Джонсън категоричен: Без нов референдум за независимост на Шотландия

Премиерът е противник на подобно решение
14 дек 2019 08:00, Петя Славова
60
 Джонсън категоричен: Без нов референдум за независимост на Шотландия
Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана й за втори референдум за независимост, предаде Ройтерс. Двамата са разговаряли днес следобед, само броени часове, след като и двамата лидери триумфираха на вчерашните парламентарни избори, в които техните партии спечелиха съкрушителни победи.

"Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността", се казва в съобщение на канцеларията на Джонсън. "Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан", се казва в документа.

Още по темата

Стърджън изрази своята гледна точка в Туитър малко след разговора си с премиера. Тя му каза, че нейният политически мандат да предостави избор на хората трябва да бъде зачитан, "точно както той очаква неговият мандат да бъде зачитан".

По-рано днес тя настоя за втори референдум, след като нейната Шотландска национална партия (СНП) спечели 48 от всичките 59 шотландски места в Камарата на общините и стана трета политическа сила в страната.

Джонсън е изправен пред голямо предизвикателство от страна на Шотландия, а нейната лидерка Никола Стърджън се очерта като една от най-талантливите фигури на фрагментираната британска политическа сцена, отбелязват БТА и Асошиейтед прес.

Стърджън иска нов референдум с аргумента, че нещата са се променили след първия референдум за независимост, най-вече заради решението на Великобритания да напусне ЕС, въпреки че мнозинството шотландци са против и ясно са изразили на изборите волята си да останат в Евросъюза. Според Стърджън Шотландия е принуждавана насила да излезе от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робивладетеееел! ЧуууУуууУрбаджияяяя!Ууууууууу! Уууууу!
34
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсън е турски психопат, на който ще му сърбат много скоро попарата и ще го изпратят до затвора.С камъни.
33
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как ще забрани на шотландците да проведат референдум ако техния парламент гласува това? Ще разтури парламента и ще вкара войски ли там? Съдбата на Обединеното кралство е предрешена с такъв малoyмник като Борис Джонсън то изживява последните си 2-3 години.
32
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе, Борка? Вие как си бихте шута от ЕС? Що Шотландия да не си бие шута от Обединеното Кралство?!?
31
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahahaah....shotlandia stava ruska guberniika....
30
19
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Велика Британия са 65 милиона население.И как точно 65 милиона население фалират?!
29
24
 
2
 
! Отговори
Джонсън победа преди 4 години
И как шотландците ще стигнат до ЕС.Като минават над и през Англия?!
28
5
 
42
 
! Отговори
Островитятнин преди 4 години
До тези които плачат, че англичаните щели да просперират извън ЕС, а ние сме щели да потънем - Британия ще загуби над 4% от икономиката си , ще затворят банки, застр. офиси , заводи за производство на коли, загуба на хиляди работни места, само за да може Борис Джонсън да начеше крастата си и да стане министър председател. Англичаните ще съжаляват горчиво за глупавите си решения.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па нали бееме демолрати такова, от кога вота на народа е незаконен такова, в Каталуния незаконен, в Шотландия незаконен... демокрацията такова е най-добрата такова...
26
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За свободна и независима Шотландия, Чърчелите нацепиха България, но отгоре не забравят. Още утре трябва да излезем с декларация в подкрепа независимостта на Шотландия
25
1
 
13
 
! Отговори
Confrontation преди 4 години
Тия колонии знаеш ли защо са им на запада?Заради ресурсите.А ресурсите са защото преди 200 години един чичко Ото и друг чичко Дизел са измислили ДВГ както и Кюри и Бекерел са открили ядрените реакции от там реактори и от там уран за централите.Без белият европеец и индустрията създадена от него на никой не му трябват тея ресурси от там и колонии.Сега с намаляването на въглеродните емисии и нояите реактори без уран не ги виждам тия колонии.
24
1
 
41
 
! Отговори
Аман преди 4 години
Така значи - свобода за Великобритания, но не може да има свобода за Шотландия. Това е демокрация по английски.
23
3
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Това което пропангадираш е откровен фашизъм. Трябва да ти се забрани достъпа до нет. Освен това пише се ***.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Няма как да няма при положение, че повечете западни страни още имат колонии в тези държави и тези хора са реално граждани на тези държави. И стига с този расизъм. Ние като сме бели направо сме вързали. Айде стига глупости.
21
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виза само след пълен ДНК анализ.Какви са ти гените колко процента са с европейски произход.Никога повече моргави на запад.Просията забранена всякакви виещи под стрес.Наказателни шпицкоманди с реяолвери Смит енд Уесън директно на улицата с изтрели в главата да ги пречукват както онзи кадър от Виетнамската война по време на офанзивата Тет.На цветният ЕС трябва да се сложи край и ред.На Българина му одържат пари от заплатата с които моргавите правят туризъм.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Мария Стюарт е екзекутирана средата на 16 век. Първата инванзия на Англия в Шотландия е 13 век.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шотландците се борят за независимост още от 16 век...
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е за Крим може за Шотландия не може... еее
17
19
 
6
 
! Отговори
Вишка преди 4 години
Трябва Франция да напусне съюза и тогава с ЕС е свършено.Дано да стане по-скоро.Бодлива тел и чекпойнти по границите и бронирани коли блокиращи пътя.пътуване само с визи след щателна селекция и изследване до 9-то коляно.
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
англичаните още веднъж казаха че искат да напуснат ес не желаят да внасят50 милиарда вноска с която в българияАнгличаните да си наврът вноската... UK много повече се облагодетелства под формата на свободна търговия, свободно движение на хора, липса на митническа документация и заплати на служителите които да я извършват,евро фондове и още много други.Европа и UK са много силни ЗАЕДНО, но щом те са решили така, прав им път.