Ще се окаже ли "Велика Британия" един ден "Малка Британия"?

Центробежните сили в Обединеното кралство растат
3 авг 2019 12:32, Елка Василева
84
 Ще се окаже ли "Велика Британия" един ден "Малка Британия"?
Снимка: архив, Reuters

При "твърд" Brexit а ла Борис Джонсън Шотландия и Северна Ирландия могат да кажат "сбогом" на Обединеното кралство. Центробежните сили растат. "Велика Британия" един ден може да се окаже "Малка Британия", пише Дойче веле.

Как ще се промени положението на съюза след “твърд” Brexit без сделка, към който се стреми премиерът Борис Джонсън? Става дума не за Европейския съюз, а за обединението между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, познато днес като “Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия”.

Обединено - но докога? В Шотландия и Уелс все повече хора настояват за независимост от Обединеното кралство, най-вече заради неблагоприятните икономически последици от напускането на ЕС без сделка. В Северна Ирландия, чиято граница с Ирландия би станала външна граница на ЕС, призивите за обединение с Република Ирландия стават все по-гръмки.

Още по темата

Британският премиер Джонсън вече приключи първите си официални посещения в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, но навсякъде беше посрещнат крайно резервирано. Каква е ситуацията във всяка една част на Обединеното кралство?

Северна Ирландия

През 1921 г. Южна Ирландия (съставена от 26 графства) се отделя от Обединеното кралство и Ирландия след войната за независимост. Останалите шест графства в северната част на Ирландия остават в Обединеното кралство. По-голямата част от населението са протестанти, които се възприемат като британци и искат да останат в кралството. Малцинството са католици и се определят като ирландци. Засега обаче само малка част от католиците настояват за обединение с Ирландия.

Великобритания върви уверено по пътя на бивша Югославия

От 60-те години на 20 век между двете религиозни групи постоянно има сблъсъци, терористични атаки и нападения срещу британски войници и полицаи. За да бъдат уредени т. нар. „неприятности“ между двете религиозни групи, през 1998 г. е сключено Белфасткото споразумение, познато още като споразумението от Разпети петък. Оттогава е премахната границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, която се смята за ключов фактор в досегашното мирно съвместно съжителство.

В споразумението за излизането на Великобритания правителството на Тереза Мей и ЕС се договориха, че тази граница ще остане отворена, докато не се постигне окончателното решение след Brexit. Северна Ирландия трябва да остане в митнически съюз с Ирландия и по този начин в ЕС. Борис Джонсън иска да премахне тази клауза, тъй като това би означавало, че Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство ще бъдат облагани с мита, различни от тези в другата част на ЕС.

Сред партиите в В Северна Ирландия има дълбоко разделение по темата.

Републиканските партии настояват за повторно обединение с Ирландия, докато т.нар. юнионисти не желаят да прекъсват връзката с Великобритания.

Белфасткото споразумение предвижда Северна Ирландия да може да напусне Кралството с референдум при мнозинство. В случай на ‘“твърд” Brexit тази клауза може да бъде активирана. Ирландският премиер Лео Варадкар несъмнено може да си представи обединението със северната част на острова като възможност за оставане в ЕС. Дори либералните протестанти биха имали съмнения дали ще се чувстват у дома си в една бъдеща националистическа Великобритания, обяснява Вардакар.

Шотландия

Новият премиер Борис Джонсън беше освиркан при посещението си в Шотландия в понеделник. Никола Стърджън, която ръководи правителството в автономната област, заплаши Джонсън с референдум за независимост в Шотландия в случай на Brexit без сделка. „По време на целия процес на Brexit Шотландия бе напълно игнорирана. Спрете да унищожавате страна ни“, призова Стърджън.

През 2014 г. шотландците проведоха референдум, на който отхвърлиха независимостта на Шотландия и оттеглянето от Великобритания. Но сега ситуацията е съвсем различна, смята Никола Стърджън. По онова време много шотландци се обявиха против, защото независимостта означаваше, че ще трябва да напуснем и ЕС. Сега е обратното - ако останем в Обединеното кралство, автоматично излизаме от ЕС. Тъй като на референдума за Brexit от 2016 г. шотландците гласуваха “за” оставането в съюза, сега те трябва да създадат независима държава, за да могат да бъдат приети отново в ЕС.

От шотландска национална гледна точка обаче този план има един недостатък: новият референдум трябва да бъде одобрен от правителството на Борис Джонсън в Лондон. Вестник „Сънди Таймс“ публикува анкета през юни, според която привържениците на шотландската независимост биха спечелили следващия референдум с преднина от шест процента.

