НАТО е в "мозъчна смърт", оцени Еманюел Макрон

Френският президент има предвид САЩ и Турция
Обновена: 7 ное 2019 15:28 | 7 ное 2019 14:23, Елка Василева
103
НАТО е в "мозъчна смърт", оцени Еманюел Макрон
Еманюел Макрон. Снимка: архив, Reuters

НАТО е в "мозъчна смърт", заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за днешния брой на британското сп. "Икономист", обяснявайки това състояние с оттеглянето на САЩ от ангажиментите им и поведението на Турция, която е член на алианса, предаде Франс прес.

"Сега трябва да се изяснят стратегическите цели на НАТО", каза Макрон, пледирайки за пореден път да се даде тласък на концепцията за обща европейска отбрана.

Няма никаква съгласуваност на стратегическите решения на САЩ с партньорите в НАТО, а сме свидетели на агресия, извършена от друг партньор в НАТО - Турция - в регион, където са намесени интересите ни, без съгласуване. Това, което се случва, е огромен проблем за НАТО, заяви Макрон.

При тези обстоятелства френският президент си задава въпроси за бъдещето на Член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда военна солидарност между страните от алианса, ако някоя от тях бъде нападната.

Какво ще стане с Чл. 5 утре? Ако режимът на Башар Асад реши да отвърне на Турция, ние ще изпълним ли задължението си? Това е същинският въпрос, каза Макрон в интервюто, цитиран от БТА.

"Включихме се в борбата срещу "Ислямска държава". Парадоксът е, че американското решение и турската офанзива имат един и същ резултат: жертването на партньорите ни на място, които се биха срещу ИД - Сирийските демократични сили (СДС), допълни френският президент.

Според него това прави още по-необходимо изграждането на обща европейска отбрана (Стратегическа самостоятелност и самостоятелен капацитет на Европа във военен план), от една страна, и възобновяване, трайно и без наивност, на стратегическия диалог с Русия, от друга.

Пред "Икономист" Макрон изрази безпокойство от "изключителната крехкост на Европа". Според него Европа "ще изчезне, ако не възприема сама себе си като световна сила".

Не мисля, че драматизирам. Опитвам се да бъда прозорлив, подчерта френският президент и очерта три основни риска за Европа: "да забрави, че е общност", американската политика да разстрои редиците на европейския проект и заплахата от нарастващата мощ на Китай, който "маргинализира очевидно Европа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги сме залагали на губещия кон.Пак ни чака национална трагедия.
83
1
 
5
 
! Отговори
История Кармазова преди 4 години
Не си вземаме поука от историята. Политиците ни е хубаво да гледат какво праввят братята сърби - винаги са на страната на печелившия. Каракачанов докато не е късно, да врътне един бартер с платените Блок 70, за китайски или руски фърчила
82
0
 
6
 
! Отговори
Соломон Папазов преди 4 години
Реве ми се, сбъркахме май пак с ориентацията .. и Макрон ни го каза!
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е.
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става страшно,вижда се и краят на $ до края на годинат ония жълтурковци пускат в обръщение дигиталният Юан.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази теза им е много удобна и македонците и албанците първи ги разбраха.Оттук нататък след оттеглянето на САЩ от някои световни ангажименти,това младо петле си е повярвало, че е новия Де Гол и може да бъде лидер на Европа ,след като Меркел прекрати своята политическа кариера.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
западните дже---ндери сано при вида на путин се пос---рат
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
целият запад е в мозъчна и всякаква смърти .вони на трупове
76
1
 
3
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Ми като турция казва това е моя терен глу.аци да им торпилират корабите
75
3
 
10
 
! Отговори
Емануел Спагета преди 4 години
На Макрон, с тия идеи за обща европейска политика, независима от всички други световни сили, ще му сретнат не жълти жилетки ами Жълта гостенка. Отново взе да натиска за самостоятелни евро сили, извън орбитата на НАТО, т.е. ясно чия орбита, а това се наказва с вилнеене на умни и красиви като начало. Ако не помогне има и други начини- тихи безкръвни превратчета, компромати, необявена изолация, предизвикваща кризи, пр.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинския проблем за микрон е турция!!! Защото турция търси черно злато в егейско море на терен кипър където франция,англия и кипър имат договор за търсене!!!! Само че турция казва това е моя терен ***.
73
5
 
16
 
! Отговори
Червонец преди 4 години
Преди 4 години Путин влезе в Сирия и разгроми Идил, а сега като послушаш макроновците и отановците излиза, че западната коалиция, СНА, СДС са добрите юнаци, отсекли главите на триглавата ламя. Чудесна и чудновата мимикрия.От друга страна силогизмът "НАТО е в мозъчна смърт" е попадение право в десетката.
72
4
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Браво! Това е чистата истина !!!!!!
71
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Красив и умен!Млад,образован.Браво на французите.
70
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е глупав макрончо...ако Сирия нападне Турция, няма нужда някой да помага на Турция. На другият ден Асад ще подписва капитулация.
69
2
 
7
 
! Отговори
Извратеняк преди 4 години
Тоя как вдига самолета от жена си, само един Господ знае...
68
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците нищо не са лекували.Напилеон е седял в Москва, пил е от царската изба, а офицерите му са е бали руски графини. Наполеон е победен от англичани и германци. Битката при Боридино е загуба за руснаците.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Русия=Психиатрия 71Прав си за това, че Русия е като психиатрическа болница........ако знаеш КАК "лекува" разни там самозвани "господари на света"!!!! Като почнеш от шведския крал карл12, наполеончо, хитлерчо..............руснаците МНОГО ДОБРЕ ГИ ЛЕКУВАТ ТАКИВА!!! А колкото до чл.5...........то и ердоганчо се надяваше като саакашвилито, че НАКОЙ от отан-ците ще му помогне, ама ядец........дотътри се до килимчето в Кремъл с най-искренни извинения!!
66
16
 
3
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Маша от Руското външно министерство веднага коментира с възторг думите на Макрон. Спокойно Маша, успокой се НАТО още дълги години ще ви тормози. Или на ПутяМу много му се прииска да седне на Член 5 от устава на НАТО?
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 68 интернационал на азг и Салвини през крив макарон и тя рязко стана убеден еврофил.Въпреки че си загуби заради теорията за разпада десет процента от избирателите и забавното е че и нейния жалък резултат май е над твоя.Тъй че стига се занимава с глупости.А за общата европейска отбрана дали трябва да веднага а въпроса е къде спахте досега бе женски репродуктивни органи заспали од.упени към Тръмп.Трябваше народа да ви плати за тъпотиите и да го поемете хубаво отзад от Тръмп че да схванете.Ех.