Чисти сметки: С колко пари живее семейство пенсионери в Германия?

И какво може да си позволи с тези средства?
7 окт 2019 21:30, Елка Василева
72
Чисти сметки: С колко пари живее семейство пенсионери в Германия?
Снимка: архив, Reuters

С колко пари преживява едно обикновено пенсионерско семейство в Германия? Какво могат да си позволят германските пенсионери с месечните си доходи? Пред Дойче веле разказват Уте и Ралф Шнайдер от Кьолн.

Уте и Ралф Шнайдер са типично средностатистическо пенсионерско семейство от Германия. Женени са от близо половин век - тя е на 75 години, а той на 72. Уте има общо 38 години трудов стаж - с прекъсване от 10 години, през които се е грижила за отглеждането на двете им деца. Съпругът ѝ Ралф е работил 45 години.

"По професия Ралф е тапицер, без работа той не може да седи. Затова продължи да работи и след като се пенсионира. Сега работи по няколко дни в седмицата за минималната работна заплата от 450 евро, която не се облага с данъци", разказва Уте.

Самата тя е била чиновничка в едно държавно учреждение в Кьолн, работила е на непълно работно време - по 19 и половина часа седмично. Така ѝ оставало време за децата и семейството. Днес на двамата пенсионери им остават общо 1900 евро месечно, след като си платят здравните осигуровки и данъците. Много или малко е това?

"Е, можеше да са и малко повече, но е грях човек да се оплаква", казва Уте.

За какво им стигат пенсиите?

Най-голямата част от дохода на семейство Шнайдер отива за наема и режийните разходи. Двамата  живеят от 43 години насам в тристайно жилище, за което през 1976 са плащали по 150 германски марки на месец, а днес чистият наем е 500 евро, плюс още около 200 за отопление, вода и други текущи разходи. "Това все още е много изгодно, като се има предвид колко много поскъпнаха наемите в Кьолн, пък и в цяла Германия", казва Уте.

Още по темата

Втората най-голяма част от разходите им отива за телефон, интернет, ток и различни застраховки - от „Гражданска отговорност", до допълнителна за зъболечение и  застраховката за колата. Това прави още 200 евро на месец. Като се приспаднат редовните им разходи от близо 900 евро, на двамата пенсионери им остават още хиляда евро - за храна, дрехи и всичко останало.

Уте твърди, че двамата с Ралф живеят доста икономично, но парите си вървят неусетно….  Уте е пушачка, а кутия цигари струва 6,60 евро. "Обещах на Ралф, че щом ги вдигнат на 7 евро, ще спра пушенето. Като имате предвид, че пуша по половин кутия на ден, бихме спестявали по 100 евро на месец, а в годината това са 1200 евро - почти колкото би ни струвала една почивка в Испания", уточнява жената.

Парите, които остават на семейство Шнайдер, след като си платят всичко изброено по-горе, отиват за подаръци на децата и внуците и за посещения в кафенета и ресторанти. На почивка двамата пенсионери пътуват основно из Германия. Този разход те покриват с парите, които Ралф изкарва допълнително - годишно по 5400 евро. За следващата година те планират да се запишат на едноседмичен круиз по Дунав - от Пасау до Будапеща. Удоволствието ще им излезе 3200 евро общо - включително и за застраховки. "Ние сме възрастни хора и затова не пътуваме без застраховки", уточнява Уте.

Социални контакти

Доскоро и тя е помагала по няколко часа седмично в едно близко до тях кафене, което обаче закрили. За труда си не получавала заплата, а можела да си вземе кутия цигари, да пие безплатно чай и кафе и да общува с клиентите. Уте казва, че това ѝ е било достатъчно.

"Сега само Ралф се труди, а аз по цял ден безделнича", шегува се тя и признава, че все по-усилено мислят да се преместят - в тяхната кооперация в Кьолн живеят много студенти, които са шумни, а двамата германски пенсионери имат нужда от тишина и спокойствие. Оглеждат се за жилище с приличен наем в някое по-малко градче наблизо. Мечтаят си за това да имат тераса или малко дворче и да си вземат куче от приют. "Не искаме малко кученце, защото не желаем след време то да остане без стопани. Такава съдба не му пожелаваме," казва Уте Шнайдер на раздяла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
4
 
! Отговори
хъша преди 4 години
не звучи злено няма по света страна в която пенсионер със стаж във слаба професия да може да живее презадоволени стариниза тези които са разчитали на професия от 8 до 5 понеделник до петък старините едва ли биха били цветниза тези които са били по предприемчиви в живота и са инвестирвали на правилното място ще им бъде по широко не разчитали само на пенсията си един ден
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До смирен депутат 18Охоооххохоохооо ... Днес! Да, точно днес. Ама ако си се пенсионирал пред 6-7 години? Баба ми получава 311 лева, кото започна с 260 лева. Работата е, че като започна да взима пенсията, наема на един апартамент беше 300 лева, сега е около 650 лева. Добре,ч е не е под наем, че не ми се мисли.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мъжете (нали сме равни, ама не и тук), се изисква, да имаме 40 години стаж.Точно навърших. Имам само 2 години и 11 месеца, защото неплатения стаж, който изкарах в рамките на 9 месеца, не се бори (якооо). Учих до 24, имах временна работа, за по месец-два лятото. Според сегашите ГЛУПАВИ изиксвания. страхме е, че по моето време ще стане 46-7. Излиза, че няма да мога,д а се пенсионирам преди, да стана на 72-3. Та питам - защо да не си въртя далаверите и да платя на тея? Защо?
17
6
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
а в русия как ли е живота за хора със същите професии и стаж?у нас е ясно повечето пенсионери не скучаят имат си зеленчукова градинка и кокошчици
16
6
 
