Бездомните българи в Германия – чистят VW-тата, строят жилища

Случаят на Евгени, отишъл там с един телефонен номер в джоба си
4 мар 2020 15:44, Елка Василева
199
Бездомните българи в Германия – чистят VW-тата, строят жилища
Снимка: архив, БГНЕС

В Германия има хиляди, които живеят на улицата. "Тези хора остават невидими, макар че чистят нашите тоалетни и строят нашите жилища", казва социална работничка в Мюнхен. Един от тях е българинът Евгени.

Стотици са като Евгени: бездомните българи в Германия, пише Дойче веле.

Социалните служби на Мюнхен предполагат, че в града има около 9 000 бездомници. Но само около 550 редовно спят на улицата - за другите са организирани възможности за подслон. В един от приютите репортери на списание "Фокус" срещат и българина Евгени. Той е на 31 години, роден е в едно малко село по Черноморието.

До десети клас животът му вървял по ноти - ходел на училище, обичал да играе футбол. Майка му обаче се разболяла от левкемия и Евгени трябвало да се грижи за нея, наложило се да напусне училище. Тя умряла, когато той бил на 20, а високите разходи за лечението ѝ съсипали бюджета на семейството.

Надежда за нов живот в Германия

Евгени нямало как да продължи с училището и започнал да работи - в строителството, на пристанището и като шофьор. В един момент се отчаял от живота в България, защото, макар и да работел по 50 часа седмично, в средата на месеца вече почти не му оставали пари.

Още по темата

През януари тази година предприема третия си досега опит да се установи в Западна Европа. Една българска фирма преди това му обещала и работа, и жилище в Мюнхен. Евгени продал мобифона си, за да си купи билет за автобуса. Така пристига в Мюнхен без никакви пари – само с един телефонен номер в джоба си. Когато обаче се обадил на този телефон, се оказало, че такъв номер изобщо не съществува.

Оказал се в пълна безизходица - Евгени останал на автогарата с надеждата, че някой все пак ще дойде да го прибере, както му било обещано. Или че поне ще срещне някой сънародник, който да му помогне. Топлел се за по няколко часа във фоайето на автогарата, но го измъчвали и студът, и гладът. А в полунощ, когато заключвали фоайето на автогарата, не му оставало нищо друго освен да спи на улицата. Бил на ръба на отчаянието, защото страдал от глад и ледения студ. Но не изгубил съвсем надежда, че съдбата ще му помогне.

На третия ден той действително се натъкнал на българин, който му разказал за един от мюнхенските приюти. Оттогава вече не му се налага да спи на улицата. А целите му са амбициозни: да научи немски, да започне работа, да има жена и деца. Вече е започнал да посещава безплатен курс по немски и трескаво търси работодател, който да го назначи легално. Би предпочел да е куриер, но е готов и на всякаква друга работа - например бояджия или строителен работник – единственото, на което държи, е да е законна.

В „българската стая" на бившата мюнхенска казарма

Засега обаче единственият му дом е мюнхенският приют в една стара казарма, в който разпределят хората по нации - затова има и "българска" стая. Евгени нощува в нея заедно с още десет свои сънародници. Някои от тях дори имат работа – като строителни работници, като чистачки или в кухнята на някое заведение. Плащат им обаче далеч под минималната надница, а с тези пари в скъп град като Мюнхен е немислимо да се наеме каквото и да е жилище.

В Мюнхен, също както и в други големи германски градове, има нелегални трудови борси - повечето от кандидатите за работа там са от Източна Европа и особено много от България. Официални данни за това колко са тези хора, засега няма. Наемат ги за по ден-два, но малкото пари, които изкарват на черно, не стигат нито за жилище, нито дори за билет, за да се върнат обратно в България.

В мюнхенския приют нощува и Ирен, 55-годишна унгарка, която от две години живее в града. И тя ходи на курс по немски, работи в един хотел като камериерка или в кухнята. Когато я види човек, никога не повярвал, че е без дом - специално за срещата си с репортерите на "Дойчландфунк" се е погрижила да се облече с нови дрехи.

Повечето са българи и румънци

Ирен получава помощ от една църковна хуманитарна организация в Мюнхен. През миналата година за помощ към тази организация са се обърнали  над 4 000 души, повечето били румънци и българи. Много от тези европейски граждани са пристигнали в баварската столица твърде скоро, за да имат правото на социални помощи. И още не знаят, че трайното разрешително за престой ще си остане за тях мечта и след пет години, ако нямат адресна регистрация,се казва още в репортажа на „Дойчландфунк".

Сътрудничката на организацията Андреа Унтару казва пред журналистите следното: "Броят на хората, които идват при нас в зимния период остана почти постоянен през последните три години. Но много нарасна броят на онези, които страдат от един и същи проблем: липса и на жилище, и на работа - а между двете има пряка връзка. Имаш работа за известно време, но понеже нямаш жилище и адресна регистрация, я губиш - мнозина се въртят в този дяволски кръг, от който е много трудно да се излезе. Тези хора на практика остават невидими за обществото, а именно те са, които чистят нашите тоалетни и строят бъдещите ни жилища. Все пак се надяваме, че хората, които спират да ни посещават, са имали късмет", казва Андреа Унтару.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: Германиябездомни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
8
 
! Отговори
живот преди 4 години
ми какво прави там всички имаме проблеми и грижи. Докато парите Ви определят колко сте щастливи ще спите под мостовете.Аз със 700 лева съм си добре на село. Ям си био продукция, имам си месо и казан за ракия и живота ми е песен.
117
3
 
