С една минимална заплата в ЕС: За България 760 лева?

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави
18 яну 2020 07:30, Петя Славова
189

 

13396 гледания   |  Още видео
Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз? Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави. По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението е техният брой да намалее, съобщаваBulgaria ON AIR

.Ако бъдат приети, промените ще засегнат жителите на 22 европейски държави от ЕС, където законово е установена минимална работна заплата.

Още по темата

В останалите 6 този тип възнаграждения са договорени по браншови и друг механизъм. Това са: Дания, Финландия, Австрия, Швеция, Италия и Кипър.

Вече е ясно, че единна минимална заплата във всички страни от ЕС няма да има, но ако се въведе правилото тя да е 60% от средната, то в България, минималната ще бъде 760 лв.

В момента сме начело на класацията по най-ниска минимална заплата – тя е 316 евро. До нас се нареждат Латвия, Румъния и Унгария.

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро.  Минимална заплата над хиляда евро получават в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Именно в Люксембург минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

Вече са открити консултациите от страна на Комисията. Участват представители на синдикатите и работодателите на европейско ниво.

"У нас работодатели и синдикати преговарят за създаване на механизъм, в който да се засили договорното начало при определяне на мин работна заплата", обясни зам.-председателят на БСК.

Предстоят шестседмични консултации със социалните партньори. През април Комисията ще е готова с окончателния текст на промените.


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
2
 
! Отговори
Бойко Тъпото преди 2 месеца
Сега разбрах защо ви викат "КЕСТЕНИ"
- Защото вместо мозък , вие имате "КЕСТЕНИ"
180
6
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 2 месеца
В Брюксел има много бюрократи без работа и те сега ще сътворят "гениални" неща. Ще плащаш минимални заплати от 760 лв независимо дали имаш оборот или не. Следващите гениални решения на Брюксел ще са да се забрани ходенето до тоалетна и изпускането на газове. Затова Британия избега от ЕС. Политиците живеят в красиво мехурче далеч от реалностите на живота.
179
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
3 год. МРЗ беше замразена
------
Три години нямаше инфлация
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Костадинов е ***, какъвто рядко се ражда.
Привържениците му са болни хора.
177
1
 
11
 
! Отговори
ДО 175 преди 2 месеца
К.КОСТАДИНОВ Е НОРМАЛЕН ЧОВЕК ОТ НАРОДА ТОВА ЛИ НЕ ТИ ИЗНАСЯ .КОГАТО НЯКОЙ ИСКА ДА СЕ НАКАЖАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КРАЛИ И УБИВАЛИ 30Г.ВЕДНАГА ВИЕ ПЛАТЕНИТЕ ТРОЛОВЕ СКАЧАТЕ.
176
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малкия и среден бизнес в бг, който не е обвързан с обществени поръчки или другари във властта изнемогва. В големите бизнеси шефа обяснява как няма пари а си купил имот или автомобил за 100 бона
175
14
 
6
 
! Отговори
хляб 15ст. преди 2 месеца
Да идва Корнелия.Златни ще станем и ще заблестим, като петолъчка.
174
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На негодниците-дегенератите вечно някой друг им е виновен , руснаци , американци , комунисти и фашисти, родината , Хан Аспарух..
Стани програмист и взимай пари , ако за теб е късно то за децатата ти.. Негодника и на това не е доволен.. Мрънка трудно било - за лесно къде по-света дават пари , да ида и аз..
173
0
 
17
 
! Отговори
аналигия преди 2 месеца
Тогава минималната пенсия става 320лв. :)
172
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А КОЙ Е К КОСТАДИНОВ И КОЙ ГО ФИНАНСИРА- МОЖЕ БИ МУСТАКА С НАШИТЕ ПАРИ ОТ КТБ- МЕРСИ-НЕ!
171
7
 
