Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия

Хиляди живеят в окаяни условия в германските градове
2 фев 2020 10:00, Елка Василева
296
Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия
Снимка: Дойче веле / Шамсан Андерс

Хиляди българи и румънци живеят в окаяни условия из големите германски градове. Някои работят на черно, други чистят хотелски стаи за жълти стотинки. Много от тях стават жертва на безскрупулни печалбари.

Те идват в Германия с надеждата да намерят препитание и по-добър живот. На някои им е обещана работа и подслон. Често обаче се оказват измамени. Работят в тежки условия, живеят в мазета или апартаменти в окаяно състояние.

Принудени са да плащат между 250 и 350 евро за легло или дори само за матрак на пода на стая, в която спят още няколко души. Когато останат без работа, губят и жилището си и се озовават на улицата. В такава ситуация са и много българи и румънци, пише Дойче веле.

Колко са бездомниците в Германия и каква част от тях са от Източна Европа? На този въпрос не може да бъде даден категоричен отговор. Доброволци към социалните служби в Берлин се опитаха да съберат повече информации за хората, които живеят по улиците на германската столица.

В нощта на 29 срещу 30 януари 3700 души се включиха в „Нощта на солидарността". Те имаха за задача не само да преброят бездомните в Берлин, но и да научат повече за възрастта, пола и произхода им.

Лиляна е съгласна на всякаква работа

На близо 600 километра южно от Берлин е разположена столицата на Бавария Мюнхен. Там от доста време живее 41-годишната българка Лиляна.

За нея става дума в репортаж на германското обществено радио „Дойчландфунк". Лиляна от години е без дом и за пореден път е останала без работа. Преди е работила като чистачка и казва, че с много труд може да изкара до 1200, дори до 1500 евро месечно.

Още по темата

Това  означава, че би могла да отделя по няколкостотин евро за една стая под наем, но няма кой да ѝ я даде, защото не разполага с постоянен трудов договор. А последната си работа загубила, именно защото няма дом.

Лиляна спи в Център за настаняване на бездомни, намиращ се в сграда на бивши казарми. Сутрин обаче трябва да го напусне до 9 часа и да изнесе и целия си багаж. Когато ходела на адреси да чисти, била принудена да мъкне със себе си цялата си покъщнина, събрана в два сака и количка за пазаруване. Тъкмо това обстоятелство обаче не се харесвало на работодателите ѝ, които постоянно я изхвърляли.

Безутешната ситуация на хората, които са останали без жилище, защото нямат работа, се използва от безскрупулни печалбари. Те им дават под наем някоя окаяна стая в запусната сграда или мазе, срещу което искат баснословни суми.

Андреа Гарлонта, която ръководи социална програма за защита на бездомниците в Мюнхен, дава пример: „Наскоро при нас дойде човек, който плаща 900 евро наем за стая с кухня и баня в едно мухлясало мазе".

Жертви на злоупотреби

Макар битовите условия да са тежки, а наемите - неприлично високи, хората често нямат друг изход освен да ги плащат, за да не останат на улицата. Друга трудност пред бездомниците създава непознаването на немския език. От това се възползват недобросъвестни фирми-подизпълнители.

Гарлонта дава пример с фирма, която осигурява чистачи за хотели. Ръководи я българин, който взима на работа само българи. В повечето случаи те не разбират никакъв чужд език и напълно зависят от него. Ако той им каже: „днес трябва да изчистиш 50 стаи, иначе изхвърчаш", явно че няма място за никакви възражения.

В репортажа на „Дойчландфунк" се казва, че много българи продължават да живеят по улиците на Германия, макар да са трудоспособни. Изложени са на студ, болести, нападения от криминални престъпници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите ....И най вече избират необразовани бивши ..... с бухалки за министри и председатели!Затова могат да платят и повече от 900? в чужбина.Благодарете им, че вдигат коефициента на интелигентност на територията - необходимо е!
189
18
 
16
 
! Отговори
americano преди 4 години
българите сте много странни. който е собственик на земя, апартаменти в българия няма проблеми. безимотните, бедните, неграмотните бягат навън по света. какъв ви е проблема ? тъкмо се изчиствате от ***.
188
11
 
19
 
! Отговори
Начо преди 4 години
Сами си го слагаме.Българите и българските се хващат на работа,която никой мюсюлманин няма да се унижи да работи.Никой мюсюлманин няма да пусне жена си или сестра си да работи в социален дом или прислужница.
187
12
 