5
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Оня ден жената напазарувала като за световно в немски Lidl. Върна се смутена защото един германски пенсионер и казал че той не може да си позволи да си купи тази храна. Станало й неудобно.Не само в България пенсионерите гладуват.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според статистиката, получаващите годишна брутна заплата пт над 55000 евро в Германия се броят за top Verdiener - с други думи изкарват повече от средностатистическия немец. Това са около 3к евро нето на месец.
115
0
 
8
 
! Отговори
niedersachsen преди 4 години
ако човек е милионер да си купи къща в ЯПОНИЯ ако му разрешът разбира се ГЕТОТО наречено европа е пълна см.р.ад
114
0
 
6
 
! Отговори
Кесмето преди 4 години
А за хилядите български жpици ,,оправили милиони европейци''не що да кажете?
113
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"" отишъл там с един телефонен номер в джоба си "".................Проблема не е в това, че e отишъл там с един телефонен номер в джоба си ... Проблема е в това, че e отишъл там без нищо друго - без култура, без образование, без занаят, без амбиции.Такива на никой никъде не са нужни.
112
0
 
0
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До Анонимен 116Имал си късмет, попаднал си на арабия германец.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как да няма свободни жилища в германия даже няма кандидати ама саседите ще ти са рамазан от бившият ссср амир от ливан другия от нигерия в големите градове е страшно почти всичко е гета ако си богат да си купиш къща има и за 200000 из селата там пък гермаците щ те мразят немците са си прави до някъде
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз с договор за чисто 6,000 евро на месец не можах да си намеря апартамент цял месец. Добре бе аз как си намерих с 4 чисто и още на първата квартира в Кьолн, сред още 10 немеца хазаина ме дръпна и ми каза, че ще ми даде на мен квартирата? Хем съм българин и той много добре знаеше?
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110За Франкфурт не знам. Моя апартамент в Хамбург 90 м2 го купих преди 2 години за 630,000 евро. Може да сметнеш сам. Но ако си на постоянен договор банката дава заем ако имаш 17% кеш от цената на апартамента. Лихвата е 1%- 1.5% фиксирана за 5/10/15 години. Като изтече преподписваш за следващ период. Така може да го плащаш ако искаш и 50 години по малко.
108
10
 
4
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Ако нямаш наето жилище и постоянен аддрес си никой в Германия. Наема е ужасно скъп. По 30-50 човека кандидатстват за една квартира и собственика си избира на кого да я даде. Искат ти пълна автобиография. Наличност в банковите сметки. Кредитен рейтинг и за каквото там се сетят. Избягват да дават жилища на чужденци особено на българи и румънци. Аз с договор за чисто 6,000 евро на месец не можах да си намеря апартамент цял месец. Ако нямаш работа - забрави да си наемеш даже дупка.
107
0
 
0
 
! Отговори
niedersachsen преди 4 години
кога най накрая ще спрът HARZ 4 за чужденци дори и да са с немски AUSWEISI търт....й седящи години на социяли нежелаещи да работят.
106
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До до 103Това WG е нещо като комуналка, така ли? Я виж, колко интересно.
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От ГерманияСпоред теб може ли работник в завод да си позволи да купи жилище 85 кв.м в луксозният франкфурстки квартал"Заксенхаудсен"?Колко струват жилища в този квартал и с тази квадратура?
104
2
 
24
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Тука не само българите са бездомни но и много германци са бездомни и ровят по кофите да съберат бутилки за да ги върнат и вземат пари за тях. Средната пенсия е 600 евро за жените и 1000 за мъжете. Това значи че повечето вземат доста по-малко от средната. В голям град наема и отоплението на минитюрно жилище са по-високи от 600 евро. В България поне повечето пенсионери (95%) имат жилище. В германия само 60% имат жилище. Така че свалете розовите очила за мечтания рай.
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заради такива хора, които мизерстват по чужбина, си заслужава да се направи ревизия на приватизацията и заврения зет и неговите отрочета да влязат в централния и на всяко оплакване, че не им е луксозно да им се напомня със съдбата на тези хора. Успех Гешев!
102
0
 
12
 
! Отговори
до 103 преди 4 години
Предполагам имат предвид WG - Wohngemeinschaft - това е като апартамент с няколко стаи с квартиранти и обща кухня и баня. А отидеш точно в Мюнхен без език, е леко глупаво. Познавам наши студенти, които отидоха там с перфектен немски и не можеха да си намерят квартира. Защото ония говорят баварски диалект. Нищо не им се разбира. Нищо. Това не е като да идеш от Пловдив до Варна - ние тука си се разбираме чудесно. Самите немци от различните провинции трудно се разбират помежду си.
101
3
 
5
 
! Отговори
Шерлок преди 4 години
Ми то е елементарно, като са ви високи наемите си купете жилища!!!
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2014 г ходих на гости на един приятел в Лондон.Спяха с още един мъж в една стая 12 квадрата.В апартамента имаше още четири стаи с обща баня, тоалетна и кухня.Таванът беше гредоред и имаше дървеници.Такава мизерия не бях виждал никога.И пичът пестеше пари и с тях си купи жилище в Пловдив и се върна в България.Та толкова преуспяват.Спестяват пари ама с цената на страшна мизерия.
99
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е много по лесно да се оправят стига да знаят езика. Когато аз дойдох през 1995 г.бях 22 годишен Въпреки че знаех езика Беше Ад. Бях нелегално пребиваващ. Криех се от полицаите спях под мостовете ядях от контейнерите на Алди Лудъл и Кауфланд работех на черно. И така докато се запознах с едно момиче.Ожених се взех гражданство започнах добре платена работа две деца които вече са мъже. Помогнал съм на много сънародници и ще продължа да им помагам защото знам какво е да си бездомен и без пари