С прегръдки, сълзи и песен Европарламентът ратифицира Brexit

Обединеното кралство напуска ЕС в 1 ч след полунощ в петък
29 яну 2020 21:19,
25
С прегръдки, сълзи и песен Европарламентът ратифицира Brexit
Снимка: БГНЕС

Със сълзи, клетви за завръщане, песни и аплодисменти евродепутатите одобриха напускането от Обединеното кралство на ЕС. На сесия на Европейския парламент в Брюксел в сряда вечер споразумението за излизането на Великобритания беше гласувано със 621 гласа “за”, 49 “против” и 13 “въздържа ли се”.

Още по темата

Утре европейският съвет ще одобри споразумението, с което процедурата по ратификация приключва и Великобритания ще престане да бъде член на ЕС от 1 часа след полунощ българско време в петък, 31 януари.

“Трудно е да ви кажем сбогом, затова ви казваме довиждане”, каза от трибуната председателят на Европарламента Давид Сасоли преди да подпише писмото, с което информира страните членки, че Европейският парламент е съгласен с излизането на Великобритания от ЕС.

След като гласуваха евродепутатите се хванаха за ръце и изпяха шотландската народна песен Aud Lang Syne по стихове на поета Робърт Бърнс, която в англоезичният свят се пее на раздяла като символ на приятелството.

Гласуването беше предшествано от емоционален дебат, в който депутати плакаха, прегръщаха се и се заричаха Обединеното кралство отново да се върне в ЕС някой ден.
Ги Верховщат, който отговаряше в парламента за излизането на Обединеното кралство благодари на британските депутати, които напускат институцията за техните “мъдрост, чар, интелигентност и инат” и като се обърна към местата на Брекзит партията на Наъджъл Фараж,  направи уговорка, че говори само за някои от тях. Верховщат подчерта, че парламентът не е гласувал за или против Brexit, а за раздяла с правила.

“Ако можехме да спрем Brexit с гласуването си, първи щях да го препоръчам, но това не е на масата”, каза Верховщат. Той добави, че напускането на Великобритания е тъжно, защото тя два пъти е освобождавала Европа, проливайки кръвта на своите граждани. Според бившия белгийски премиер, който е докладчик на ЕП за Brexit, Европейският съюз също е виновен за излизането на Великобритания, защото е дал на кралството твърде много изключения, които са го накарали само да търси привилегии, без да изпълнява изцяло ангажиментите си, оставяйки го с “единия край в ЕС, а с другия извън него”.

В последната си реч в Европарламента водачът на брекзитърите Найджъл Фараж заяви, че излизането е завинаги и че е по-важно от бъдещите отношения. Той каза, че британците са искали да влязат в общия пазар преди 47 г, а не в Европа “със знамена, химни, президенти, а сега и с армия”. В края Фараж каза, че обича Европа, но мрази Европейският съюз и неговите институции.

След продължили над 3 години преговори, ЕС и Обединеното кралство подписаха споразумение от 520 страници, което урежда правилата за развода, включително правата на гражданите, финансовите задължения, границата между Ирландия и Северна Ирландия. То ще служи за регламентиране на отношенията между двете страни на Ла Манша до подписване на ново споразумение, уреждащо бъдещите връзки. Споразумението ще действа до края на годината с възможност за удължаване до 2022 г., като през това време Брюксел и Лондон ще преговарят за отношенията си занапред. Споразумението създава преходен период, в който Великобритания ще продължи да прилага европейското законодателство и да плаща в европейския бюджет, без да участва в органите на ЕС, които вземат решения.

Обединеното кралство подаде молба за излизане от ЕС след референдум през 2016 г, в който 52% от гласувалите поискаха страната им да напусне. Това трябваше да стане през март 2018 г, но по искане на Лондон дата беше отлагана два пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба Меркел с нейните бежанци вижте какво направи...
19
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Комсомолски цирк. Жалка история.
18
5
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 16 Що бе ? На 9-ти Септември дали е имало референдум дали искаме при руснаците.Идват с танковете и насаждат социализъм.
17
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 8 То и за ОК ще бъде пагубно , но още не знаят.
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания постъпи много мъдро!А ние,както винаги много глупаво.Никой дори не направи референдум да попита народа дали иска да дме членове на ЕС!!!Същото важи и за НАТО!!!Ама нали сме си овце...Внуците ни няма да ни простят грешката че сме позволили да влезем в този корумпиран,обслужващ избирателно разни интереси и никому ненужен а изключително вреден ЕС!!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Той каза, че британците са искали да влязат в общия пазар преди 47 г, а не в Европа със знамена, химни, президенти, а сега и с армия. В края Фараж каза, че обича Европа, но мрази Европейският съюз и неговите институции.Еди Руснак навремето попита защо сред краха на СССР се опитватда пресъздадат СССР в Западнва Европа - просто няма логика...На аглийски EUSSR - ако страните от Източна Европа напусан ЕС-тоще са минимум два пъти по-богати.. и няма да има арабски и африкаски навлеци ..
14
2
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Отърваха се брюкселската бюрокрация. Дай Боже и нас това да споходи!
13
2
 
16
 
! Отговори
ББ преди 4 години
ЕС се управлява от страхливи и лицемерни политици обслужващи и плащащи сметките на източноевропейски мафиоти...диктатори...новият фашизъм с бели якички...на преяждащи олигарси купуващи си политици,магистрати,поздравления за британските политици отказали да плащат сметките на престъпници за сметка на гражданите на Великобритания
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разпадът почна;дано да е безспир.ес само ни вреди
11
1
 
15
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Тъпият ЕС за кво е всъщност фък дъ ЕЮ.
10
0
 
11
 
! Отговори
85306 преди 4 години
До АнонименМм, то и стоенето там също е пагубно.
9
10
 
16
 
! Отговори
SS преди 4 години
Помнете ми думата,това е началото на края на ЕС.След това революции или голяма война.
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5България ще е последната страна, която ще напусне ЕС......За България ще е пагубно да напусне ЕС!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Сега ако поръчвам стоки от Англия, нужно ли е да плащам мито, защото не са в ЕС? Много неприятно, ако е нужно.НЕ, спокойно!
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ако поръчвам стоки от Англия, нужно ли е да плащам мито, защото не са в ЕС? Много неприятно, ако е нужно.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще е последната страна, която ще напусне ЕС
4
4
 
6
 
! Отговори
Сеа преди 4 години
Може и да пеят някви шотландски песни, ама после като се репчи Великобритания... Ще има " ще ти скъсам г*за".
3
1
 
17
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Разгеле
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сагата приключи.
1
1
 
14
 
! Отговори
19199 преди 4 години
Айй ТеКейеЗеСто утече.