Над половината от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз

33% са били подложени на физически и сексуален тормоз
5 мар 2020 21:30, Елка Василева
174
Над половината от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз
Снимка: архив, БГНЕС

33% от жените в ЕС са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз. Тези данни съобщи Европейската комисия при представянето на стратегия за равенството между мъжете и жените в Европа, предаде БНТ.

Брюксел отправя призив към държавите-членки за предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени.

Комисията възнамерява по-специално да разшири областите на наказателното право, в които е възможно хармонизиране в цяла Европа, така че да се включат специфични форми на насилие срещу жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване на жени.

Наред с това Комисията ще внесе предложение за законодателен акт за цифровите услуги, за да изясни какви мерки се очакват от платформите, за да се противодейства на незаконните дейности онлайн, включително онлайн насилието срещу жени.

Жените в ЕС печелят средно 16% по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането на работа и запазването на работното си място. С цел да се премахне неравното заплащане Комисията започва днес обществена консултация относно прозрачността при заплащането, като до края на 2020 г. ще предложи задължителни мерки.

За да се даде възможност на жените да преуспяват на пазара на труда, Комисията също така ще удвои усилията си за осигуряване на прилагането на стандартите на ЕС относно равновесието между професионалния и личния живот, така че да се даде възможност за реален избор на жените и мъжете да се развиват по един и същ начин както лично, така и професионално.

Жените продължават да са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва 8% от главните изпълнителни директори са жени.

За да се даде възможност жените да играят водеща роля в бизнеса, Комисията ще настоява за приемането на предложението от 2012 г. за баланс между половете в управителните съвети. Тя ще насърчава също така участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране и споделяне на най-добри практики. За да даде пример, Комисията ще положи усилия да постигне до края на 2024 г. баланс от 50% между половете на всички равнища на нейното управление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Точно включването на жената в мъжките дела и емнципацията доведоха до малка раждаемост.
57
7
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Нали уж са равни мъже и жени? Да, ама не съвсем! Жената си има определено място в обществото и колкото и да се опитват да променят това, толкова повече нещата отиват на все по-зле. Практически няма нито една жена, която да е направила някакво велико откритие или да е допринесла с нещо за напредъка на цивилизацията с малки изключения. От друга страна те са тези, които пазят живота и без тях всичко отива по дяволите. За това жени - не се бутайте, където не ви е работа! Иначе - тормоз, няма как..
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 55Донякъде си прав. Повечето неща са измислени от мъже, защото до 19-и век включително жената се е занимавала само с домакинството, изключенията са много малко. През 20-и век вече не е така.Но не пропускай нещо много важно - мъжете се стараят и се съревновават помежду си, за да са с по-силни позиции, когато се конкурират помежду си за женско внимание. Така че, когато мъжът създава нещо, в повечето случаи е стимулиран от някоя жена. Това не е ли женски принос, за да има развитие? :)
55
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Сексуалните занимания са много лоши, защото се раждат деца за ужас на сатанистите, които са окупирали всичко.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Жените продължават да са по-слабо представени на ръководни позиции"А нещо за това че са слабо представени и в професии като миньори няма ли или си избират само това което им е изгодно?
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените може да са по-умни, ама не стават за шофьори.
52
4
 
10
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Аз съм съгласен с теб. Всяка жена се мисли за по-умна от мъжът си. Не мога да ти променя мнението. И тъй... абе щом го казва госпожата, нека да е.Само едно нещо мога да ти кажа. Това всичко около тебе е строено от мъже, всичко около тебе е измислено от мъже. Единственият принос дето имат жените, е да раждат повече мъже.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените са по глупави - факт не говоря за всички просто средно статистически - не знам защо се засягат - все пак живеят повече пак средно статистически...
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МъжетеПо умни сте, ама само насън.Наяве нещата са различни :))
49
3
 
17
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Библията и Корана са писани от мъже (хора) ... Ако си мислите, че са ги писали богове имам лоши новини ...
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 43, 45 Аз съм мъж. Става дума за средно статистическите мъже.Май,си се припознал някъде и пишеш лъжи...
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А при социализма беше обратното - 33% от мъжете ставаха жертва на домашно насилие. Цифрата щеше да бъде по-голяма, ако на сутринта всички потърпевши си спомняха какво им се е случило.
46
7
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 4 години
В Библията и в Корана пише, че жената трябва да се подчинява на мъжа -Така е, но там пише и нещо друго. Пише, че мъжът трябва да се грижи за жената и за децата си, също и да ги защитава.Ако мъжът не изпълнява тези свои задължения, тогава какво става? Защо жената да се подчинява на мъж, който нито я издържа, нито я защитава и, ако имат деца, това се е случило, защото тя много е държала да стане майка, докато мъжът се е чудил как да се измъкне от отговорност.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мъжете 46 Ако жената" контролира раждаемостта",според твоето виждане,няма да има кой да я оплоди.
44
3
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Приличаш на мъж под чехъл.. Щом ти е комфортно така, значи си.. Неудобно ми е да ти кажа :)
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В обществото на хиените командват женските.Ние все пак сме маймуни и командват мъжките.
42
9
 
5
 
! Отговори
Мъжете преди 4 години
Не само са се родили по-силни, но и по-умни. Това е биология, не може я промени. В миналото, дивите мъже без пръчки, са били убивани от тези с пръчки. Щото едните са били много по-умни и са се сетили да взимат камъни, пръчки, кости в ръцете си. Така се е развил интелектът на мъжете. А мъжете, ако са лоши към жените, това е вина на жената. Защото жената контролира раждаемостта, тя решава кой ще я... оплоди. Мъжете са такива, защото жените искат такива мъже. СССР 1 даде права на жените, 1ви умря.
41
1
 
16
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
Ако твоят мъж е такъв, това не означава, че можеш да слагаш всички под общ знаменател. Аз съм мъж, работя, с жена ми си споделяме задълженията за децата. Вкъщи аз се занимавам с домакинската работа, жена ми е на висока позиция, пътува често и няма време за това. И не, не се оплаквам, напротив, гордея се с нея.Така че е трябвало да гледаш, като си се женила.
40
2
 
6
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Съвсем нормално имайки в предвид, че повече от половината си пускат провокативни снимки и прочее в социалната мрежа
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мъжете не им се работи и жената ,освен да ражда, и да отглежда деца, й се налага да работи. "Силният" пол,смята,че като мъжете са се родили такива,това е достатъчно,да доминират във всичко.