ЕК настоя Турция да спре мигрантите, праща помощ на Гърция

Цената на затварянето на границата от 2016 г. ? 6 млрд.
116
ЕК настоя Турция да спре мигрантите, праща помощ на Гърция
Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция днес в Брюксел, че Европейският съюз ще предостави на България и Гърция цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, тъй като това е общоевропейски проблем, предаде ТАСС.

Наш приоритет е да предоставим на България и Гърция цялата необходима помощ в отговор на ситуацията на място, доколкото предизвикателството, с което се сблъсква Гърция сега, е проблем за целия ЕС, каза Урсула фон дер Лайен.

Още по темата
Председателката на ЕК изрази съчувствие към Турция във връзка с конфликта в Сирия, но посочи, че е недопустимо Анкара да пуска бежанците и мигрантите от нейна територия в Европа, допълва Ройтерс.

Признавам, че Турция е в трудно положение във връзка с бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение, заяви на пресконференцията Урсула фон дер Лайен. Тя напомни, че между Анкара и Брюксел има "действащо споразумение", което трябва да бъде основа за диалог.

През 2016 г. Турция пое задължението да затвори своите граници с ЕС за бежанци в замяна на помощ на стойност шест милиарда евро, припомня ТАСС.

Цялото ръководство на ЕС - председателите на Европейската комисия, на Европейския съвет и на Европейския парламент, ще посети утре гръцко-турската граница, а българският премиер Бойко Борисов ще се срещне по-късно днес в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.

Страните от ЕС се мъчат да постигнат обща позиция спрямо Турция, която обяви, че повече няма да спазва споразумението за миграцията от 2016 г., след като новата ескалация на конфликта в Сирия изпраща нови бежански вълни на турска територия, отбелязва Ройтерс.

Евродепутатът Ги Верхофстат заяви: "Ние трябва да подкрепим Гърция и да се борим заедно срещу шантажа на Ердоган. Европа трябва да направи това, като най-накрая създаде всеобхватната европейска миграционна политика, за която ние призоваваме от пролетта на 2015 г. Днес Гърция понася последиците, утре ще бъде останалата част от съюза", допълни евродепутатът либерал.

Възможностите на ЕС включват предложение за нови средства за над трите милиона бежанци, които е приела Турция, увеличаване на хуманитарната помощ в самата Сирия и подкрепа за страните на първа линия Гърция и България в контролирането на външните граници на блока, посочва Ройтерс.

ЕС иска да разбере какво може да направи, за да съживи миграционното споразумение с Турция, отбелязва агенцията.

"Ние сме в много трудна ситуация", заяви неназован европейски дипломат преди спешна среща на 27-те постоянни представители в ЕС по-късно днес в Брюксел.

"Ние трябва да изразим някаква солидарност с Турция, за да бъдем в състояние да им окажем натиск относно миграцията", допълни той. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
доктора преди 4 години
За турция обаче играта в сирия е също жизненоважна заради кюрдския фактор и това което се намира там а именно водата И Тигър и Ефрат се намират в турски кюрдистан. Който държи кюрдите държи в шах три държавитурция сития и ирак нещо като албанците на балканите а и кюрдите са 40-45млн. души. Вече е имало конфронтация за водите на ефрат между турция и сирия през 1974 и тогава само САЩ и СССР предотвратяват голяма война
42
2
 
1
 
! Отговори
Полска незгинала преди 4 години
Да не говорим че ние научихме французите да ядат с вилица.Тия дето не са се къпали и са дифекирали по улиците та те и сега го правят същите елементи из метрото им.
41
0
 
6
 
! Отговори
Полска незгинала преди 4 години
Жени може да се приемат в ограничени количества деца предимно момичета също ама млади ко.чове които бягат с цел женитба гражданство и социал без образование никакъв прием.А те "бежанците" основно такива.Дали арабите не плащат такива да се пускат основно нали си имат жени там в азия и африка кво дират тука.
40
1
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Четвъртия брюкселски райх се клати .На Европа и трябва алтернатива на вишото кетапостроене с парите на работника и дебелолилието . Първо алтернатива за Германия а след това и за България .
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е най-великия политически проект в историята. Нега не го рушим заради една криза, която ще преодолеем! Ако европейците се разпаднем и разделим, другите сили ще ни изядат за закуска и отново ще се върнат разрушителните войни от 19в. и 20в. в Европа.
38
4
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Цялото ръководство на ЕС - председателите на Европейската комисия, на Европейския съвет и на Европейския парламент, ще посети утре гръцко-турската граница, а българският премиер Бойко Борисов ще се срещне по-късно днес в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган------Б. Борисов върти далавери с Анкара а пък ръководството на ЕС не само че не се притеснява от факта, вкл. че ББорисов пръв им поиска още пара, но го из пращат и да преговаря от тяхно име! Що за чиновници и ненрмалници са ЕС?
37
0
 
