Преди вота: Въпросът за независима Шотландия е в ума на избирателя

Излязоха наяве старите разделения в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия
10 дек 2019 21:30, Елка Василева
30
Преди вота: Въпросът за независима Шотландия е в ума на избирателя
Снимка: архив, Reuters

Попитайте избирателите в този живописен университетски град в Източна Шотландия как ще гласуват на тазседмичните избори и е много вероятно те веднага да превключат от въпроса кой кандидат искат да изпратят в парламента към въпроса дали трябва да има нов референдум за независимостта на Шотландия, която те вече отхвърлиха веднъж през 2014 г.

Въпросът за шотландското отделяне от Великобритания не фигурира в бюлетината за британските избори. Но в умовете на мнозина от избирателите в Сейнт Андрюс, а и на други места в Шотландия, това е въпросът, който доминира в тяхното съзнание, докато се готвят да направят окончателния си избор за кого да гласуват на изборите, пише Асошиейтед прес.

Причината е, че решението на Обединеното кралство да излезе от ЕС преобърна с главата надолу политическия пейзаж и извади наяве старите разделения в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, поставяйки под напрежение връзките, които спояват Обединеното кралство. В Шотландия това означава да се говори за независимост. В Северна Ирландия това значи страхове от завръщане на религиозното насилие, което я тормозеше в продължение на десетилетия.

Още по темата

Тези въпроси и самата тема за Brexit формално не са основните преди предсрочните парламентарни избори в четвъртък, но реално прозират под повърхността. Не са много случаите досега, когато дадени избори са имали такива измерения за бъдещето на Обединеното кралство, образувание, смятано за даденост заради силно разпознаваемите му символи като кралицата, която е на престола от повече от шест десетилетия, и парламента с вековни традиции. Това образувание обаче се намира в уязвимо положение в сегашния момент, когато преминава през радикална промяна в отношенията с останалата част от Европа.

На референдума през 2016 г. избирателите в Шотландия подкрепиха с голямо мнозинство оставането в ЕС, така че с право може да се каже, че Шотландия бива теглена през Brexit против волята си.

На миналите парламентарни избори през 2017 г. в избирателния район Норт Ийст Файф, част от който е и Сейнт Андрюс, беше най-оспорваната надпревара в цялото Обединено кралство, като тогава шотландските националисти победиха либералдемократите със само два гласа разлика. Сега тези две партии отново се изправят една срещу друга. И макар и двете да са против Brexit, те не са на едно мнение по въпроса трябва ли Шотландия отново да гласува на референдум за независимост.

Според шотландските националисти трябва, защото Brexit е толкова ужасен, че налага Шотландия отново да гласува на плебисцит. Те са изразители на битуващо мнение в Шотландия, че тя е икономически играч, благословен с изобилие от енергоресурси и природни красоти, който трябва да върви по свой самостоятелен път. Либералите, от друга страна, искат оставане в Обединеното кралство, дори и на 31 януари, както е планирано, то да излезе от ЕС.

Бившият боксьор Крис Хонес е категоричен в позицията си: той ще гласува срещу шотландските националисти с надеждата да се сложи край на говоренето за нов референдум за независимост. Според него ако Шотландия се отдели, на опасност ще бъде изложена цялата структура на европейската отбрана.

"Аз съм 100 процента против разпадане на Обединеното кралство", каза 69-годишният Хонес. "Много сме добри в това да се оплакваме, а истината е, че Обединеното кралство си функционира много добре. Ако Шотландската национална партия успее да разбие Обединеното кралство, това без съмнение ще отслаби НАТО, а аз съм голям привърженик на НАТО", добави той.

Лидерът на партията Никола Стърджън даде ясно да се разбере, че ако никоя партия не успее да събере пълно мнозинство в парламента, всяка политическа сила, която потърси подкрепа от нейната, за да управлява, ще трябва да разреши на Шотландия да организира нов референдум за независимостта и да приеме резултатите от него.

Джон Къртис, преподавател по политология в Университета в Стратклайд, заяви, че в Шотландия сегашните дебати за независимостта и тези за Brexit са се преплели. По думите му резултатите в Норт Ийст Файф и много други шотландски избирателни райони на предстоящите избори са изключително трудни за прогнозиране.

"Когато говорим за Brexit, говорим и за независимостта", каза той. "И обратно, когато говорим за независимостта, говорим и за Brexit", добави Къртис.

Не е само Шотландия. В Северна Ирландия някои смятат, че изборите, ако след тях стане така, че сегашното споразумение за Brexit бъде претворено в реалност, Северна Ирландия може да се отдалечи от Обединеното кралство и да се сближи с Република Ирландия. Това е проблемен въпрос.

Според сегашния план за Brexit, който се очаква бързо да бъде одобрен, ако консерваторите на премиера Борис Джонсън получат мнозинство, Северна Ирландия ще остане по-тясно обвързана с европейските правила за търговия, отколкото останалата част от Обединеното кралство, за да не се налага да се въвеждат проверки по границата с членката на ЕС Република Ирландия. Това от своя страна може да означава нови проверки в търговията между Северна Ирландия и другите части на Обединеното кралство.

