В Германия не всичко е розово. А защо българи заминават там?

Историите на преподавател, камериерка, социален асистент, хористка
Обновена: 5 ное 2019 21:41 | 5 ное 2019 20:45, Елка Василева
241
В Германия не всичко е розово. А защо българи заминават там?
Снимка: Дойче веле

Преподавател в университет, камериерка, социален асистент, хористка - четири истории на българи, работещи в Германия. Дойче веле разговаря с тях в София, минути преди да напуснат България.

Международната автогара в София. В края на лятото. От тук всеки ден стотици български граждани заминават за чужбина. Едни - за кратко, други - завинаги.

След броени минути поредният автобус ще потегли за Германия. Пред входа му вече се е образувала опашка. Според Германската статистическа служба през 2018 г. всеки ден по 74 българи са емигрирали във Федералната република.

Днес в Германия живеят над 330 000 българи, като почти половината са се преселили в страната през последните 5 години, а над две трети от тях са на възраст под 45 години.

"В Германия не всичко е розово"

А хората, които всеки момент ще се качат в автобуса? Какво ги е накарало да заминат за Германия? Дали отиват там за дълго? Или просто ще гостуват на някого?

Една усмихната млада жена споделя, че се е преместила в Германия през 2013 година. Тогава е била на 25 години. Решението ѝ да замине дошло спонтанно - отворила ѝ се възможност за работа и тя тръгнала, без да се замисля. Името ѝ е Гергана Бориславова. Преди да се премести в Германия, е работела като хорист в Държавния музикален театър в София.

Още по темата

"Изкарвах чисто на месец 327 лева. Ситуацията беше нетърпима, всеки на мое място би постъпил по същия начин", обяснява тя.

Според нея много от българите, напускащи родината, се решават на тази крачка заради проблеми от финансово-битов характер. "Идвайки в Германия, те си мислят, че всичко в тази страна е розово, но истината е, че и тук пари се изкарват трудно. Конкуренцията е жестока. Непрекъснато трябва да се доказваш, че си добър, че можеш, че имаш потенциал и качества."

На този етап тя не смята да се връща в България, но силно вярва, че някой ден това ще се случи. "Надявам се, че за България ще дойдат светли дни, но те ще настъпят само ако ние, хората, излезли в чужбина, се обединим, сплотим и пренесем опита, който сме добили зад граница. Ако някой ден се върна, моята цел ще бъде чрез опита, който съм добила тук, да направя нещо ново за България", казва Гергана.

На същото мнение е и 36-годишният Деян Радев, който преподава финанси в Бонския университет. От следващата година той смята да продължи академичната си кариера в България. Вече проучва различните възможности, защото е решил, че на този етап би имал много по-голям принос към науката в родната си страна, отколкото в Германия.

"Получих достатъчно от Германия и сега искам да предам опита си на младите. Целта ми е, като се върна в България, да преподавам така, че младите хора да не изпитват нужда да търсят знания навън. Освен това искам да докажа, че дори и в България могат да се правят научни изследвания на световно ниво", обяснява Деян.

Разказва още, че навремето заминал не по политически или икономически причини, а заради желанието за личностно израстване. "Никога не съм имал за цел да напускам България, но и не съжалявам, че го направих, защото Германия ми даде много. Чувствам сe добре тук, но след 13 години в Германия мисля, че ми е време да се върна", споделя Деян.

Пред автобуса има и хора, които за първи път в живота си ще пътуват в чужбина. Например 52-годишната Мариана Андонова. Тя е видимо разтревожена, не ѝ е лесно да се раздели с България. Заминава за Германия, за да работи като камериерка за шест месеца. Разказва, че съпругът ѝ починал преди 7 години, но едва сега, след като дъщерите ѝ пораснали, се решила на тази крачка. Казва, че никога не си е представяла да работи нещо подобно, но финансовите обстоятелства го наложили. "Отивам, за да изкарам малко пари. Ще карам, колкото издържа. Но ще се върна, защото не мога да си представя да бъда далеч от децата си", заявява Мариана.

"Хората в България са все по-изморени и намръщени"

И 50-годишната Елка Илиева споделя, че е вдовица. Трагедията в семейството ѝ обаче се разиграла, докато вече работела в Германия. Тогава ѝ се наложило да вземе най-тежкото решение - или да се върне окончателно в България, за да се грижи за децата си, или да остане и да осигури финансовата стабилност на семейството. Избрала второто. Днес Елка живее в Нюрнбрехт и от година и половина е социален асистент на възрастна жена с деменция. Очарована е от семейството, при което е попаднала, и споделя, че за времето, в което работи при тях, е получила повече признание, отколкото за целия ѝ 30-годишен трудов стаж в България.

За разлика от останалите 50-годишната жена е категорична, че не желае да се връща в родината. "Уморих се да се боря със системата. Осъзнах, че в България нещата никога няма да се оправят. 30 години чаках някаква промяна, но тя не дойде. Виждах, че работим, трудим се, но не вървим напред, а назад. Опитвах се сама да променям нещата около мен, но нямах подкрепа. От година на година нещата ставаха все по-зле и по-зле. Това ме амбицира да замина", обяснява Елка.

Според нея хората в България стават "все по-намръщени, изморени, демотивирани и изнервени". Тя обаче е оставила децата ѝ сами да решат къде ще продължат житейския си път. "Като всяка майка аз искам най-доброто за тях, но в крайна сметка и те са личности и имат право на мнение. Аз не мога да решавам тяхната съдба", завършва Елка.

