ЕК настоя Турция да спре мигрантите, праща помощ на Гърция

Цената на затварянето на границата от 2016 г. ? 6 млрд.
116
ЕК настоя Турция да спре мигрантите, праща помощ на Гърция
Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция днес в Брюксел, че Европейският съюз ще предостави на България и Гърция цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, тъй като това е общоевропейски проблем, предаде ТАСС.

Наш приоритет е да предоставим на България и Гърция цялата необходима помощ в отговор на ситуацията на място, доколкото предизвикателството, с което се сблъсква Гърция сега, е проблем за целия ЕС, каза Урсула фон дер Лайен.

Още по темата
Председателката на ЕК изрази съчувствие към Турция във връзка с конфликта в Сирия, но посочи, че е недопустимо Анкара да пуска бежанците и мигрантите от нейна територия в Европа, допълва Ройтерс.

Признавам, че Турция е в трудно положение във връзка с бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение, заяви на пресконференцията Урсула фон дер Лайен. Тя напомни, че между Анкара и Брюксел има "действащо споразумение", което трябва да бъде основа за диалог.

През 2016 г. Турция пое задължението да затвори своите граници с ЕС за бежанци в замяна на помощ на стойност шест милиарда евро, припомня ТАСС.

Цялото ръководство на ЕС - председателите на Европейската комисия, на Европейския съвет и на Европейския парламент, ще посети утре гръцко-турската граница, а българският премиер Бойко Борисов ще се срещне по-късно днес в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.

Страните от ЕС се мъчат да постигнат обща позиция спрямо Турция, която обяви, че повече няма да спазва споразумението за миграцията от 2016 г., след като новата ескалация на конфликта в Сирия изпраща нови бежански вълни на турска територия, отбелязва Ройтерс.

Евродепутатът Ги Верхофстат заяви: "Ние трябва да подкрепим Гърция и да се борим заедно срещу шантажа на Ердоган. Европа трябва да направи това, като най-накрая създаде всеобхватната европейска миграционна политика, за която ние призоваваме от пролетта на 2015 г. Днес Гърция понася последиците, утре ще бъде останалата част от съюза", допълни евродепутатът либерал.

Възможностите на ЕС включват предложение за нови средства за над трите милиона бежанци, които е приела Турция, увеличаване на хуманитарната помощ в самата Сирия и подкрепа за страните на първа линия Гърция и България в контролирането на външните граници на блока, посочва Ройтерс.

ЕС иска да разбере какво може да направи, за да съживи миграционното споразумение с Турция, отбелязва агенцията.

"Ние сме в много трудна ситуация", заяви неназован европейски дипломат преди спешна среща на 27-те постоянни представители в ЕС по-късно днес в Брюксел.

"Ние трябва да изразим някаква солидарност с Турция, за да бъдем в състояние да им окажем натиск относно миграцията", допълни той. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала Анкара само така разбий рашките и Асад умиротвори Сирия. Първо почни с рашките и с мижавата им база и после всички ще кротнат. Студената война ще в ход и никой няма да смей да шавне по тия земи.
22
0
 
11
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"... посочи, че е недопустимо Анкара да пуска бежанците и мигрантите от нейна територия в Европа."Допустимо, недопустимо- Турция ги пусна.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Привет от АнкараАми те САЩ и ЕС винаги така работят. Спрете си блоковете на Козлодуй, пратете ни лекарите си да лекуват нашите баби, но си дръжте ромите, купете си самолети за да се чувстваме като едно семейство...Докато има държави като България и Турция да им се връзват, така ще работят. То е като с ало измамниците. Докато има шарани, има схеми. Така че да не сте им се връзвали и да не сте приемали бежанци. България да си пази границата и да минават през Гърция и за Германия.
20
4
 
9
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
Как може да се реши проблемът с бежанците?1.Спиране на всякакви военни действия в Либия, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка.2.Обевяване на забрана на военни полети във въздушното пространство на Либия и Сирия.3.Строеж на жилища и цели селища в районите омиротворени от турската армия и заселването на бежанците в тези региони, като същите се финансират определено време на място докато създадат поминък и работни места.4.Нова Конституция и свободни избори в страните ,без участието на главорезите.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е-е-е-е-е, ЕК най-после се обади, след дни пълно мълчание. И какво каза? Нищо по същество, само едно "Ердогане, спри ги". Вече трябваше да са излезли с решения и мерки по същество. Но не, все пак са ЕС и ЕК.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо няма наплив на българската граница а само на гръцката? Каква е разликата между 2-те граници? Това опит за сплашване ли е или е целенасочена атака на Турция срещу Гърция. Къде сме ние тук?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Йълдъз ИстихбаратЙълдъз, що не си ходиш в Турция да живееш там или в Германистан/Франкистан?Аватарът ти е турски, явно следиш турските медии. Турски националисти като теб в България не ни трябват. Нищо лично. Ако ми се появи някой с руското знаме също ще го пратя да си ходи в Мурманск. Или с американското знаме да си ходи в Южна Дакота.
16
6
 
