Религия или дискриминация: Словашките църкви, в които не пускат роми

Защо в някои източни словашки села ромите не са допуснати до службите?
Обновена: 16 ное 2019 18:00 | 16 ное 2019 17:22,
94

В село Печовска нова вес, Източна Словакия на неделната служба църквата е препълнена. На службата обаче липсват роми.

В селото живеят стотици роми, но въпреки че са католици, те не се появяват в църквата.

"Никой никога не е казвал, че имаме право да влизаме в църквата. Винаги сме провеждали църковните си служби под открито небе. Но никога не са ни канили в църквата, обяснява Андрей Червеняк от ромския квартал в Печовска нова вес пред DW.

В съседното село неотдавна пасторът поканил ромите на богослоужение. Те започнали да посещават неделните служби.

Не за дълго обаче. Останалите започнали да негодуват. Някои от хората настояли, че ромите не са строили тази църква, затова не може да я посещават.

В Печовска нова вес с помощ от Германия ромския квартал има свой параклис. Службите там обаче се провеждат в събота, а не в неделя. Защо?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в някои източни словашки села ромите не са допуснати до службите?.................може би , за да не окрадат кръстовете, даренията от кутиите....и на попа расото, за да си палят печките ?
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БогомилЯ се огледай около теб във всеки по-голям град и ще видиш по-тъмни хора , както и бели със светли очи и русоляви коси (като мен) ! Тия тъмните какви траки, какви славяни са ?Езика - чувал ли си как говорят поляци,словаци,сърби,словенци,хървати,руснаци и т.н. , и замислял ли си се колко общи думи имаме с тях и, че ако говорят бавно - то е доста разбираемо за нас ? Всички тези и те ли от траките произхождат ?
28
6
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Едно към едно са със нашите римляни. И по физиономия, и по къщурките. Даже живеят като нашите. Смотаните германци им дали пари за църква. Ама на белите нищо. Няма да се изненадам, ако дрехите им не са ги платили държавата и д-р прибори.Още нещо, тракийците не са били избити, а "елленизирани", демек станали са гърци.
27
3
 
35
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
" Безплатен обяд няма" ! Словаците с дарения са си построили храма,но бай тиган и там чака на готово.Манталитета им по цял свят е един и същ,после плачат,че са дискриминирани.
26
4
 
10
 
! Отговори
до Богомил преди 4 години
Богомиле, езикът ни е славянски, с малко останали думи от прабългарски, а още по-малко тракийски.
25
3
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
И правилно !Едно време в онези "лошите" времена на социализма по същия начин ромите не бяха допускани до центъра на селото.Разбира се, имаше и изключения. Тези роми, които се държаха като нормални граждани не бяха отблъсквани от обществото.Не ромите, а ..aнията беше забранена.В днешните евроатлантически, либерастки времена тя се насърчава.Затова и държавата ни е вече такава, а и цяла Европа, за да не казвам света, в който живеем.Това няма да доведе до добър край. Помнете ми думата !
24
16
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Стига хранили, бе! Изгледайте видеото - къде е типичният кючек пред камерата, къде е мръсотията. Ако не знае човек, че това не е ромско гето, ще си каже: Това сто процента не е в България, много западно изглежда! Погледнете се вие що за хора сте и направете равносметка!. И аз нахраних преди да видя видеото!
23
22
 
9
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
А някой забеляза ли, че на това ромско гето му липсва нещо !!!! Пластмасовият *** в тревата и на асфалта?Имам чувството, че 90 процента от българите са мноого по-долу от един провинциален словашки ром!
22
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Местните са си го казали.Те не са давали пари за строежът на тая църква няма да я ползват.Като с таксито -имаш парички возиш се нямаш жетончета -караш пешком.То па цял живот всичко да им е безплатно,а? Нали си представяте райската градина на кво ще я направят?Ще отрежат всички дървета ,ще опънат всички Еви и ще закрещят че няма социални помощи и Господ е расист.
21
2
 
7
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Не ги пускат в църквата, за да не оглеждат и да не се изкушават. Колко ли пъти все от груб строеж започват литургията.
20
14
 
10
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ОСНОВАТА на Християнското учение е Любов към ближния. Ближният е всеки друг човек на тази Земя.Останалото е от Лукавия...
19
1
 
6
 
! Отговори
Защо защо? преди 4 години
Пак защо в статията, в края, поне не е в заглавието!! Ниска журналистика стил днес!
18
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасна е Словакия и нейния народ!
17
4
 
23
 
! Отговори
сороски фейкове преди 4 години
Ромските гета са под контрола на сороските протестантски секти,и те си имат свои храмове,не са католици като повечето словаци.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОПЛАЧЕТЕ СЕ НА СКРИПАЛ И АРМЕНСКИЯ ПОП
15
4
 
21
 
! Отговори
Кракомияч преди 4 години
Стига с тия роми. Много измислица, много нещо. Папата на ли и ми краката и на мюсюлмани от дирника на географията? Ама католическата църква била дискриминирала ромите! Просто ги пратете на папата да им измие краката и стига сте пискали.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога ги мисля, ДВ да си направи масово харакири в знак на протест и да претърсят за руска намеса и намеса от извънземни хибриди, да пишат до НАСА и Спейс Х и Уолт Дисни.
13
6
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
В България няма расизъм!)
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са религиозни кой им забранява да си построят църква и да пускат вътре словаците. Бе тоя етнос освен да *** някъде и да краде друго може ли да прави?
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,в татковината ни вратите на храмовете са отворени широко за всички,но дори и българите пропускат неделните литургии!