Шофьорът подканва пътниците да се качат в автобуса. След минути ще потегли. И ще ги отведе до Мюнхен, Франкфурт, Кьолн, Мюнстер. Много от тях ще останат там дълго.
 


241
Още по темата: Германиябългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много ме забавляват "зомбираните" и "слугите" на БОКО!!!!Няма такъв цирк никъде по света "да казваш на черното ---бяло"!!!!!Само Смяххх
188
3
 
7
 
! Отговори
До 6. 13 преди 1 година
Много е жалко да си правителствен "бот" и да крепиш статуквото!!!Пообиколи малко "СВЯТ" и тогава се изказвай!!!!Бай *** като теб и БОКО ТИКВАТА само ме забавляват колко са пр*Ст*!!!!!!
187
2
 
11
 
! Отговори
Норче преди 1 година
В момента в света има повече пари отколкото има активи. Който има пари инвестира , няма да подсказвам в какво. И България може да си позволи да дава безусловен базов доход, ама не и дават. Просто великите сили диктуват дневния ред. Кой разбрал- разбрал. Пийте си коняка и да не ви пука.
186
4
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 156 преди 1 година
Хаха *** необразованите в тоя форум. Не знае какво е катод и анод *** пише глупости. Проспал училище и не знае че ранните компютри ползват такива лампи,както и много китарни усилватели и прочие електроника.Иначе имам грешка за която съм заслужил някой минус.ДАР не само са имали успешен прототип а са и произвеждали самолети десетилетие преди ВСВ. Та хайде цакайте минуси викайте *** народ слаба държава Това сте Вие.Образованите хора затова си тръгват,па като се върнат и успеят са Ви виновни.
185
7
 
14
 
! Отговори
До 183 хаха преди 1 година
Стой си в "блатато" и потъвай полека-лека!!!! Бай Ганьо(БОКО ТИКВАТА) ще те "оправи"!!! Той отговаря за "ПРОСПЕРИТЕТА" на ТЕРИТОРИЯТА!!!! Good Luck!!!!
184
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 188Със сигурност не е кебапизирана Германия дето всичко затваря в 5 :D
183
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Европа номер 1 е Германия. Тя е неко като САЩ . Но за Европа. Така както водеща в Азия е Япония.
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До185. Всеки има критерии за номер 1. Затова и питам. За теб коя държава е номер 1? Питам за да знам какъв си?
181
9
 
6
 
! Отговори
нещата вървят добре преди 1 година
Всичко добро което може да се види в Германия всъщност идва от Америка. Разбира се с известно закъснение. Слугите на Русия в България грижливо пазят тези факти в тайна.Хората просто не са информирани достатъчно и пропиляват времето си в учене на немски, устройване в Германия и т.н. Но хубавите работи - бавно стават. Децата им ще погледнат отвъд океана и ще осъзнаят грозната манипулация. Някои от тях ще се върнат, но вече нови хора.
180
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай боже всички джипсита там и в англия да се изнесат
179
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 184Ако Германията е номер едното на Европа, значи Европа е пълна скръб
178
5
 
20
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 1 година
Тръгнали да сравняват Германия със България!!!! Нормално мислещите хора, които са били и на двете места знаят, че разликата е огромна!!!!Германия две войни загуби и пак е номер 1 в Европа в много отношения!!!! Въпросът е къде е България в момента, а къде беше преди 30 и повече години.....
177
13
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Абе незнам за вас ама поне за мен няма смисъл да имигрирам в ДЕ, защото ще ми падне стандарта рязко... И без това през месец съм в ДЕ , така че не ми липсват толкова хубавите пътища и аутобаните :))
176
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 1 година
В Германия беше розово. Сега вече е кафяво и черно.
175
4
 
19
 
! Отговори
Ето преди 1 година
ГЕРБ осигурява "светло" бъдеще за българите.
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 164Да правиш приятели не е като да си вземеш нов телефон, социопат такъв.
173
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 177То пък едното лекуване - като те подхване доктор Пунджаб дето едва срича на местния език и ти предпише аспирин за рак ще те видим. Здравеопазването не е ли частно за нищо не става.
172
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169Ех де да бях и аз толкова пpocт и повърхностен че да се задоволявах с безполезни луксозни дрънкулки като теб.
171
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да измислят да спрат изтичането на българско население към З.Европа няма да "хване дикиш" ! Живея от 19 г. на Запад, как да се върна като тук не ми иска пари когато ме лекуват, не ми вземат пари когато ме оперират, изписаните лекарства от лекуващият лекар са с 80 % намаление, а вече съм пенсионер и лекарствата ми станаха напълно безплатни, в България нямаше да ми стигат парите за лечение и лекарства....е няма как да се върна тук имам всичко и то от "мащехата" !
170
7
 
12
 
! Отговори
човек преди 1 година
До: номер 168Ще си позволя една забележка на коментара:Да, вярно е, че за всеки влак си има пътници.Обаче в Русия влакове почти няма.За разлика от Западна Европа, особено Германия, Австрия, Франция, държави с гъста железопътна мрежа.Да не задълбавам на тема Ж.П. транспорт.Накратко бивш мой съученик, живя известно време в Русия, в Москва.Имаше собствен бизнес, печелеше много пари. Спечели зелена карта и замина за САЩ.Оттогава не иска да чуе и за България, камо ли за Русия! Защо ли?