След Brexit: Какво става с българите във Великобритания?

Промени в миграционната политика ще има, смятат специалисти
8 сеп 2019 14:15, Петя Славова
105
След Brexit: Какво става с българите във Великобритания?
Снимка: БТА

С Brexit ще има промени в миграционната политика на Великобритания. Около това мнение се обединиха Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика и журналистът Рой Хил пред Нова тв.

"Всичко, за което се говори, независимо дали има сделка или Великобритания и ЕС постигнат някакво спроразумение за правата на гражданите на ЕС – това ще е преходен период. Самата идея на Brexit  е Великобритания да поеме контрол върху миграционната си политика. В този смисъл 2-3-5 години запазване на статуквото може и да има, но след това със сигурност ще има промени, така че най-разумно е хората да си задават въпроси и да се опитва да разберат какви ще са те", заяви Лъчезар Богданов.

Работещите българи във Великобритания са между 70-80 хил. "Това е третата най-голяма дестинация за българи след Германия и Испания. Очевидно е, че Германия е все още привлекателен център за българите. Българите напускат Испания и Италия. Единствената страна, която привлича много българи, остава Германия. Другият вариант е връщане в България, което е далечен вариант, но не е невъзможен. Това обаче изисква около 40% повишение на заплатите за хората, които извършват нискоквалифициран труд", обясни Богданов.

Още по темата

България може да се включи в привличането на чуждестранни компании у нас след Brexit, смята Богданов. "Услугите и индустриите, които работят за европейския пазар, ще отидат някъде. Въпросът е кой ще успее да предложи най-добри условия и да се позиционира най-добре, така че  да вземе този бизнес. България може да се включи в тази надпревара, но въпросът е да има по-дългосрочно стратегическо решение как да се „продаде” страната като добро място за бизнес", уточни той.

Журналистът Рой Хил изрази мнение, че е безсмислено и е загуба на време да се отлага Brexit. "Но, ако трябва да избирам между отлагане на Brexit и това той да е мъртъв в канавката – може би ще предпочета второто. Най-вероятно обаче ще се наложи той да поиска отлагане  на Brexit”, добави той в коментар на думите на Джонсън, който заяви "По-скоро бих умрял в канавката. По-нататъшното отлагане е тотално, напълно безсмислено".

Хил също смята, че ще има промени в миграционната политика на Обединеното кралство, но все още не е ясно какви ще бъдат те.

"Има много хора, които бягат от Brexit, и ще останат едни незаети работни места, които Великобритания ще трябва да запълни, така че мисля, че за българите, които са готови да поемат риска там, ще има работни места", обясни Рой Хил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
25
 
! Отговори
Щутгарт преди 4 години
Има още бели държави , но най-черната и най-големия обор в който съм бил е родината бг , за съжаление само хората където не са излизали не знаят в каква дупка живеят !!!
35
1
 
15
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Ами, какво правят? Връщат се в България и почват да работят като фризьори на Ж-ГЕРБ... Фъш-фъш...;)))
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално погледнато, на едно 90% от напусналите България не им дpeме за нея. За тях тя е минало. Питам се тогава, защо трее на останалите тук да им дpeме за напусналите? Не виждам сериозна причина. Да се оправят както намерят за добре.
33
13
 
