Над половината от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз

33% са били подложени на физически и сексуален тормоз
5 мар 2020 21:30, Елка Василева
174
Над половината от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз
Снимка: архив, БГНЕС

33% от жените в ЕС са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз. Тези данни съобщи Европейската комисия при представянето на стратегия за равенството между мъжете и жените в Европа, предаде БНТ.

Брюксел отправя призив към държавите-членки за предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени.

Комисията възнамерява по-специално да разшири областите на наказателното право, в които е възможно хармонизиране в цяла Европа, така че да се включат специфични форми на насилие срещу жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване на жени.

Наред с това Комисията ще внесе предложение за законодателен акт за цифровите услуги, за да изясни какви мерки се очакват от платформите, за да се противодейства на незаконните дейности онлайн, включително онлайн насилието срещу жени.

Жените в ЕС печелят средно 16% по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането на работа и запазването на работното си място. С цел да се премахне неравното заплащане Комисията започва днес обществена консултация относно прозрачността при заплащането, като до края на 2020 г. ще предложи задължителни мерки.

За да се даде възможност на жените да преуспяват на пазара на труда, Комисията също така ще удвои усилията си за осигуряване на прилагането на стандартите на ЕС относно равновесието между професионалния и личния живот, така че да се даде възможност за реален избор на жените и мъжете да се развиват по един и същ начин както лично, така и професионално.

Жените продължават да са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва 8% от главните изпълнителни директори са жени.

За да се даде възможност жените да играят водеща роля в бизнеса, Комисията ще настоява за приемането на предложението от 2012 г. за баланс между половете в управителните съвети. Тя ще насърчава също така участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране и споделяне на най-добри практики. За да даде пример, Комисията ще положи усилия да постигне до края на 2024 г. баланс от 50% между половете на всички равнища на нейното управление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 79,83 Тогава ще дойде матриархат и с такива,като теб е свършено. Има примери в историята.
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Женският организъм е съвършен,той създава живот.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-),80 Тогава ,защо жените да гласуват за недостойни мъже,които ги лъжат пред избори? Зашо мъжете се стремят към тяхния вот,защо изкарват жените по площадите,с цел да свалят власта и да седнат в освободените кресла?
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен78 Изборът не е особено голям.
74
4
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Точно това искам да кажа! Гледайте си домовете, децата и обичайте мъжете си. Никой не ви кара да се правите на мъже и да движите прогреса, защото това просто не е ваша работа. Щом искате да се доказвате в сфери, в които не ви бива - ще тъпите тормоза с който се сблъсквате и ще го понасяте като мъже! Така е устроен живота и всеки си има място и задачи.
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 55,57 Като мъжете сте били по-умни от жените и мислите,че те трябва само да ви обслужват и да си "знаят мястото",защо не си го кажете направо и не престанете пред избори да ги залъгвате с "равноправие между половете","демокрация","еманципация"...докато спечелите вота и се пъчите в удобните си кресла, на високи позиции след това? Защо употребявате майките на деца с недъзи,за политически цели,например,както правят в БСП?
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама чакай малко , нали по правило жената избира мъжа си , не обратното. Тогава що реват?
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие не знаете какво става на запад, защото повечето от българите дори не общуват с местните. Белите мъже в З. Европа и Северна Америка ги е страх да погледнат жена в очите, да не говорим за отношения с колежка. Ако пратиш втори любовен имейл и не са ти отговорили на първия, отиваш директно в съда ако жената се оплаче в полицията.За такива работи като побой над жена и въпрос не може да става.
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-) До 64,71 Много мъже не заслужават да бъдат обичани,защото са ***,насилници и самонадеяни.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 70,73 Има и жени "на високо ниво",за които много мъже са безинтересни и с право.
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)62 Какво велико откритие е направил Робин зон Крузо,освен,че е оцелял? Зад успеха на всеки мъж стои една жена-майка,или любима,съпруга.Жената,освен да ражда и да отглежда деца, се грижи за дома,за храната и облеклото на мъжа,без значение,дали вкъщи,или в заведенията в сектора-услуги и търговия. Готви,шие,почиства,вдъхновява мъжа,обича го и го закриля,пази доброто му име и т.н.Доказва се и в области,доскоро заемани само от мъже.
67
3
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 4 години
Аз не съм казвал, че не е обичал жените. Просто ти казвам. че мъжете на високо ниво не го достигат заради желанието им към жените. Той се е отказал от жените и се е посветил на професията. Просто ти дадох пример с него. Мъжете обичат жените, повече от жените себе си.
66
4
 
7
 
! Отговори
(-_-) До 64 преди 4 години
Какъв последен век? Хората не са се променили от хиляди години! Просто всеки има своето място. Жените ги бива в едно, а мъжете в друго - отново с малки изключения. Има някаква безумна борба кой да дава заповедите и кой да изпълнява. Всичките тия хилядолетия са доказали кой - какво, ама пак се врете където не ви е работата и пак ще получавате поредната доза тормоз, било то сексуален или физически.. Гледайте си децата и слушайте и обичайте мъжете си, така всичко ще е наред.
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 61,67 Никола Тесла е трябвало да си облич,да се храни-дейности ,които са извършвали жени,независимо дали в хотел,кантина,магазин...,обичал е силно майка си...Зад успеха на всеки мъж стои една жена.
64
3
 
7
 
! Отговори
Бони преди 4 години
Заглавието означава че са правили секс с мъжа си без да им се прави. (с плюнка). А ако жената иска а мъжа неиска и плюнка не помага. Тогава тормоз няма. Има мухлю. Психически тормоз
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия работи как жените не били допускани до големи постове са за хора, които нямат интернет.Позабравеното през началото на 2000 година Яху беше възкресено през около 2005 като акциите и миналата му слава се върна.За да го вдигнат още сложиха на челото на властта една руса мацка наречена Мериса Майер, която само вземаше космическа заплата, а не направи нищо.Успяха да го продадат на Веризон с огромни загуби преди Мериса да го съсипе окончателно.На изпроводяк й дадоха огромно обещетение.
62
4
 
6
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Повечето мъже на високи постове не се саревновават за жени, а учените не впечетляват жени, повечето учени умират бедни дрипльовци. Това не впечетлява никого. Мъжете в най-висшата класа се саревновават по между си за кой е по-по. Те са достигнали високо социално ниво и не им пречи да си намерят жена. Никола Тесла да не е умувал да впечатли някоя мома? Тези мъже са влюбени в работата си. Само мъжете от средна и ниска класа се мерят за повече женско внимание. 2 изречения на кръст не мое се напише.
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да идат в Африка да видят какво е тормоз :P
60
4
 
8
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Да, повечето жени не са били допускани до висши учебни заведения. Но ще ти дам пример. В Спарта, жените за могли да четат и пишат, мъжете не са могли. Защо няма велики философки от Спарта? Учени, художници, поети? В момента има що годе равенство между половете, повечето инженери и математици са мъже, повечето учени също. На жените не им се занимава с откриване на изобретения, защото повечето жени искат да са майки, рано или късно де. За мъжете ще допълня в друг пост.
59
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)През последния век и особен през последните 0-60 години жените изобретатели и добри специалисти не са по-малко от мъжете, поне в онези държави, в които жената работи, а не е ангажирана само с домакинството.А защо работи? Защото повечето мъже не са в състояние сами да издържат цялото семейство. И след като стане специалист в сферата на някоя професия, жената постига успехи, ако природата й е дала ум и ако самата жена не е мързелива.