17
 
! Отговори
СЪОБЩЕНИЕ преди 2 месеца
К. Костадинов с видеообръщение призовава на 27.01 от 12.00 пред МРРБ всички на протест. Да се смаже главата на многоглавата ламя - ГЕРБ, БСП, ДПС и псевдопатриоти.
170
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ци.ник 146
Що не си гледаш живота в емигранство като ти е толкова добре, а всеки ден налазваш БГ форумите, да се нахвърляш срещу хората? Едно и също- колко сме тъпи, колко сме прости, колко велик си Ти, голямата работа.
Хората пишат по темата, ТИ СИПЕШ ОТКРОВЕНИ ОБИДИ към събеседниците.
Няма нужда от твоите "експертни" мнения, задръж си ги за себе си.
Не се интересуваме от житието- битието ти, само се натрапваш.
169
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
причината е бай балгар чорбаджи великия връзкар партиен бизнесмен взима 5 милиона субсидия от европейците заплатата му е 4 милиона а на работника 500 лева въпреки всичко виновен е тъпана който му работи и го е избрал да го управлява защото и той е същия като него връзкар рушветчия и ако имаше власт щеше да е същия велик всемогъщ чалгаджия
168
2
 
26
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Почти всичко което е от Западна Европа е произведено в България, Румъния, Полша, Албания, Македония, Турция, Китай, Тайланд, Виетнам и тн.! Тоест разликата между трохите които Западна Европа хвърля на тези страни и всички пари които взима когато продава крайния продукт отиват за издръжка на техните хора и на техния стандарт! Просто се сетиха, че вместо да хранят, купуват и да рискуват робите да се бунтуват е в пъти по добре за тях робите да си мислят,че са свободни и да се грижат сами за себе си
167
2
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
ще се махнат, а с тях и малкото приходи в държавата ни ще изчезнат и икономиката ни ще доколабира и от клинична смърт ще мине в реална смърт! Нямаме наши марки и продукти, икономиката ни е на база ишлеме и услуги. Реално Западна Европа сега ни ползва като бели роби (даже по добре защото не им се налага да се грижат толкова много за нас и да инвестират отначало в нас докато станем работоспособни). Това е грозната истина! Ние, Африка и Азия изработваме високите заплати и стандарт на Западна Европа
166
4
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Защо заплатите в Европа са високи? Защото продават продукти със собствена марка произведени на ниски цени (около 5% от стойността в магазина е за производство) в Източна Европа, а разликата между производствена и пазарна цена отива за високи заплати в Европа. Защо в България заплатите са ниски? Защото нямаме собствени марки, а работим за Западно Европейски такива. Нашите ниски заплати са причината в Западна Европа да са високи заплатите. Ако нашите се вдигнат, фирмите които сега дават поръчки
165
1
 
18
 
! Отговори
дО 167 преди 2 месеца
А ВИЕ СТЕ ОТ ГРАБИТЕЛИТЕ И ХОРАТА НА ХРАНИЛКА. АЙДЕ В ЗАТВОРА!!! ТОВА вИ ЧАКА. РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ВИ СЛОЖИМ НА МЯСТО И ЩЕ ВИ КОНФИСКУВАМЕ ВСИЧКО НАКРАДЕНО, ЗА ДА ИМА ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ!!!
164
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП Възраждане сте руски агенти. Айдеее към Сайберията, прошляци...
163
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България ножицата в размера на заплатите е най-широко разтворена при държавите от ЕС. В богатите държави коефициента богати:бедни е между 3,5 и 4, а в България беше 8,4, а сега е по-висок. За минималната заплата това означава, че за богатите държави 60% от медианата е едно, а в България е съвсем друго. В богатите държави минималната ще е наполовина от средната, а в България ще е около
1/3 от средната. При средна заплата от около 1250 лева, минималната в България ще е около 440 лева, а не 750
162
5
 
18
 
! Отговори
ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 месеца
Го има всичко това в програмата, но е нужно при едни нови избори да се гласува масово - 80-90 %, а не да се мишкува в къщи да се умува, колко всичко е предрешено, щото ония това и чакат, да си седим у дома, за да купят по лесно матряла.