Държавата "погреба" жива пенсионерка от Габрово

Жената вече е без пенсия. По документи е покойница
18 яну 2020 12:00, Петя Славова
72
Държавата "погреба" жива пенсионерка от Габрово
Снимка: bTV

Два месеца пенсионерка от Габрово се опитва да докаже на българските чиновници, че е жива, но по документи тя се води покойница.

Неприятностите за 69-годишната Яна Георгиева започват в края на миналата година, съобщава "Монитор". Българските власти получават от Германия документи, удостоверващи смъртта й. След като документите са получени, българските служби предприемат да спрат пенсията й. Когато обезпокоена, че не е получила пенсията си, Яна отива в пенсионната служба оттам и казват, че няма как да я получи, тъй като е мъртва.

Смъртният и акт бил издаден на 8 юни в Германия. Служителите в НОИ и ГРАО в града на хумора са категорични, че няма как да обявят за невалиден и да обезсилят получения от Германия смъртен акт, тъй като всичко в него съвпадало: трите имена на жената, ЕГН-то и номера на документа и за самоличност. Фактът, че бабата стояла пред очита на държавните и общинските чиновници жива и здрава, изобщо не ги трогнало и те били категорични, че на мъртъв човек пенсия не се полага. Все пак служителите от ГРАО подали сигнал до районната прокуратура в Габрово, откъдето вече са започнали проверка. Тя обаче вероятно ще продължи повече от месец, тъй като ще трябва да се правят запитвания и да е изчаква разследването и на германските власти. А дотогава баба Яна ще трябва да преживява без една стотинка.

Самата пенсионерка и близките й смятат, че в случая става въпрос за кражба на лични данни. Преди години възрастната жена изпращала своя европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещавал да я вземе да работи при него като чистачка. Тя така и не получила работата но вероятно мъжът или някой друг са се възползвали от лините данни на Яна, с които са дали чужда самоличност на трето лице.

И когато това лице е починало, германските власти всъщност са издали смъртен акт на човека, чийто три имена фигурират на личната карта, а именно на българката от Габрово. Така живата Яна става покойница. Нещата стават още по-объркани и заплетени и от резултатите на немските разследващи. Според тях документът за самоличност на базата на който е бил издаден смъртният акт, е представен от руска гражданка, която казала на лекаря, че починалата е майка й.

Сега предстои криминалистите и прокуратурата в Германия тепърва да изясняват коя и каква е въпросната руска гражданка и дали реално починалата е нейна дъщеря или в случая става дума за някаква по-сериозна измама. Докато разследващите в двете държави разплитат случая обаче, 69-годишната Яна ще си стои без пенсия, няма право на прегледи при семеен лекар. И всъщност като покойница очевидно ще се окаже че няма и още доста други права.
 


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
Пловдив преди 2 месеца
Защо ”Държавата”?? Гражданката на каква ”далавера”се е надявала, та си даде личните данни на сульо-пульо? Държавата ли го стори? Ами че ДЪРЖАВАТА сме НИЕ- с нашите действия и.....безотговорност...
62
0
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 месеца
"чийто три имена фигурират на личната карта" Фалшива лична карта и това немците са го пропуснали ? И те вече не са това което бяха.
61
0
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 месеца
"Яна отива в пенсионната служба оттам и казват, че няма как да я получи, тъй като е мъртва." Това ако е вярно преспокойно може да осъди и НОИ и самите нагли чиновници, които са и дали този отговор. Добра перспектива за пари и за нея и за адвоката и. Аз на нейно място щях да си хвърлям капата до небето.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
64 и какво са ти виновни немците? И как праща бабата здравната си карта, като този въобще няма нужда от нея за работа. Простотия до шия и ще ти занимават цялото общество с глупости и ще го пращат данъкоплатците. Това разследване и размотаване ще струва хиляди заради нечия глупост.
59
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Да обере банка или поща,като мъртва не могат да я съдят.
58
1
 
7
 
! Отговори
Боцман преди 2 месеца
Вместо да и помогнат нащи чиновници вярват на некви книшки от германия ***
57
1
 
6
 
! Отговори
Боцман преди 2 месеца
Да тегли кредити от банкатА смело
56
4
 
4
 
! Отговори
ДО 58 ФАШИСТА преди 2 месеца
ГЕРБАДЖИИТЕ СА ФАШИСТИ КАТО СЕДЕСАРИТЕ И КАТО БЕЕПАРИТЕ АКО ИМАШЕ КОМУНИСТИ ЩЯХТЕ ВИЕ ГРАБИТЕЛИТЕ ДА КОПАЕТЕ УРАН ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА И РОДИНАТА ФАШИСТИ С МАНИПУЛАЦИИТЕ ВИ НЕ СТАВАТ НЕЩАТА.
55
1
 
6
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
До Анонимен

само гласуващите мъртви души не погребаха!
54
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунистите от ГЕРБ погребаха живи и малкото останали българи.
53
0
 
12
 
! Отговори
Тия чиновници преди 2 месеца
Веднага в затвора направили са проба за далавери да видят какво ще стане.Жената има лична карта нямат право да пипат пенсията.Да се издирят тия гадове.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Умираш преди да си умрял,
или мъртав преди да умреш.
Или 99.99%мъртъв.
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, по изборите със сигурност ще възкръстне.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше един дето го обявиха за умрял.
Взеха му апартамента кучето и колата.
И от работа заплата няма.
49
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
ДА ПРОВЕРЯТ В СПИСЪЦИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ КАК Е ГЛАСУВАЛА КАТО Е МЪРТВА. ПОРЕДНИЯ ЦИРК НА ГЕРБ. ЩОМ Е МЪРТВА МОЖЕ ДА ГЛАСУВА НО НЕ МОЖЕ ПЕНСИЯ. А ТЯ СИ Е ЖИВА И ЗДРАВА И ПРИТЕЖАВА ВАЛИДНА ЛИЧНА КАРТА. КАК СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ????
48
5
 
21
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 месеца
Държава имаше при мен !!! Сега има крадци и мощшеници !!!
47
6
 
20
 
! Отговори
Активист на БКП преди 2 месеца
ГРОБ погреба Българите !!!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре , че има близки , че найстина гладна щеше да седи ..
45
7
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 2 месеца
Кой знае що за мушенгия са замислили...ама на българите все държавата им виновна.
44
0
 
20
 
! Отговори
Хххх преди 2 месеца
А кау..ните които са на щатна заплата защо не са проверили дали това лице е напускало страната за умре в Германия...и ако не е напуснало страната значи има нещо съмнително...