30% от българите не могат да платят сметките си навреме

Само гърците са по-зле от нас в ЕС
20 яну 2020 14:40,
98
30% от българите не могат да платят сметките си навреме
Снимка: БГНЕС

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме, 30% от домакинствата изпитват затруднения. Това сочи новогодишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC). Данните се отчитата на базата на период от 12 месеца.

Още по темата

На първо място е Гърция – над 1/3 от домакинствата й (36%) не са способни да плащат навреме сметките си през последните 12 месеца.

Доста след първите две са Хърватия и Румъния (съответно със 17,5% и 14%)

За разлика от тях, малко домакинства не успяват да плащат своите комунални услуги навреме в Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия (всички около 2%).

Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е централна част в политиките на Европейския съюз. Независимо от това, все още има домакинства в ЕС, които имат трудности да свържат двата края. Почти 7% от домакинствата не са в състояние да плащат навреме комуналните си услуги (отопление, ток, газ, вода и т.н.) поради финансови затруднения, показва новото изследване Евростат. Този дял обаче като цяло намалява постоянно в ЕС – от над 10% от домакинствата през 2013 г.

Сред домакинствата, сблъскващи се с трудности да плащат комуналните си услуги навреме, се открояват тези с деца, които все още са на грижите на родителите си. В ЕС малко под 14% от домакинствата, състоящи се от един възрастен със зависими от него деца, се сблъскват с подобни трудности в сравнение с по-малко от 3% от домакинствата, състоящи се от двама възрастни (с поне един от тях на 65 или повече години). Сред домакинствата с двама или трима възрастни и зависими деца този дял е около 11%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
17
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 4 години
Само 30% ?!Може още !И още може !!Още ...Може ...Кой не скача е червен ...
41
11
 
7
 
! Отговори
баба британка преди 4 години
великабритания е империя и може да си позволи висок жизнен стандарт , за разлика от българия която не е империя и не може да си позволи висок жизнен стандарт. дотук ясно ли е ? на който не му е ясно да пита хисторията. поздрави от графство съссекс
40
2
 
8
 
! Отговори
До39 преди 4 години
Що бе някой вземахме и 250000 и изобщо не беше зле!
39
19
 
8
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До Анонимен"В България е много трудно да живееш с по малко от 4-5 хил. на месец. Лошото е че повечето българи отдавна са забравили или изобщо не знаят какво значи ДА ЖИВЕЕШ НОРМАЛНО без лишения."Що бе? Изобщо не сме забравили. При последното самостоятелно правителство на БСП получавахме по 40 - 50 хиляди на месец и живот си живеехме.
38
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният показател за това, че всичко ни е "европейско", но доходите африкански.
37
4
 
26
 
! Отговори
доди ал файед преди 4 години
До 28-ми!!! Ей братко какви ти 2000 на месец ела в провинцията и ще видиш как се оцелява с чисти 800 лева.Отдавна трябва да се скочи ама овчо стадо сме си и това е............
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на заплата с жената взимаме една шапка и слагаме всички сметки вътре , после почваме да теглим томбола и каквото излезе плащаме докато свършат.Ако някой мрънка ще го извадим от томболата!!!!
35
3
 
10
 
! Отговори
Сградната инсталация преди 4 години
Просто трябва малко повече четене и предприемчивост. Никога, ама никога не съм имал парно или топла вода от ТЕЦ. Съответно отказвам да плащам измислени такси. Съответно, топлофикация ме осъжда без дори да ме уведоми. Ама съответно, аз съм взел мерки. Единствено жилище на мое име, уговорка с работодател да ме осигурява на минимална заплата. Не могат да ми вземат и стотинка. Пет години ЧСИ-то души около мен. Един ден след изтичането на тия 5 години вече съм "чист" от към задължения. А сега, наново
34
5
 
17
 
! Отговори
До аноним 28 преди 4 години
Ами кой те е накарал да теглиш кредит за нова кола и после да се оплакваш? Искаге всичко ново, безумни кредити за жилища, скъпи телефони, коли а после-Ама аз изплащам кредити...За да изплащаш кредити, значи са ти дали пари или стока, която не си платил, но си я искал с ясното съзнание, че трябва години наред да връщаш с лихвите...Е, кой те е накарал? Сега нямаш право да ревеш! С твоите 2000лв може да се живее много добре, но ако си правиш сметката какво можеш да си позволиш и какво-Не!
33
9
 
17
 
! Отговори
the Ghost преди 4 години
Иска ми се до тази статия да има друга такава: колко % от българите са до гуша в заеми, но с последния модел супер луксозен смартфон. Ще се изненадаме всички от резултата
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28 Слез на земята такива доходи в цяла Източна Европа са мираж, па остава това да бъде и в България!
31
6
 
11
 
! Отговори
Варна преди 4 години
До ЧиновникСъгласен съм!Много хора само за да се покажат видиш ли колко са големи, надхвърлят възможностите си.Само че монетата има и обратна страна, дано повечето обикновени хора го разберат.
30
2
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
В тези 30 % има ли герберомухи ?
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сметките идваха навреме в пощата ми, тогава щях да ги плащам навреме...Защо не напишете за този проблем, драги журналясти?
28
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е много трудно да живееш с по малко от 4-5 хил. на месец.Лошото е че повечето българи отдавна са забравили или изобщо не знаят какво значи ДА ЖИВЕЕШ НОРМАЛНО без лишения. Със заплата 2 хил. просто си оцеляваш колкото да умйреш от глад и ако имаш кредити за жилище и кола пак броиш стотинките на края месеца.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи изкарващи препитание в Гърция 200000Гърци работещи в България не повече от 2000 Та дотук и с тия измислени класации, и тук отново сме"Лидери"!
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 1/3 от българите са бедни по официалната статистика , реално-над 50 %!Гарантирано от ГЕРБ!!!
25
26
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Със заплатите от по 800-900 лв. колкото взимат поне 80% от работещите, няма проблем да си плащат сметките. Обаче, ако са теглили кредити за телефони по 1000 лв. и телевизори за по 2500 лв. това вече е друг въпрос. Когато човек се разпростира извън чергата си, няма как да му стигнат парите. А простолюдието много обичате да го игарете чорбаджии.
24
8
 
8
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Моловете са пълни с безработни на които им е фешън да се разкарват и да си правят селфи че са голямата работа.Не е тайна за никой българин, че там е най голямата далавера за дрога.Но това найстина е похвално, все пак икономиката трябва да се развива.
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво им е на гърците по-зле-то?За Коледа най-бедните получиха по 800 евро.