствието да пътуваш без билет навсякъде,но не като нарушител е приятно усещане.
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човеците са прости и ще бъдат заличени от природата.
ТОЧКА.