10
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
За да бъде осведомено обществото трябва да знае, че от 2015 година насам западът и ЕС постоянно натискаха Турция да отвори границите си за бежанците като щедро обещаваше да помага финансово и да приеме голяма част от бежанците в държави от ЕС. Но това не се получи, както не се получи и въпросът визите за турски граждани да бъдат вдигнати.През това време Турция изхарчи 45.000.000.000 долара от своя джоб и получи потупване по рамото. Няма да я бъде госпожо Урсула. Сега е ваш ред да ги храните и гл
15
4
 
10
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
Госпожа Урсула казва половината истина, да имаше споразумение Турция-ЕС за бежанците,в това споразумение има клаузи,които принуждават ЕС да приема постоянно бежанци от Турция и да ги разселва в страни от ЕС,така щеше да се намали тежестта на Турция.Но те не направиха нищо, идваха да канят само лекари, инжинери, и т.н. и то млади и надеждни-до 40 г.А останалите ги оставиха на произвола на съдбата. Според договора в днешно време в Турция трябваше да останат около 1.000.000 бежанци.Къде е справедл
14
1
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 4 години
Ще плюскаме и събираме щото имаме технологиите и копаме ако не ви ги бяхме дали тея технологии нищо немаше да стане от вас.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гжа дер *** "настоявала"... смех ,ердоган ще си го премести в другия крачол. Такива като Ердоган разбират само от бой в кратуната и нищо друго,тва не е ли ясно на гейропа? А кой го подкрепи да нахлуе и окупира Сирия, не бяха ли същите лайнени или кой?
12
4
 
16
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
За 6.000.000 бежанци 6.000.000.000 ЕВРО, по 1000 ЕВРО на година на мигрант. Добре, Турция да ви даде 6 милиарда ЕВРО на година и вие си приберете всичките мигранти в своите страни, защото всичко което е днес е ваше творение, не от днес а от векове. Ако не бяхте толкова алчни да експлоятирате по такъв див начин тази страни, ако не бяхте разрушили държавността в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Сомалия и цяла Африка тези хора нямаше да напуснат страните си.Ще сърбате това което надробихте.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бежанската криза е от 2014г. Вече 6-та година ЕС не може да намери изход как да спре мигрантите. Супер зле сте. Нали знаете, че в късния Рим също са плащали на вaрварите да пазят границите им от други варвари. Тове не завърши добре за Рим, който беше плячкосан и разрушен, а империята - бастисана. Вместо да си пазите границите от 2014г. и да не пускате никой, вие решихте да се направите на по-католици от папата и да създадете най-голямата социална и политическа криза в Европа от ВСВ насам.
10
1
 
18
 
! Отговори
Тая лесбийка преди 4 години
само до преди 2 месеца фърляше плюнки как България е длъжна да зачита правата на "бежанците" и да не им пречи да навлизат през границата ни
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вместо да хвърлят 6 милиарда пара на вятъра да бяха сложили АДЕКВАТНА охрана на границите на Гърция и България, която да задържа всички нарушители и да ги връща обратно в Турция по бърза процедура - още на терен.
8
8
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Евродепутатът Ги Верхофстат заяви: "Ние трябва да подкрепим Гърция и да се борим заедно срещу шантажа на Ердоган.Тоя не е в час, а Меркел мълчи като умрела риба! СП2 е решението на проблема с бежанците!Ердоган не може да приема повече бежанци, а този мисли, че Ердоган игрички си играе!
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
........Мдааааа......Добре че другаря Радефф им се обади по телефона и им нареди какво да правят !!!!хахахахахахахаха - майтап бе Уйли
6
1
 
22
 
! Отговори
Доналд Т преди 4 години
ЕС ще бъде сринат с мигранти и вируси, без пушка ***. Една по една ще фалират социалните и здравни системи, докато накрая целия континент бъде завзет от чужди интереси и нови сфери на влияние.
5
17
 
8
 
! Отговори
Йълдъз Истихбарат преди 4 години
Споразумението беше ЕС да изплати 6 милиард евро и да премахне визите за турските граждани. Досега са дали сума малко под 3 милиарда евро, докато Турция е изразходила близо 45 милиарда долара за бежанците!, и визите не са премахнати! Сега за какво квичите, не ми е ясно?! Ако не се наемете да помогнете на Турция да разреши проблема в Идлиб така, както устройва Турция, ще имате още 4 милиона бежанци на границата си!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган взе едни 6 милиарда и и зклати европейския съюз с в азелин. Тези хрантутници некомпетентни вземат десетки хиляди евро заплата.