Тези, които категорично желаят обединение на Ирландия или се страхуват от него, вярват, че това е първата решителна стъпка към слагане на край на сегашното й разделение. Всякакви промени в сложния баланс в статута на Северна Ирландия, дори и малки, може да имат големи последици.

Обратно в Шотландия, Крейг Бойд, съдържател на малък фризьорски салон, заяви, че ще подкрепи шотландските националисти с надеждата това да осигури нов референдум за независимост. По думите му това е много по-важно от въпроса за Brexit.

"Предишния път гласувах за независимост, ще го направя и още веднъж", каза той. "Дали ще е (независима Шотландия) в единния (европейски) пазар или в съюза, не зная. Но във всички случаи искам да видя Шотландия независима", добави Бойд.

Но Джони Балфур, чийто род управлява фермата "Балбърни" от 1642 г., е уморен от цялата дискусия за независимостта, която така и не може да намери окончателно решение. Той си спомня, че когато избирателите отивали да гласуват на референдума през 2014 г., им било казано, че това е решение, което се взема "веднъж на поколение", и затова той не иска да се връща отново към този въпрос само пет години по-късно.

"Това е още една форма на неопределеност", каза той. "Самият факт, че все още се занимаваме с тази тема... Нека си управляваме страната така, както сме решили през 2014 г., и да престанем да си играем с тази тема", заяви Балфур.

/БТА/
 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
42Те преди 7 месеца
Шотландците от много векове се отделят и все не им се получава.
23
0
 
0
 
! Отговори
42Те преди 7 месеца
Шотландците от много векове се отделят и все не им се получава.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

№10, не чакай да излизаме от ЕС и НАТО - емигрирай още сега в рАсия! Сию минуту!
Ще видиш тогаз СРЕДЕН стандарт на живот.
То от този СРЕДЕН рашките са хукнали по целия свят
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 20
Интересно ми е Борко ако спечели как ще извърти нещата и наистина ако тръгнат да излизат тоя път на сериозно ,дали няма да си спретнат една гражданска, все пак половината не искат да излизат а това не е хич малко......................Гражданска няма да има, но лайнуристите от Лайнууурия пак ще преглъщат! :))))))
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно ми е Борко ако спечели как ще извърти нещата и наистина ако тръгнат да излизат тоя път на сериозно ,дали няма да си спретнат една гражданска, все пак половината не искат да излизат а това не е хич малко
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До айде стига вече 17
Хиляда години кръвосмешение и резултата са онези бледи и грозни хора на острова.Никой не ги харесва.Никой.

Его на ромчо от България сочи себе си!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Я виж ти колко меродавни български лайнаристи са си писали мнението! Дишайте чист въздух, дишайте дълбоко.
17
7
 
11
 
! Отговори
айде стига вече преди 7 месеца
Хиляда години кръвосмешение и резултата са онези бледи и грозни хора на острова.Никой не ги харесва.Никой.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И кой прочете това до края?
15
13
 
13
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 7 месеца
Нека разпада на ЭСССР, започне сега!!
14
5
 
23
 
! Отговори
НА ЗОР преди 7 месеца
ХАХА

Медиите са големи зорлии да ни разказват всичко свързано с тия чифyти, ама никой не се интересува от тях...

Първо че са грозни, второ са малоyмни, трето са нагли. Никой не ги понася тия. Да се изолират там в Брекзит и да не ни занимават... никой няма да реве за тех.

Даже се радваме!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Референдума за независимост на Шотландия отново е на дневен ред. Всъщност ако знаеха, че ще им ограничат достъпа до ЕС, щяха да се отделят още на първия. Бъдещето ще покаже, но май още някои в Кралството са оптимисти по инерция.
Ще видим. След Брекзит и изнасянето на много компании ще се види какво ще остане. Да видим кои новипазари ще компенсират европейския.
12
6
 
5
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Шотландците са като македонците-на двама патриоти се полага поне един предател.Така че тая с независимостта няма да я бъде,както е било столетия...Уилям Уолъс и да се обръща в гроба-все тая,няма да стане!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На студено съм.
10
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако излезем от ЕС и НАТО и сключим военен съюз с Русия само за няколко години от бедстваща васална затъваща периферия ще се превърнем в бедна развиваща се страна, а след още десетина години ако положим усилия ще имаме вече среден стандарт на живот.
9
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние сме добре в ЕС, можеме да пътуваме на Запад да мием улиците и да просиме в Германия, а в България имаме тоалетна хартия и банани и молове със западни стоки.
8
2
 
8
 
! Отговори
William Walace преди 7 месеца
Freedom!
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ох,не го дочетох,много е скучно.
Ами да си решават сами - в ЕС или извън ЕС?
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аут от ЕС са. Нека ходят при майка им Америка да ги спасява.
Европа трябва да втвърди тона към тях, винаги са били троянския кон на ЕС.
Какво очакваш от нация която шофира в грешната посока и няма смесители в баните.
5
4
 
30
 
! Отговори
Смело сърце преди 7 месеца
Инглезите колонизираха, ядоха, пиха на аванта, разделяха, хвърляха бомби в две световни войни - дойде обаче и техния ред. Днес Шотландия, после Северна Ирландия, после Уелс....едни по едни ще ги напуснат. Такава е съдбата на всяка империя.