7
 
! Отговори
До смирен депутат преди 4 години
Кой днес пенсиониращ се с 38!?!?!? години стаж получава 217 лева бе юнак?Ти на колко годинки си бре?
15
3
 
13
 
! Отговори
Песионер преди 4 години
Ами когато аз получавах 83 лева заплата през 70та година,мой колега от Франкфурт получаваше 800марки за същата професия. Така бяха и много днешни пенсионери ,които се пенсионираха до 90-та година с по 80-90лева пенсия.Седнали пуберите сметки да правят и да сравняват.Питайте дядо и баба бе мушмороци.А и в Германия има срамна разлика между Бившите източните ГДР провинции и Западните.
14
5
 
27
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
А българските пенсионери с 38г. трудов стаж вземат 216лв минимална пенсия.
13
0
 
6
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Хванете се за масата, вълнението е поне 6 бала :-)
12
1
 
0
 
! Отговори
dj dance machine преди 4 години
Като оня другар де правил подписи че тои направи така да е тои със скрити игри Абе Костов ти кого занимаваш първо да попитам кои е резервиран за кои има теоретични изпити и практични дори скрити теб питам Красимир Костов сигорно може и да не знам как си набираш клиентите 100 лева под другите адругарю Костов ти лиси наи реномирания в цял Ловеч Тили друг път като спреш да биеш цените и часовете може да се обадиш и да ми пращаш ония от които нищо не става че ти да се слагаш отгоре аиде стига писна
11
3
 
26
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
някои немски пенсионери идват в България по селата защото в Германия ще умрат от глад. Това е факт и не единичен! Толкоз по темата колко и немците си гледат пенсионерите
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази възраст живеят под наем,нямат собствено жилище.Българинът така не може да живее---Не може, защото не може изобщо да си позволи да плаща наем. В Германия пък, освен по селата, има страшно малко собствени жилища. По принцип и много, много малко жилища се продават. Собственост са на наемателски концерни. В Кьолн в момента малка гарсониера 50-60 квадрата струва 300-400 хиляди евро без комисионните и нотариалните такси.
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1900, които им остават, са бая пари за пенсионери в Германия, и причината е, че е била чиновничка. Това е öffentlicher Dienst, тоест статус на държавен служител. Разликите между пенсиите на работилите на частно и като държавен служител могат да са огромни за почти същата дейност. 450-те евро не са минимална работна заплата, а т.нар. миниджоб, обикновено един ден в седмицата, който може да се работи допълнително при друг работодател, самостоятелно или като пенсионер и не се облага с данъци.
8
27
 
15
 
! Отговори
мухахахахахахахахаха преди 4 години
Я кажете семейство пенсионери в Русия с колко пари живее??? На германците тръгнали сметка да правят...
7
15
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
В БГ никога не е имало комунизъм, тва си е било робовладелски строй, даже и на всички дрехите са има били едни и същи и сами в тъмни цветове, точно като в алкатрас !
6
8
 
34
 
! Отговори
Панелка,ама моя преди 4 години
На тази възраст живеят под наем,нямат собствено жилище.Българинът така не може да живее.
5
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
, не знам какво иска да каже статията но сравненията не са в полза на БГ стандарт на живот -няма да сравнявам с бг пенсионери ,защото това ще е кощунство, а нормално работещ ,какъвто съм - ами само парното ми през зимата - 300 лв, застраховките -гражданска 300 , каско ако направя- още 300, ток средно 120, вода 40,нет и телефон 40,нямам кабелна, няма да смятам здравни , зъби , дрехи втора употреба, *** храна на високи цени, култура - ами вече без нея ,а сега смятайте в ЕВРО и сравнявайте
4
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, доволни са хората, не са живели в комунизъм. Пък и си го казват - грях е да се оплаква човек. А у нас всеки - малко са ми, малко са ми.
3
7
 
41
 
! Отговори
az преди 4 години
Що завиждате бе? Малко скачахте по площадите навремето. Да бяхте скачали повече. Нали така се оправят нещата. Скок-подскок, като зайчета.
2
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А през комунизма не можеше да си в друг град повече от един ден двайсет контрола на минута да живее демокрацията
1
4
 
23
 
! Отговори
ПРОСПЕРИТЕТ герП преди 4 години
Пътническите влакове в участъкаБрусарци-Лом-Брусарцище се обслужват отавтобуси в делничните дни през периода от 7 до 20 октомври.От БДЖ информираха, че промените са свързани с необходимостта от осигуряване на достатъчен брой локомотиви в Северозападния регион. С цел да се освободи достатъчен ресурс за обслужване на основните бързи влакове, които пътуват по дългите дестинации.