САЩ вдигат митата с 15% за самолети, внасяни от ЕС

Търговските отношения не са особено добри
15 фев 2020 09:30, Петя Славова
74
САЩ вдигат митата с 15% за самолети, внасяни от ЕС
Снимка: pexels.com

САЩ вдигат митата на внасяните от ЕС самолети и други летателни средства от 10% до 15%, пише в съобщение на търговския представител на САЩ. Повишаването е валидно от 18 март, предава БГНЕС.

В момента търговските отношения между САЩ и ЕС не са особено добри. САЩ наложиха през първата половина на 2018 г. мита върху вноса на стоманената и алуминиева продукция - 25% и 10% съответно. ЕС въведе ответни мита.

Световната търговска организация отсъди като незаконно субсидирането на "Еърбъс" от държави в ЕС, което ощетява американския концерн "Боинг". Тогава ЕС съобщи, че е изпълнил решението на организацията по този спор, премахвайки оставащите субсидии или предприемайки стъпки за отстраняване на негативното им влияние. Но САЩ не се съгласиха, затова ЕС подаде иск за създаването на панел от арбитри за изясняване на този въпрос.

През октомври 2019 г. Световната търговска организация разреши на САЩ да въведе мита спрямо годишния вноса от ЕС в обем на $7,5 млрд. Това решение бе част от делото за държавната подкрепа за авиостроителния концерн "Еърбъс". Отговорът на Еврокомисията бе, че ще представи контрамерки срешщу американска продукция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: митаСАЩсамолетиЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
2
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Още поточни линии ще местят от Хамбург към Алабама май за да избегнат митата едната вече отиде у Тулуза.Ех мъко мъкоо германска.Жалка държавичка си бехте жалка си и останахте тъ.пи прусаци!
23
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Така действат те. Boeing 737 - Max e на трупчета, а набиращите мощ лоу-костъри Spirit и Frontier заложиха на флот от Airbus.
22
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Слагат неее ми.. Техните немогат да сглобят един летателен кофчег 737Мах и тъй ще борим конкуренцията
21
5
 
4
 
! Отговори
Ман.галцедес преди 4 години
Само чакам сега французите след поточната линия на А321 да отмъкнат още една на а320 в Тулуза и тогава меркел ще заквичи на умрело и ще даде още паеи за спонсорство на жилет жоун срещу Микрон който беше избран в Берлин.Ахахаа.Германофилистиците сте жалки ***.
20
8
 
3
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Мита върху айфон бълха ги ухапала.Мито върху ес класа и немците ще преминат в гърч.Ама то и Басф има и Сименс и Континентал и тн.Бая бой ще има.
19
6
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Това е най-тъпoто изказване за деня:Пука ли им на американците дали немците ще наложат мита на Линкълн НЕ.Пука ли им на германистанците ако Сащ турат мита на Мерцедес.Да пука им и то много.Продават ли се телефони Сименс (Германия) и Саджем (Франция) в САЩ???Ами Айфон в Европа??? В целия ЕС, а не само в Германия и Франция???А???
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално! Те боинг как ще си продават таралясняците иначе! Нека се избиват американците със собствените си шитове
17
4
 
21
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Първо да направят читави самолети американците, тогава да слагат санкции за внос от чужбина. Все още си мислят, че са някакъв световен лидер.
16
9
 
5
 
! Отговори
Нобел преди 4 години
Сащ не им пука и го правят.Деугите имат нужда от тях не те от другите.Кадилак и Линкълн продават ли в ЕС не или ако да то не много.Немците продават ли в Сащ да то доста.Пука ли им на американците дали немците ще наложат мита на Линкълн НЕ.Пука ли им на германистанците ако Сащ турат мита на Мерцедес.Да пука им и то много.
15
1
 
21
 
! Отговори
Язе преди 4 години
На САЩ винаги им вади очите ако някоя държава си защитава и подпомага индустрията. Но като започнаха да им фалират банките преди 10 г. по чисто социалистически им наляха 700 млрд. В същото време пресираха останалите да не наливат пари в подкрепа на банките и икономиките си. А напоследък, слагат санкции на всеки който си купи нещо от някой друг, а не от САЩ. Който не купува от САЩ е терорист или помага на терористи. Следват санкции. Полека лека САЩ ще се само изолират от света със санкции.
14
1
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
трудно да го кажете или Мустафа ще почне да ви слага черни печати?Пари да ми дават, (освен ако не е абсолютно наложително) в краварника и в кочинЯта не отивам!
13
5
 
6
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Което значи че няма как да няма напрежение между Франция и Германия като те са две конкурентни сили в един съюз. Ха Хааха.Нека германофилското квичене да започне сега.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Което значи, че ЕС ще вдигне реципрочно митата за американски самолети. Значи при доставката ще платим за F-16 допълнителни 500 млн. мита, които ще заминат към бюджета на ЕС. Честито на печелившите.
11
10
 
2
 
! Отговори
Франкоффонь преди 4 години
Бойнг прави от Военни Хеликоптери като Апачи през ракети до Граждански.Оня ден пуснаха Бонг 777 нояият и Бойнг 787 се харчат добре.Сега обаче производството на Еърбъс А380 спира и французите искат местенето на немските поточни линии в Тулуза за Еърбъс А321.Германофили нека квиченето Ву да започне сега.
10
1
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Ами то освен с мита и 100% разлика в цената краварите нямат друг шанс да си пробутат боклучавия Боинг дори на вътрешния пазар в САЩ.За световния пазар е ясно, че отказаха 90% от поръчките на Боинг и нови няма и едва ли ще има в скоро време.
9
2
 
2
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
За разлика от Бокича Тръмп не е колониална марионетка на Германиика.Скоро и за колите.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: На клоуна му остана по малко от година. Такова недоразумение в Белия дом като него не е имало и няма да има.Клоунът както го наричаш е много вероятно да го преизберат. Защото той не е толкова *** колкото го изкарват. Реално погледнато в момента под 10% от бвп на САЩ са износ и от търговските войни губят Азия и Европа много повече отколкото САЩ. Той си пренастройва икономиката да върви на американски доставчици за да качи заетостта.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските комплесари не могат да преглътнат факта, че Еърбъс печели, докато техният калпав боинг ръждясва по хангарите защото на никого не му се мре в тях.Големите "капиталисти", озоват ли се в условията на истинска конкуренция и почват с долните номера и удари под кръста...
6
2
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
САЩ за да са добре другите НО най вече Европа трябва да е зле .Същото важи и за Европа и за всяка голяма икономика в света .Ние сме в ЕС затова трябва да ни интересува само и единствено благосъстоянието на ЕС ,респективно обедняването и упадъка на САЩ .Европа трябва да се обедини с Русия и Китай срещу САЩ .Ако сме всички заедно можем да ги сразим икономически ,да им вземем парите !
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Търговските отношения не са особено добри"Предполагам защото САЩ водят търговска война срещу Европа. Хайде, не е толкова трудно да го кажете или Мустафа ще почне да ви слага черни печати?