Уелс

В Уелс, който принадлежи към Кралство Англия от 1282 г., винаги е съществувало съпротива срещу влиянието на Лондон. Според проучване на Би Би Си, по-малко от 10 процента от 3-милионното население на Уелс подкрепят идеята за независимост на държавата. Почти от 100 години съществува националистическа партия, която се бори за независимост. На последните парламентарни избори тя спечели 4 места. Лидерът й Адам Прайс наскоро обяви, че ако в края на октомври се стигне до Brexit без сделка, в Уелс ще се проведе референдум за независимост. „Парламентът в Лондон, а не в ЕС, изневери на хората от Уелс“, смята Прайс.

Уелс има ограничен автономен статут и собствен парламент. Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд критикува консервативния премиер Джонсън за това, че няма "план". Земеделските стопани в Уелс ще пострадат, ако от октомври ЕС спре да изплаща субсидии. Дрейкфорд определено не смята за сериозно неясното обещание на Джонсън за по-добра „сделка“. Нищо чудно, че новият британски премиер беше освиркан в Кардиф, Уелс. Дрейкфорд обаче не настоява за независимост като своя шотландски колега. Мнозинството от уелските граждани гласуваха “за” излизане от ЕС на референдума за Брекзит през 2016 година.

Дали кралицата ще загуби част от своите поданици при евентуален “твърд” Brexit заради това, че шотландците, северните ирландци или уелсите ще формират независими държави? На този въпрос е трудно да се отговори в момента, казва Кейти Хейуърд, социолог от Кралския университет в Белфаст, Северна Ирландия. "Засега признаците за подобно развитие все още не се виждат на хоризонта, но след Brexit без сделка със сигурност всичко може да се промени", смята Хейуърд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Анонимко, няма как държава с 7 милиона население да получава същото като държава с 65 милиона сес се? Нали познаваш буквите? Ми ти чети, не карай другите :))
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
54ти, Великобритания внася 13 милиарда всяка година а получава под формата на евросубсидии 3 милиарда! Останалите милиарди отиват в страни като Велика България, която внася 300 милиона а получава 3 милиарда ! Чети малко преди да пишеш глупости
54
5
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Британия толкова много пари е крала от свойте колонийй че имат за 10000г напред , въпроса е че ще стане придвижването по трудно и бизнеса между ес и ук освен ако не се договорят някви неща ,но ако си огуворят свободно движение и без митни стоки и всички облаги от съюза то тогава ще се разпадне ес за много кратко време.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Третата другарю а всичко друго ти е пълна мъгла
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51 Великобритания освен ,че внася втората по големина вноска в ЕС ,получава и големи субсидии !Нашите земеделци и животновъди не вземат и наполовина субсидии на декар или на животно ,на това кето вземат британските им колеги!
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че от де да знаем ....ако познавахме бъдещето всички да сме милионери от тотото ... На тоя свят има малко сигурни неща например че водата е мокра и бсп пак ще падне на изборите
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42 Чърчил намразва българите само и единствено по една причина.Отказа на Фердинанд да нападне Турция през1915г.и да спаси плана на Чърчил/тогава шеф на Адмиралтейството/,за пробив при Дарданелите и навлизане на английския флот в Мраморно море и от там нападение над Истанбул!Английските и колониалните им войски са отблъснати при Дарданелите ,плана се проваля,Чърчил е уволнен и пратен на фронта с Германия!
49
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Острова беше втория по големина донор в ЕС.След излизането социално слабите на ЕС ще го усетим доста осезателно.Бойко искаше да замести Англия със Западните Балкани /по бедни и отнас/
48
1
 