10
 
! Отговори
Лицемери преди 4 години
Най-голямата дестинация за миграция е обора Рашка . И ми е смешно русофляците , постоянно споделящи джуджето , с корици във фейса на рашия , пък ми работят на запад хахаха най-големите ЛИЦЕМЕРИ са русофляците
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36Да, точно така. През соц-а имахме доста мозъци, макар и недобре платени. Сега като цяло нивото в страната е значително по-ниско - и работата в институтите, университетите, и нивото на учениците и изобщо образователната система.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още преди две години не само берачите на ягоди, но и квалифицираните кадри се пренасочиха към скандинавските страни, Германия и най-вече Швейцария, така че англичаните не могат да примамят дори лекарите; заплатата на лекар в Швейцария е поне 2-3 пъти по-висока от тази в Англия.И на какво разчитат те - на старата си колониална слава?Да си ги лекуват азиатци, но те май не искат да берат ягоди и да им бършат гъ...те, така че пак ще опрат до нашите и румънските скандинавци."Интегрирайте" ги там!
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Брей, излиза, че нашата държава ще се пръсне от мозъци, та чак и изнасяме в индустриални количества.Просто някак тези прехвалени мозъци нещо не работят у нас...явно въздуха не им понася и не могат да измислят и създадат смислени неща. По-лесно им е да отидат да работят за разни други, не толкова прехвалени мозъци, които някак са успели да си изградят държавоте. Та толкова за нашите титани на мисълта.
29
6
 
4
 
! Отговори
Магазинер преди 4 години
Аз не мога да случа на чистачи, вече няколко сменям и все не си вършат работата. Може брекзит за добро да е, сега като ги изгонят и си дойдат мога да наема някой, нали на запад за работили, да чистят като западняци, давам 320 лева за 4 часов.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...да добавя също и, че много акъл не непременно = много пари. Високообразованите хора имат умерени заплати, плащат си данъците и допринасят за обществото. Разни бизнесмени и търговци, стъпили на червени пари, са тези, които са "успели" по твоите критерии. Те не са хората с най-много акъл. Тези с много акъл обикновено нямат парите за най-важна цел в живота си
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иване, уверявам те че не изпитвам никакви лоши чувства към работещите българи на острова. Нито им завиждам. По-скоро им съчувствам.
26
5
 
22
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не разбирам злорадството в някои коментари относно нашите сънародници които работят там. Никой не е отишъл в другия край на Европа защото е бил много добре тук. Важното е, че имат д упе и са опитали, а дали са успели е друг въпрос и между другото срамна работа няма така, че не пишете глупости.
25
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Ще си изядете зъбите от злоба.
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Малцина са особено успелите сред тях, повечето са мизр.ници, които са били зле в България, зле са и по света. Просто, защото толкова им е акъла."Точно с много акъл са доста от тях. И са отишли там именно защото са висококвалифицирани кадри, за които в родината няма работа или работата им не може да ги изхрани. Аз познавам доста такива. Разбира се, напоследък има и берачи на ягоди и всякакви. Но в началото излизаха точно мозъците
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богданов го е казал - на другия ден след брекзит нищо няма да се случи, но след някоя друга година - аут.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брексит няма да има, нищо няма да се промени за нас в УК
21
12
 
12
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Брекзит е добре дошъл за българския бизнес, ще се приберат стотици хиляди като ги изгонят от Англия и безработицата в Бъглария може да скочи над 40%, цената на работната стока на пазара на труда ще падне и бизнеса ще може да наема по евтино работна стока и да реализира по-високи печалби.
20
2
 
12
 
! Отговори
Агроном преди 4 години
Тук ягоди не стават, защото *** ги опоскват.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега, като са изучили тънкия занаят на отглеждане на ягоди и праз, да дойдат да го развиват и у нас. Ако набият мита наАнглия, можем да станем голяма сила в ягодопроизводството.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Трольо, пак оплеска опорките - според точка 1 трябваше да пишеш колко ще съжаляват британците за безценния ци..ски ягодов труд, и как горчиво ще ги молят да се върнат, за да им хранят сито и пресито чаа...тата. По точка 2 трябваше да кажеш как уплашеният Боко ще им вдигне деЦките и цоциалните, за да гласуват за него - нали така се разбрахме, а? Нищо не си свършил, ако не се оправиш, за днес копейки няма!
17
14
 
10
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Да им дадът право на жителство и да не се връщат , и без това идват само да се лекуват и да се правят на замогнали пред приятели и съученици пък като живеят в англия всяка сутрин се редят на опашка пред тоалетната заедно с другите "заможни" бачкатори