10
 
! Отговори
Полска незгинала преди 4 години
Проблема е че Немция сиреч Германия си мисли че Европа и е бащиния както и Францоя в последно време и че решават за другите.Сори ама не става.
36
1
 
0
 
! Отговори
Ердо преди 4 години
ахм, добре, ще си го преместя в другия крачол
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първо ердоган не е чист турчин а аджар по произход и второ horst seehofer не е пожелал да се здрависа с меркел не защото е полска ев.....а а заради това че е носител като сорос на сатанински духове
34
0
 
8
 
! Отговори
Илон преди 4 години
Нека не се лъжем и азиатците и афротата и арабите искат белите жени да им правят чавета и да вземат така гражданство.Ако това са новите европейци американци и тн.Заминавам за Марс.
33
1
 
7
 
! Отговори
Полска незгинала преди 4 години
Мноу хитри тез турци и германци бе разбрали са се да разселват бежанците.А питаха ли Полша Чехия Унгария и тн?ЕС се разпада при тая опция.
32
5
 
7
 
! Отговори
От село преди 4 години
До 2, ще настояват и още как. Щом са ти платили да вършиш нещо ще си изпълняваш задълженияta. Ердоган да не се прави на ударен.
31
1
 
4
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Единствената държава която изпуснаха е китай която я построййха европейци и американци от лакомия а донякъде и по подобие на япония през 19в. за противодествие на Русия в тихия океан. Но китай е нео друго и като ресурсен и като демографски а от това и като индустриален капитал
30
0
 
19
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Колкото и да не им харесва на турските колеги във форума да турция е голяма държава и регионална сила но само толкова. Сила спрямо държави като България Гърция Армения. В лигата на големите обаче не може да играе. Само ще загуби. Колкото и да си играят един с друг Русия (Руска империя) и САЩ (Британска империя) ако статуквото в света найстина започне да се нарушава се събират заедно и си помагат срещу новопоявилия се конкурент (справка трети райх).
29
1
 
7
 
! Отговори
доктора преди 4 години
А иначе САЩ за Турция няма да воюва те вече се разбраха с руснаците- взеха нефта руснаците си изградиха база на средиземно море а сега поради глупавата политика на ердоган и неочакван бонус- усмиряване на бунтовна турция
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Русия и Турция почнат препирня в Сирия кой ще спечели? Баба ванга е казала Русia ке падне. Да знаете за в бъдеще с кой да се съюзявате. И бат Бойко кат направи поклон на падишаха той ще се съжали и ще му прати само 1500 мигранти.
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На турско-българската граница няма бежанци, Ердоган засега спазва уговорката с Борисов. Но ако Гърция ги изтърве и навлязат на нейна територия, ще дойдат на гръцко-българската граница, за да продължат пътя си към Германия. Така че същата работа... Ердоган е хитър, нашият е един наивник.
26
2
 
17
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Това си е чист шантаж от страна на турция. 90% от тези хора не са бежанци а са финансирани в голямата си част от турските служби нелегални икономически мигранти. Каква война има например в мароко и иран. Според мен това става и с участието на САЩ и арабските държави. Турция обаче се натика между шамарите на великите сили и не дай си боже някои да реши да я демократизира-най-лесно става защото и тя като сирия е мултиетническа държава. Тогава ще е зле и у нас.
25
15
 
6
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
До Анонимен19;България трябва мааалко да почака, но според една българска поговорка,"Щом мечката играе у съседа, ще дойде и у нас".За сега ЕРДОГАН и БОРИСОВ се разбират добре.За това трябва да сте благодарни и на двамата.Иначе до сега нещата щяха да бъдат друго яче.Но все пак аз лично държа да се опита здравината и надеждността на телената ограда на турско-българската граница.Примерно Турция да пусне на там 200.000 мигранти да видим дали оградата ще издържи.Днес има убит мигрант от гърците.Срам
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Привет от Анкара"Как може да се реши проблемът с бежанците?"И един мармот завива шоколада в станиол. Решението е държавите да си затворят границите и бежанците да си ходят през маршрути от държави шарани до Германия.