24
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
По германската провинция има жилища и за под 20 хил.евро,само че няма работа.може в някой старчески дом за смяна на памперси.В големите градове в не емигрантски квартали от 500 хил.евро нагоре за двустайно.В другите по евтини квартали не съпроводена жена или момиче ги считат за общи,а може и мъж да изнасилят.Има градове изцяло не немски като например Бон,предишната столица на фрг,.Това сега е арабско турски град.Всеки може да иде и да види с очите си.
186
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 1989 г. плюехме, че било комунизъм и че не трябва държавна помощ за хората, а сега е ЕС и не може да се помога на хората. Искаме ЕС правилата и не може държавата да им помага и ще гледаме как ровят по кофите за *** и спят на улиците и как богатите си живеят живота и се преизбират на изборите като Мария Габриел, Майдел и ипонаджията Борисов. Това е положението, когато ЕС стане по-важен от хората.
185
8
 
17
 
! Отговори
сравнение преди 4 години
1993 Франция - България 1:21994 България Германия 2:11995 България - Германия 3:22019 Англия - България 4:02019 България - Косово 2:32019 България - Англия 0:6
184
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 181Банката иска да имаш 17% самоучастие в купуването на апартамента. Това като погледнеш не е много. Но фактът че 45% от немците живеят под наем при тези изгодни условия на банката за закупуване на апартамент говори че за тях е трудно да спестят тези 17%. Големите заплати си идват с големите разходи. Германия определено не е раят за обикновеноя човек както си мислим в България. Специалистите живеят много по-добре в Германия отколкото в България където те са приравнени по заплати с миячите.
183
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От ГерманияЗа да станеш добър специалист трябва първо да бачкаш в добра фирма и в добра държава. Както бяха Стоичков, Балъков и др. и можеха да си избират къде да играят след България. Сега след 1989 г. България беше бастисана и стана аутсайдер и хората станаха аутсаидери и няма как да стане. А може би точно това беше целта на "прехода": да ни ликвидират,защото бяхме твърде добри.
182
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да ви харесва западна европа когато отивате с балканския си селски манталитет.
181
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз плащам 500 за едностаен в Мюнхен което е напълно нормално.
180
4
 
26
 
! Отговори
Не преди 4 години
Господа от DW защо сте там , щом е толкова зле?Елате тук в БГ , работете в ПИК , Галерия , Днес.бг или някой друг сайт на Пеевски.Смешници
179
6
 
50
 
! Отговори
Burgas преди 4 години
Сестра ми беше педагог в начално училище във Варна 550 Леа или около 280 евро на месец , години наред гладуваше , беше с висше образование и магистратура. След толкова години учене , отчаяние и мизерия сега работи в Австрия , в ски курорт в Алпите ...... Камериерка е!!!!!Взима 1600 евро чисто , осигурени и са апартамент , храна и карта за обществения транспорт , един ден ще вземе и австрийска пенсия. Работодателя и цялото му семейство работят заедно и наравно с нея , изключително уважение.
178
2
 
22
 
! Отговори
Бумеранг преди 4 години
Явно говорите за *** и такива дето се пишат турци от Родопите. Да, никой няма да плати повече на хора без образование, език и поне малко интелект....така е навсякъде! И аз да съм и аз няма да искам мързеливи пиявици...що не са учили, що не са ходили на училище????? А?
177
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То си го има в името Гер-мани я..
176
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си на постоянен трудов договор в Германия е по-изгодно да си купиш апартамент отколкото да плащаш наем---Ако беше така, немските градове нямаше да са с над 80% наематели. Първо, за да направиш изобщо такъв договор с банка, банката не плаща цялата сума. Трябва да имаш спестена обикновено около половината от цената на апартамента, което в Мюнхен може да значи половин милион евро за гарсониера. Второ, друга собственост, която да ипотекираш за кредита. Съвсем не е толкова просто.
175
11
 
24
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Добре, че сме ние да пращаме парички в БГ, че иначе е фалирала за два месеца.
174
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да ни уплашат с фалшиви новини. Всеки българин още от социализма знае, че в Германия всички карат Мерцедес последен модел, пушат кент, ядат банани и пият уиски.
173
8
 
12
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До 171Зависи какъв специалист си. За миячи и чистачи на къщи разбира се не дават постоянен договор. Но за специалисти дават.
172
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че са тези дето пращат от мухлясалото мазе на прошляците в България, а те непрекъснато ги броят за умряли ?
171
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западните работници са десет пъти по-производителни от българските и заслужават по-високи наеми. Имат по-висок стандарт и живеят по-богато и харчат повече за себе си - наем, храна. Питайте бг робонаемателите.