Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм

Около това никой нормален човек нямало да дебатира
13 дек 2019 14:29, Елка Василева
189
Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата

Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи, учете македонски език, за да се разбирате с братята си, защото вижте до къде стигнаха руснаците, като не знаят украински !
34
5
 
27
 
! Отговори
бай х преди 4 години
ем искат да са македонцием искат български герои /като Гоце Делчев ,.../ да почитат ама ако може и те да станат македонски ... ако незнаете през 1945-1980 събоманите в югославия са ходили по гробищата да заличават думата ,,българин,, и буквата Ъ по старите паметници нема друго такова предателско еничарско племе
33
2
 
7
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 4 години
Когато започне да се изучава за Християнизирането тогава ще излезе изтината наяве дотогава ще продължават с FAKE NEWS на пълна газ Християнизирането в Европа започва някаде около 3 век. а у нас достига чак в 8-9 век. сами разберете защо е тва закъснение с 5,6 века
32
4
 
17
 
! Отговори
Фил преди 4 години
Така е, и нацията и литературният им език са факт, и следва да го признаем най-сетне. А те следва да признаят факта, че и двата факта са се появили в 20ти век на българска почва. Така че бива и ние и те да бъдем честни. Мисля че на тях ще им е по - трудно.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славяните и Прабългарите са 2 различни неща , интересно защо мешат 2 неща винаги Може би да се Дезинфирмира Народа и да не се знае както у нас примерно за Покръстването което реално е насилствено славянизиране на Българския Народ но Манипулацията работи на 100% у нас
30
15
 
8
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ И РУСИЯ --НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ НИТО СВЕТА , НИТО СЕВ.МАКЕДОНИЯ!СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е ВЕЧЕ АБСОЛЮТНА РЕАЛНОСТ!!!!!!
29
3
 
13
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
То и ние искаме да си възстановим старите граници, и всички бивши империи сигурно искат, само че реалностите са други. :)
28
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Македония не е област, а географско понятие...както Тракия, Мизия, Трансилвания, Моравия, Сибир,...!
27
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А че Македонския Народ е насила християнизиран от Византия дали ще си признаят щото няма Държава която е в състояние да си признае Славянския език по тези Земи не е паднал от Марс а ноложен именп от Византия тогава
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почва се обичайното връткало.
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОСВЕТЕНИзвенете Вие по коя История на България сте се просвещавали - тая на Партиздат или другата на Народна просвета
24
2
 
33
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Не съм ходил в Македония,но ми предстои пътуване до Битоля.Търся българо...македонски речник,за да съм...коректен и да не обидя някой с неточна дума.От къде да си го купя,не знам.Ако някой е...наясно,да ми се обади в Кривунделово.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че ромите нямат писменост и това ги спира да поискат ромският да е втори официален език в България. Така че не се подигравайте на македонците, хванали са се за историята и езика си като удавници за сламка. Албанците там скоро ще се мнозинство, албанският вече е втори официален език... Мислете за България по-добре...
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макето има гръб на краварите,но и тойси има цена.Ще го разберат по труднияначин.Щом искат всичко да е тяхното,по дебилски правила,може да срещнатнаш баце.Той е академик в тази област.Защо ги боли истината и защо сръбетени мразят си нямам на и.дея
21
5
 
38
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Никога не е имало Македонска нация и Македонски език!!!!!Великите сили решиха така,за да не се създаде НОВА СИЛНА БАЛКАНСКА ДЪРЖАВА!!!!!Има история,която не може да бъде подменена!!!!Все пак "една лъжа повторена сто пъти става истина"!!!!!Така и стана с Македония!!!!!
20
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние хубаво се майтапим, ама тия си вярват. Това да направиш от цяла държава един огромен психодиспансер си е доста смешно.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от БАН да не се обаждат много-много че да не се върне Дянков да ги ...ориентира по всички науки
18
3
 
38
 
! Отговори
elk преди 4 години
Ако Пендаровски да се разрови в родословното си дърво ще види че е чист българин.От област Македония. Така както има области Добруджа и Тракия. И българи от Добруджа и Тракия.
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де юре Македонският език е гръцкият, а де факто Северомакедонският език е български.
16
4
 
23
 
! Отговори
Трудовакъ преди 4 години
Този Пендаровски е психично болен, откровен ***, напълно луд, класически пример на невменяем, който нито знае какво говори, нито какво върши. Типично първосигнално същество. Незабавно трябва да постъпи за лечение в реномирано психиатрично заведение.