След Brexit: Какво става с българите във Великобритания?

Промени в миграционната политика ще има, смятат специалисти
8 сеп 2019 14:15, Петя Славова
105
След Brexit: Какво става с българите във Великобритания?
Снимка: БТА

С Brexit ще има промени в миграционната политика на Великобритания. Около това мнение се обединиха Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика и журналистът Рой Хил пред Нова тв.

"Всичко, за което се говори, независимо дали има сделка или Великобритания и ЕС постигнат някакво спроразумение за правата на гражданите на ЕС – това ще е преходен период. Самата идея на Brexit  е Великобритания да поеме контрол върху миграционната си политика. В този смисъл 2-3-5 години запазване на статуквото може и да има, но след това със сигурност ще има промени, така че най-разумно е хората да си задават въпроси и да се опитва да разберат какви ще са те", заяви Лъчезар Богданов.

Работещите българи във Великобритания са между 70-80 хил. "Това е третата най-голяма дестинация за българи след Германия и Испания. Очевидно е, че Германия е все още привлекателен център за българите. Българите напускат Испания и Италия. Единствената страна, която привлича много българи, остава Германия. Другият вариант е връщане в България, което е далечен вариант, но не е невъзможен. Това обаче изисква около 40% повишение на заплатите за хората, които извършват нискоквалифициран труд", обясни Богданов.

Още по темата

България може да се включи в привличането на чуждестранни компании у нас след Brexit, смята Богданов. "Услугите и индустриите, които работят за европейския пазар, ще отидат някъде. Въпросът е кой ще успее да предложи най-добри условия и да се позиционира най-добре, така че  да вземе този бизнес. България може да се включи в тази надпревара, но въпросът е да има по-дългосрочно стратегическо решение как да се „продаде” страната като добро място за бизнес", уточни той.

Журналистът Рой Хил изрази мнение, че е безсмислено и е загуба на време да се отлага Brexit. "Но, ако трябва да избирам между отлагане на Brexit и това той да е мъртъв в канавката – може би ще предпочета второто. Най-вероятно обаче ще се наложи той да поиска отлагане  на Brexit”, добави той в коментар на думите на Джонсън, който заяви "По-скоро бих умрял в канавката. По-нататъшното отлагане е тотално, напълно безсмислено".

Хил също смята, че ще има промени в миграционната политика на Обединеното кралство, но все още не е ясно какви ще бъдат те.

"Има много хора, които бягат от Brexit, и ще останат едни незаети работни места, които Великобритания ще трябва да запълни, така че мисля, че за българите, които са готови да поемат риска там, ще има работни места", обясни Рой Хил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брекзит няма да има, просто шоуто е за пред овчия народ.Ясно е че мигрантите станаха доста в Обединеното Кралство и кореняците си гласуваха имено поради тази причина.Обаче при напускане на ЕС без сделка, ще напуснат и тези които наистина им вършат работа а тези които са на социални ще останат да точат държавата.Да не говорим за мощните финансови центрове в лондонското Сити, които заплашват да се изнесат към Германия при Брекзит.
55
2
 
18
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Тези които работят ще станат по-добре. Тарикатите, които са отишли да ползват облагите от социалната система ще бъдат натирени за няколко месеца.
54
5
 
20
 
! Отговори
Крамер преди 4 години
Нищо нема да стане с тези които са тук. Даже по-добре ше се получи защото малко повече ще се засили контрола върху една част от хората, от Европа идващи. Това е чудесно за пазара на работа, няма да пристигат хиляди испанци и италианци ама без грам език и понятие какво ще прават. *** от България са ясни, но Българите даже са си много добре и компетенти с работите които вършат. Просто проблема на тази Англия не е имиграцията от ЕС, на тях даже това им е нужно! Проблема е милионите арабели
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако няистина го искаха вече щяха да са вън
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните отдавна са раздвоени за ес. Те дори не приеха еврото за валута, защото никога не са искали да се свързват тясно с ес. За тях главният партньор са Сащ. Другото няма значение.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На англичаните не им дреме за излизането. Ако им дремеше, още по времето на Тереза Мей щяха да оформят сделка за излизането си. Но горният парламент тотално саботира услията и. Единствената причина е, че им е все тая как ще излязат. Важното е да излязат.
50
5
 
11
 
! Отговори
BW преди 4 години
Това, което става, е както с всеки един гостенин, въпреки, че повечето българи не разглеждат Великобритания като домакин, а по-скоро като бащения. С времето работни визи и който е необходим остава, който не е необходим да си търси късмета или в родината или в Армения примерно. Много се драматизира въпроса за Брекзит, правилно е всеки един народ да може да избира гостите си! В момента тече правилото на натрапване. В крайна сметка, който е полезен ще го искат, който НЕ, по реда си да си ходи!
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните нямат проблем с излизането от ЕС. Ние сме с проблема.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
53, Корбин официлано подкрепя нов референдум,а Торите Борис с масовите оставки и уволнения ги направи посредствена парламентарна сила, сами нямат никакъв шанс на предстоящите избори
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов референдум няма да има. Няма как да има. Иначе би означавало, че ще се правят референдуми докато се постигне "правилният" резултат. Точно англичаните едва ли биха паднали толкова ниско.
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
49, злобата е не само в коментраите на тази статия
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брексит няма да има , Борис се проваля и губи власт със всеки изминал ден, до 2 месаца ще има нови избори и резултата ще Лейбърстие на чело , ново правителство и нов референдум с обратен резултат.Не претеснявайте за нас от БГ, тук сме си добре! :) Целувки и поздрави :)
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На заминалите, за България им дpeме на емоционално-клюкарско ниво. С интереса си към България, те затвърждават в себе си убеждението, че са направили добре, че са се махнали. На повечето от тях, децата им ще останат там, където са, демек ще спират да бъдат българи. Това е истината. За това казвам, че на 90% от заминалите не им дреме. А той като се върне тук на 70 години, каква полза...?
43
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46Не сме сърдити и заядливи, а се дразним на ненужното внимание, което се отделя за обсъждане на проблемите на хора, които не искат и да чуят за България и все се озъртат за мекото и лекото по света.Аз, като човек, който жевее прекрасно и успява именно у нас, не искам да бъда натоварван и с проблемите на тези успели българи. Те ще надушат къде е по-добре и ще се преориентират и без нашата помощ.
42
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Терсенето - Дишай си там в бг прашния въздух , яж двойно по-скъпи и некачествени храни и работи за без пари на чалга шефовете ти , за пътища , чистота , инфраструктура , здравеопазване , полиция няма да ти говоря , само н а прасетата им харесва да живеят в ко чи на .
41
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо българите сме такива сърдита и заядлива нация.... и то не към другите, а най вече към нас си...
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"на едно 90% от напусналите България не им дpeме за нея. За тях тя е минало."Не си прав. На много хора им дреме, България им е скъпа и биха се върнали, ако можеха в родината си да имат сносни условия за живот. Обаче никой не би се съгласил да гладува или да бият детето му в у-ще, заради патриотизъм.
39
4
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
До АнонименС тази разлика, че в Швейцария никой не търси лекари от Бг. Дори за германските лекари е много трудно да се уредят там.
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия с работа кинти нема как да се направят.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук даже се включи и някакъв, който да рязясни на бачкаторите, къде в Европа в момента е по-яко да се робува. По-добре да бършем трътките на норвежките баби, отколкото на английските. Долу Англия! Мискини с мискините! И те обедняха и нашите плъхове, веднага се преоринтираха.