30% от българите не могат да платят сметките си навреме

Само гърците са по-зле от нас в ЕС
20 яну 2020 14:40,
98
30% от българите не могат да платят сметките си навреме
Снимка: БГНЕС

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме, 30% от домакинствата изпитват затруднения. Това сочи новогодишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC). Данните се отчитата на базата на период от 12 месеца.

Още по темата

На първо място е Гърция – над 1/3 от домакинствата й (36%) не са способни да плащат навреме сметките си през последните 12 месеца.

Доста след първите две са Хърватия и Румъния (съответно със 17,5% и 14%)

За разлика от тях, малко домакинства не успяват да плащат своите комунални услуги навреме в Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия (всички около 2%).

Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е централна част в политиките на Европейския съюз. Независимо от това, все още има домакинства в ЕС, които имат трудности да свържат двата края. Почти 7% от домакинствата не са в състояние да плащат навреме комуналните си услуги (отопление, ток, газ, вода и т.н.) поради финансови затруднения, показва новото изследване Евростат. Този дял обаче като цяло намалява постоянно в ЕС – от над 10% от домакинствата през 2013 г.

Сред домакинствата, сблъскващи се с трудности да плащат комуналните си услуги навреме, се открояват тези с деца, които все още са на грижите на родителите си. В ЕС малко под 14% от домакинствата, състоящи се от един възрастен със зависими от него деца, се сблъскват с подобни трудности в сравнение с по-малко от 3% от домакинствата, състоящи се от двама възрастни (с поне един от тях на 65 или повече години). Сред домакинствата с двама или трима възрастни и зависими деца този дял е около 11%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
19
 
! Отговори
До62 преди 4 години
Не си прав,за пенсионерите е Закон,на първо място са сметките,след това с каквото остане"живеят"така че ако и тях реално включат в класацията,процентът определено скача много над 50
61
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма значение. Нали ракия и цигари си купуваме навреме. Ток, вода и парно ще изчакат.
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2,500,000 пенсионера които са с до 350 лв пенсии 30 % ли са. Кой ги пише тия Умнотии. Елате долу в низините бе тарикатчета, елате да ви покажа Голата истина. Елате да видите как се Гладува и Студува. От топлите офисчета ли я вадите тази стъкмистика. Крак върху крак кафенца цигарки и ми казвате че само 30% са умрели. Ще дойда и ще ви начу, кам канчетата да знаете. В най скоро време щее.
59
1
 
13
 
! Отговори
Б-рокер преди 4 години
нищо..важното е, че цените на имотите ще растът
58
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен *** 59По време на соц-а магазините бяха празни та пари за сметки оставаха.Не, че имаше и много какво да се плаща де.Ток нямаше, пък доста често и вода.
57
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко % бяха, по време на соца ?!
56
12
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Такъв ни е капитализма - див, уродлив и експлоататорски.А на много с работническа заплата, не им стига кутия цигари на ден + нЕколко питиета !!
55
7
 
8
 
! Отговори
Бивш програмист преди 4 години
До проблемътНацели го така Е? А преди бях програматор сега съм овчар, разстрел за бившите колеги - купуват бутилки уиски за по 200лв, почиват извън българия, карат скъпи коли и имат луксозни апартаменти.
54
13
 
7
 
! Отговори
Мен преди 4 години
В същото време има бум на покупки на имоти теглене на кредити за телефони и телевизори и люскане по кило ракия на вечера. Та 30% от българите са ***.
53
2
 
24
 
! Отговори
само минавам преди 4 години
Не мрънкайте ,добре си живеете .Ако не вярвате питайте ГОСПОДИН ПРЕМИЕРА . По новините всичко ще ви каже за тая измислена новина !!
52
6
 
8
 
! Отговори
Но пък имат по 2 кол преди 4 години
Да ама имат по джа автомобила и последният модел Apple
51
17
 
12
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Питай и друго. Колко българи не се отказват от цигарите и ракията. Па що ли да питаш. Огледай се по улицата да видиш колко народ вместо зъби цигарата в устата и алкохола в торбата.
50
8
 
19
 
! Отговори
проблемът преди 4 години
Проблемът на България са едни 30хил души - т.н. програмисти.Държавата им плаща образованието - по няколко стотин хиляди за средно и после за висше образование.После идват едни западни фирми ,които прибират този образователен продукт на готово и подмамват хората с високи заплати. Но не влагат нищо тук - само по един компютър ,който даже не е произведен в България.Вследствие тия програмисти с вискоте заплати вдигат всички цени на горе.Данъци за програмисти е решението.
49
1
 
35
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Според мене братя и сестри, трябва да се намали администрацията.Не си спомням към кое ведомство ставаше въпрос, но ми направи впечатление че имат 8 директора...уооооу.Най голямо впечатление ми направи заплатите които взимат....отново уооооу.
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да е жУив Картофоглавият,довел страната си до такова Благоденствие!
47
3
 
17
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 4 години
Англетата бЕгат и ще бъдат по-добре, отколкото да хранят хитри гърци.
46
17
 
6
 
! Отговори
Софийска баница преди 4 години
До доди ал файедЧакай бе, нали в провинцията взимахте 400-500 лв. чисто. Какви са тия 800 лв. сега? Накрая май ще се окаже, че са 1000 лв. чисто.
45
1
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 години
баце дали ще изкоментира тази новина? Или ще я подмине, защото му разваля рахата и всичките приказки за невиждан просперитет?
44
2
 
26
 
! Отговори
Бокич преди 4 години
Що бе , нали икономиката ни цъфти , хората има ли пари , живеели добре .Празни приказки Всичко върви надолу
43
6
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Нали скачахте, за да живеете като американци ?!Сега имате ли, стандарта на средния американец ?