Мечтата е мъртва: Сърцата на проевропейските британци са разбити

Brexit ще е най-значителният геополитически ход на страната след Втората световна война
17 дек 2019 20:45, Елка Василева
104
Мечтата е мъртва: Сърцата на проевропейските британци са разбити
Снимка: архив, Reuters

След всички изложени аргументи и всички масови шествия за оставане в ЕС опонентите на Brexit се сблъскаха със суровата действителност след категоричната изборна победа на премиера Борис Джонсън.

Консерваторите спечелиха най-голямото си парламентарно мнозинство от 1987 г. и това ще позволи на Джонсън да прокара сделката за развода в парламента и Обединеното кралство ще може да напусне ЕС следващия месец.

Това ще е най-значителният геополитически ход на страната след Втората световна война, пише Ройтерс.

Някои поддръжници на идеята за нов референдум обвиниха себе си за съкрушителното поражение. Основната организация, водеща кампания за втори референдум, претърпя крах, а поведението на лидера на най-голямата опозиционна сила, Лейбъристката партия, бе двойствено и той обеща да остане неутрален при следващо гласуване.

"Объркан съм. Също като всеки друг привърженик на оставането в ЕС ми се иска да имахме по-компетентни представители в парламента", каза активистът срещу Brexit Майк Голсуърти.

Референдумът през 2016 г. за еврочленството бе най-поляризиращият въпрос в новата британска история. Той показа разделения между големи и малки градове, между млади и стари, между спечелилите и загубилите от глобализацията.

Още по темата

За много проевропейски настроени политици във Великобритания най-добрият шанс за слагане на край на суматохата и политическата парализа бе организирането на нов референдум. Ако те се бяха обединили в единна политическа сила, може би щяха да имат шанс да променят резултата. В допълнение към техните собствени недостатъци привържениците на оставането в ЕС бяха надхитрени.

През последните три години почти всяко социологическо проучване показваше преобладаваща подкрепа за оставане в ЕС. Това насърчи някои от най-големите улични протести в новата британска история. Парламентът на два пъти наложи отлагане на Brexit.

Основните опозиционни партии обаче не успяха да се сработят за създаване на функциониращ междупартиен съюз, озадачавайки милиони британци.

Консерваторите консолидираха вота на желаещите да напуснат ЕС, изграждайки коалиция от подкрепящи Brexit избиратели от различни региони и с различни политически убеждения. Същевременно партиите, водещи кампания за втори референдум, се затрудниха в опита си да привлекат гласовете на избирателите, отказали се от подкрепата си за Brexit, и не успяха да се споразумеят за общ план.

Разделени

След съкрушителната победа Джонсън заяви, че е свършено с "всички тези жалки заплахи" за втори референдум. Той каза на един протестиращ - който носеше шапка със синьо-жълтия флаг на ЕС и крещеше "спрете Brexit" на политиците в парламента - че е време да си ходи.

"Казвам с уважение на нашия гръмогласен приятел със синята шапка с 12-те звезди, че е време да спре с този мегафон и да остави всички намира", заяви Джонсън.

Ключов за поражението на лагера за оставане бе отказът на лейбъристите да се присъединят към инициативи, насърчаващи тактическо гласуване, т. е. хората гласуват за кандидат с цел да блокират друг, а не защото наистина го подкрепят.

В лондонски избирателни райони като Кенсингтън, Уимбълдън и Чипинг Барнет консерваторите спечелиха с минимална преднина, след като лейбъристите и проевропейската партия Либерални демократи си поделиха гласовете на противниците на Brexit.

За разлика от тях новосъздадената Партия на Брекзит склони да не изправя свои кандидати срещу консерваторите в около половината от избирателните райони, за да не бъде размит вотът на поддръжниците на излизането от ЕС.

Много активисти казаха, че съдбата на тяхното движение е била неразривно свързана с лейбъристкия водач Джереми Корбин - най-непопулярният опозиционен лидер от дълги години насам и отколешен противник на британското членство в ЕС.

Други активисти заявиха, че стратегическите грешки са били по вина на опозицията. Например това, че тя се е съгласила на предсрочни избори, когато премиерът бе притиснат в ъгъла, неспособен да прокара сделката си за Brexit в чист вид.

Джонсън получи изборите, които искаше, когато единният фронт на опозиционните партии се разцепи.