1
 
! Отговори
PAUL GASCOINNE преди 4 години
Точно Англия (Ю КЕЙ или Велика Британия = и трите са верни) СЪЗДАДЕ И БЕШЕ ГАРАНТ И ПРОТЕКТОР НА ЮГОСЛАВИЯ , БРЕ СЕРСЕМЛАР...ЮГОСЛАВИЯ ВЪВ ДВЕТЕ И ФОРМИ - КРАЛСКА И БУРЖОАЗНО-КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ОТ 1918-1945 Г. + ВТОРИЯ ВАРИАНТ НА ТИТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Федеративна 1945-1992 г. --- ФРАНЦИЯ И Ю КЕЙ БЯХА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ГАРАНТИ ЗА НЕЯ, И ПАЗИТЕЛИ + САЩ ДО ЕДИН ПЕРИОД (1918г. - 1980 ГОД.)ОБРАТНО, ИТАЛИЯ, ГЕРМАНИЯ , АВСТРИЯ , УНГАРИЯ И ТУРЦИЯ ИСКАХА ДА РАЗГРОМЯТ ЮГО СЛАВИЯ, И ГО НАПРАВИХА .
47
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 4 години
Не е нужно да обичаш англичаните за да си дадеш сметка колко велика нация са.От държава колкото България да завладееш Австралия/Северна Америка/Индия и да накараш света да говори твоя език, май не си за подценяване.Принципно съм славянофил НО точно ние българите дето сме загубили всичко което може да се загуби и сме социално слабия на ЕС да се смеем на англичаните ми се струва доста нелепо.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гражданино а кой ще плаща средствата в евробюджета които само можеш да усвояваш и си мислиш че другите са ти длъжни да ти ги плащат, а на думи си най- великия европеец?
45
2
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Да се разпаднат дано. Нали и те спомогнаха за разпокъсването на Санстефанска България. Винаги са ни мразили. Винаги са имали колонии и са грабили от другите. Винаги са вредили на България. Къде бяха, когато 5 века ни мачкаха и колеха турците?Да се разпаднат дано надутите и самодоволни британци.
44
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Откъде може да знаем не виждаме в бъдещето я Единственото сигурно нещо на тоя свят е че бсп пак ще загуби на изборите ...
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде да не ги мислим англичаните,а да си погледнем нашия заден двор на Европа.
42
7
 
4
 
! Отговори
PAUL GASCOINNE преди 4 години
Преди 103 години на Дойранското Езеро в 1916 г. - 40 000 брити, англи, скоти, еири и колонисти от Индия и АНЗАК + 20 000 ЕЛЛИНИ ТРЯБВАШЕ ДА ИЗМЕТТАТ И ИЗБИЯТ 5500 БУГГЕРИ, окопали се на височинини и така имаха голямо предимство защото буггерите бяха на високо, и само стрелята на гюме, без да се напрягат ...Мятат снаряди и се крият като мишки.ЧУТОВНИЯТ ПОДВИГ НА ГЪРЦИ И БРИТАНСЦ ДА СТИГНАТ ДО СОФИЯ НЕ УСПЯ .НО БУГГЕРИЯ БЕШЕ РАЗБИТА МАЛКО ПО-КЪСНО .
41
0
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
42) Доста точен коментар според мен. Британците извадиха късмет, че са остров и понеже им беше писнало да ги мачкат Викинзи и тем подобни защото са слаби като армия, стигнаха до извода, че най-добрата мярка за защита е силна флота която да не допуска армиите на противника да стигнат до острова - създадоха тази флота която направи Испанската Армада на пух и прах (Нелсън). В последствие зионистите които контролират острова усетиха и икономическото преимущество на подобен флот и завзеха половин свя
40
0
 
13
 
! Отговори
Люти чушки преди 4 години
От 1-та и 2-та СВ доста вода е изтекла и света е доста променен. Като ги хвалиш толкова кажи ми. Защо Америка се е отделила от Велика Британия и сега Британия е васал на Америка? Защо Чърчил мрази българите и британците свалят шапки на Вазов? Защо Британия не е завладяла Русия, Европа, Скандинавските страни, Китай и още и още? Но ти едва ли си задаваш такива въпроси. Силата на Британия е в търговията, а не в нейните сухопътни войски, които ти възхваляваш. Да не стане бивша Британия=Югославия.
39
1
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Сметките на янките ще излязат криви. Сега след брексит, Шотландия, С Ирландия и в кряйна сметка Уелс ще се отделят и ще се върнат в ЕС като независими държави и Англия рано или късно ще ги последва за да не са изолирани. Това е добре дошло за Германци и Французи които вече не трябва да се съобразяват със силна Великобритания а с няколко по малки части по отделно ;) Плана на зионистите ще се провали и когато икономически ножа опре до кокала ще насъскат янките към война която ще им е за последено.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай може да има претенции за всичко,но вчера един от най-големите световни производители на електронни компоненти от Тайван се отказа от проекта си за завод в Китай!Проекта беше за 8.8 млрд $
37
2
 
6
 
! Отговори
Ягода преди 4 години
Слави Трифонов може да помогне на Великобритания. Пял е чалга в Лондон много пъти и там го познават и уважават.