Макрон имал алгоритъм за контрол върху Европа

Къде френският президент създава и къде гори мостове?
28 ное 2019 11:52, Красимир Ангелов
17
Макрон имал алгоритъм за контрол върху Европа
Снимка: Reuters

В минималистичен офис в центъра на Париж помощниците на френския президент Емануел Макрон прекараха месеци в изчисления коя от идеите на шефа им ще разгневи най-много неговите съюзници, твърди запознат източник, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Моделът е включвал анализи на влиянието на отказа към присъединяването на нови страни в Европейския съюз (ЕС), ограничаване на правата за безвизови пътувания и кооперация по отношение на отбраната. Като към всичко това се добавят провокативните коментари на Макрон по отношение на НАТО, налице е втората фаза от плана му за преструктуриране на блока.

Още по темата
Две години и половина, след като спечели изборите във Франция, 41-годишният президент търси начини да бетонира позицията си на лидер на ЕС. Разочарован от опитите си да призове германския канцлер Ангела Меркел за съдействие, Макрон действа сам по грандиозния си план.

Според екипа на Макрон ЕС вече не може да си позволи да работи с традиционните си навици за изграждане на консенсусни и постепенни промени. Предизвикателствата пред блока, включително по отношение на технологичните промени, миграцията, промените в климата и все по-враждебния свят, са прекалено големи, за да позволят на европейските лидери да се движат с темпото на най-бавния член на блока по всеки един от тези въпроси.

Промяната на Европа плаши някои от старите партньори на Париж. Тя обаче отключва дългоочаквани дебати, създавайки неочаквани нови съюзи, които може и да проработят.

Докато лидерите на страните членки на НАТО се подготвят за срещата си следващата седмица с Лондон, Русия все повече изглежда като общата заплаха за тях. Поглеждайки на изток, бившите съветски страни гледат на Москва като възраждаща се сила, която вече дестабилизира Украйна. Макрон обаче вижда потенциален бъдещ партньор.

Ако Москва бъде изтеглена в орбитата на Европа, вместо Китай, това може да помогне да се възвърне баланса в Евразия. "Макрон вярва, че Русия ще се умори да бъде младши партньор на Пекин, и когато това се случи, Европа трябва да е готова", твърди запознат източник.

Миналия месец Франция назначи специален пратеник, който да възстанови отношенията между ЕС и Кремъл и да убеди останалите страни членки на блока, че начинанието си заслужава. Френският лидер вече два пъти беше домакин на руския президент Владимир Путин, като следващия месец предстоят и разговорите в Париж с Путин, Меркел и украинския президент Володимир Зеленски, чиято цел е да се прекратят продължаващите военни действия в Източна Украйна.

Русия може и да е във фокуса на последните инициативи на Макрон, но сърцевината на неговия проект остава европейската сила.

На фона на все по-самоуверения Китай и по-ненадеждните САЩ Макрон настоява ЕС да въведе механизми, които да засилят ролята му на геополитически играч.

Целият анализ четете на сайта на телевизия Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е най-великата страна, основателка на ЕС и естествен лидер на Европа.Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят.Vive la Republique! Vive la France!
10
0
 
0
 
! Отговори
гл. шеф преди 4 години
до. цял свят от гл. шеф на тайно разузнаване вписвамеви да знаете с нашето идване щеви съдиме с заснетите матреяли. на всички сенчести. щеим търсиме одговорност. тези сенчести щеги оковеме в вериги . и щеги съдиме. с уредите. те превзимат цял свят. превзеха и нашият румен. но ние ги превзехме. срамота. ще изледваме всички съседи какво искат румен
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятно е, как всички медии се смеят на това как в САЩ са избрали Тръмп за президент. Обаче никой не се смее на Франция, че са избрали тази тотална отка.чалка Макрон за президент. Двойни стандарти отвсякъде.
8
1
 
10
 
! Отговори
Дъ клаш преди 4 години
И кои са с Франция Италия и Испания които са същите южняци мързеливци и даже по-зле.С Германия са Австрия Холандия Скандинавието и тн.Тоест работещите бели европейци двигатели на човешкият прогрес.Макрон каквото си иска може да вика но да кажеш че българите които са в Европа и които плащат членски внос са по-малко хора от Кот Дивоарците е жалко и още по-жалкото е че има българи(ако не са ро.ми) които го подкрепят.
7
1
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Относно преструктурирането на военната способност на ЕС ми се струва обаче, че Макарон не е прав. В страни с традиции във военното дело като Русия и САЩ е лесно да се конструират нови машини. Но искам да да отбележа, че съвместният план за производство на изтребител п пето поколение предвижда то да се осъществи 2030г., докато американските излязоха преди две години и до 2030г. ще излезе 6-то поколение.
6
0
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Истината е, че този който притежава най - силната икономика то "избира музиката". Макарон в много неща е прав, но това без съгласието на Германия няма да стане.То хубаво идеи, но само с тях биха останали като добри пожелания. И още нещо. Макарон колкото и да се "напъва", немският канцлер ВИНАГИ ще има решаващата дума (поради споменатият по-горе факт). А фрау Меркел е "отворена" за всички иновации.
5
2
 
8
 
! Отговори
Дъ клаш преди 4 години
В тая държава дето не броят българите за хора не ме интересуват кво правят.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабиното момче ще вземе да стане истински мъж един ден.
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия потъва в рецесия, Меркел е аут сега, истинския лидер на ЕС е Макрон. Урсула е там, колкото да има някой Макрон каза, че НАТО е във мозъчна смърт и ни сравни с Африка и Русия е Африка ама със бензиноколoнки и ядрени ракети. А след 40-50 години цяла Европа ще е Африка и буквално и преносно.
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все повече заприличва на Петър Москов с лудия поглед .
1
11
 
16
 
! Отговори
Един преди 4 години
Макарон, имаш още две години и половина да се ппавиш на мъж и после заминаваш в историята. Ти ще бъдеш в онази част от историята, която се дава като лош пример. Така ще бъде!