Джина Милър, видна активистка, водеща кампания за втори референдум, бе сред тези, които признаха, че няма връщане назад.

"Със сигурност няма да има друг вот", каза тя и добави, че Brexit ще бъде "прокаран в парламента като закон, след това ще бъде ратифициран като международен договор и ние ще излезем" от ЕС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: ВеликобританияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИсторикTiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus (римски император - 49 - 54 г. ):Всичко трябва да се промени така, че да си остане същото.---А други са казали Панта рей - "Всичко тече и нищо не остава" и хуните им разказват играта на самозабравилите се алчни римляни,минавайки през тях като хала!
78
0
 
7
 
! Отговори
Мечтиииииииии преди 4 години
Мечтата е мъртва,да живее мечтата
77
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДРЕМЕ ИММММММММММММММ
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой повече няма да ги пусне в ЕС.
75
1
 
15
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus (римски император - 49 - 54 г. ):Всичко трябва да се промени така, че да си остане същото.
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Как се стигна до тоя вот при условие че всички знаеха гласувайки за борко какво следва, явно найстина са бавни мозъци"Явно ти си бавен мозък щом не го разбираш. Нека ти го обясня като за теб: Хората искат брексит. Борко обеща брексит. Хората гласуваха за борко.
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Tt"но като остров ще потъне от части след около 10на години"хахахахахахахахах
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ицкам и аз навън, не ща вътре...
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато либерастите ревът е хубав ден
70
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какъв им е келепира на АнтиЕС троловете да хейтят постоянно срещу ЕС. Без ЕС и с политическия капацитет, с който разполага България още щяхме да живеем в 1997-***.Всъщност единствения проблем с ЕС, е че на Брюксел му е удобно да работи с тиквата. Но това си е наш проблем, не е на ЕС, защото ние избираме "тиквата".
69
4
 
20
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
кОЯ МЕЧТА ?тАЗИ НА НАРОДА КОЯТО ГЛАСУВА Британия да напусне ЕС,а всички медии искат ла ни карат да вярваме в обратното ,щото тъй е изгодно на Брюксел!
68
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Някой 63така става при мажоритарна система .. проучванията отчитат само кои са повече, но реално после при разпределението на гласовете нещата са различни. Реално за опозицията са гласували повече хора, но заради преразпределението на гласовете получават по-малко места. И Тръмп стана президент, като реално получи по-малко гласове от Хилъри, но заради мажоритарния принцип излъчи повече представители.
67
0
 
14
 
! Отговори
g преди 4 години
До Makedon Това което ти го написах съм го правил на няколко групи нещастници от Мънкиретардония и изражението им беше чисто злато пич.Абсолютно несравнимо.Каквото посееш това ще пожънеш. И следващият път като пишеш нещо в Български или Руски(за моя изненада) пиши на БЪЛГАРСКАТА или РУСКАТА КИРИЛИЦА,шлокавицата си я дръж за Албаниците и се прави на знаещ пред тях докато те огъзват.Рабрали ли?
66
7
 
16
 
! Отговори
ХАХАХАХХААА преди 4 години
Махайте се-вие не сте европейци и никога не сте били-воювали сте с всички европейски страни--англия ВЪН ОТ ЕС
65
3
 
24
 
! Отговори
Стига Драми преди 4 години
Айде , излизайте вече и да се свършва . То стана като поорно. Вътре, вън, вътре, вън,вътре ......
64
14
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
англичаните на изборите показаха че не искат ес не искат 50 милиарда вноска даотива за къщи за тъщи в българия и малцинствата от Румъния и българия да вършеятбезконтролно и да правят поразии
63
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа ликува - Брекзит е европейски проект.
62
0
 
8
 
! Отговори
Tiger преди 4 години
До oginМного добре знаят и го постигнаха :)
61
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешен плач!Елчето само ревлива снимка на целокупното британко подаство не е сложила, за да ни покаже колко либерасткия-глобалистки свят е потънал в траур!Ама да свиква - все повече ще стават хората, осъзнали че са подарили свободата си на глобалистите и ония ги третират като роби!
60
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До До НякойДа, за съжаление Вие сте прав в случая. Важно е да уточня, че постът ми НЕ е критика към сайта или към авторката. Фактите са си факти. Но вече няма как да се скрият опитите за манипулация на общественото мнение по случая.