Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм

Около това никой нормален човек нямало да дебатира
13 дек 2019 14:29, Елка Василева
189
Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата

Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
40
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Правилно го е казал президента на източна Албания, анахронизъм е нещо което не съответства на времето си, а историята на тяхната държава не съответства на нищо във краткия си живот, в България повечето болнична техника е по стара......
14
2
 
32
 
! Отговори
Поаро преди 4 години
Пендо, много поздрави от албанците! Ако ви почнат, ще си взема болничен! Нещастни комплексари!
13
2
 
32
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Европейски Съюз.....през крив макарон....С историята не могат да се правят компромиси...
12
2
 
48
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Гърците накараха тази древна държава да си смени името понеже нали е много древна. За сърбите какво направиха с тях знаем, само ние не можем да се оправим с тази държава. Можем да е сърдим единствено и само се, че сме толкова жалки. Все да угодим на всички и накрая... :)
11
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разтуряйте тия комисии и да се оправят!
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, можеме да сме тако, можеме да сме онако, а можеме да сме и инако, на напреки.
9
2
 
16
 
! Отговори
е преди 4 години
е явно в Скопие е трудно да се приемат и харесват такива каквито са. Наистина там социалния експеримент е чудовищен. Точно този официалне езк в Югославия провали античката мечта на Скопие. Нали точно това е сърцевината на разминаването в македонистката идеология.
8
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оффф, а бе нямат ли си други проблеми тия две умиращи държави България и Македония??????
7
3
 
39
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Споко както вървят нещата така наречените македонци скоро ще говорят на албански тогава може и да се сетят какви са, но ще е малко късничко.
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дааааа бе. Език. Ами в Банско, Трън, Благоевград, Разлог с речник ли да ходя? Всеки филолог в момента си блъска главата от яд. Ке ви закопаме сите у засеко. Веке ни писна!
5
3
 
39
 
! Отговори
WTF преди 4 години
И на мен да ми даваха толкова пари външните сили да говоря такива глупости, бих твърдял, че няма български език.
4
3
 
31
 
! Отговори
майорски преди 4 години
И България както и Русия си има своята Украйна.....това е Македония .....само дето ние спровоцирахме референдум .....иначе някои части на Македония със сигурност щяха да се съгласят да се присъединят към нас ....
3
2
 
22
 
! Отговори
ОК преди 4 години
Даваме заден и това е!Ама Бай Струй нЕма топки да се опъне и да защити нашия интерес.Пак ще поддадаква и ще се хили като *** като му спускат нарежданията!
2
3
 
40
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Тиквата и Очиларката бяха много щастливи с договорите. Сега да излизат и да се обясняват. А се крият. Това им е като махленска кавга.
1
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе сигурно е кофти да си нямаш език и история ама малко прекалявате такива...