ЕС прогнозира скок на заразените с COVID-19

Хърватският посланик в Брюксел поставен под карантина
6 мар 2020 20:36,
110
ЕС прогнозира скок на заразените с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Рязко увеличение на случаите на заразени с коронавируса COVID-19 в Европа се очаква през следващите седмици. Това съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакидис в петък, като се позова на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

"Ситуацията се променя бързо. Все още някои страни са засегнати повече от други", заяви еврокомисарката след извънредна среща на здравните министри от ЕС в Брюксел.

Още по темата
Янез Ленарчич, еврокомисар за управлението на кризи, добави, че най-вероятното развитие е бум на заболелите в размерите, в които това се случва в Италия, където заразените са вече близо 4000.

Досега в ЕС са регистрирани над 4500 случая в 24 от 27-те страни членки. Единствено в Кипър, Малта и България не са потвърдени заболели от коронавируса. Гърция, в която заразените са 32-ма, е поискала помощ от европейската здравна агенция за мерките, които трябва да вземе.

Кириакидис заяви, че сега е най-важно страните да засилят подготовката си за реакция, като отделят достатъчно ресурси за осигуряване на места в болниците и защитно облекло, а също и да вземат мерки за защита на рисковите групи - най-възрастните и хората с хронични заболявания. Вили Борош, здравният министър на Хърватия, която председателства Съвета на ЕС, даде пример със Загреб, където пенсионерите са съветвани да не ползват градски транспорт, да не пазаруват в час пик и да си вземат час за посещение при лекар, вместо да чакат пред кабинетите.

"Всеки трябва да се запознае с проблема и да проявява отговорност за личната си хигиена. Трябва да останем спокойни и фокусирани и да работим заедно", заяви здравният еврокомисар Кириакидис, обръщайки се към гражданите.

Еврокомисията обяви, че освобождава средства от програмата си за научни изследвания “Хоризонт 2020” още 37,5 млн.евро за финансиране на 136 изследавателски екипи, които вече работят по откриването на нови тестове за диагностициране, лечение и ваксини срещу вируса.

Междувременно стана ясно, че посланикът на Хърватия към евроинституциите Ирена Андраши е поставена под карантина, след като стана ясно, че е била в контакт с вероятно заразен с коронавируса. Редовното заседание на посланиците на страните членки е било разпуснато, след като обстоятелствата са станали известни. В петък властите в Белгия съобщиха за 59 нови случая, след като довчера заразените бяха 50.

В петък общият брой на инфектираните с вируса в света надмина 100 хиляди. Най-засегнатите страни са Китай, Южна Корея, Иран и Италия. Починалите са поне 3411, което означава, че смъртността от вируса е 3,4 процента, повече от първоначално обявените 2 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
до 87 преди 4 години
всякакви симптоми на инфекция на горните дихателни пътища - хрема, болки в гърлото, кихане, запушен нос и т.н. не са корона - тя инфектира долните дихателни пътища. Междудругото, случайно гледах някаква Българска докторка по телевизията при това - каза, че при корона няма болки в мускулите - шмешна история, какви калинки са, защото болките в мускулите или миалгия, както е медицинският термин са един от най-типичните смиптоми на корона, заедно с много висока температура и кашлища (често с кръв).
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запомнете! Ако кихате или сте хремав няма проблеми не сте болен от короната. Обаче,ако почнат да Ви болят гърдите и не може да дишате. До 24 часа сте на ония Свят при Бог.Не бойте се. Ще дойде при всички ни. Колкото и да се криете. Дано или късно ще Ви налази короната. 5 год може да се пазите и на 6тата да Ви удари. Това е положението.
78
0
 
8
 
! Отговори
Имено преди 4 години
Един вирусолог беше дал съвет да не се плашим, така по трудно щяло да ни хване.
77
0
 
1
 
! Отговори
барабанист преди 4 години
Щели да правят виросоубежища, за прикритие на населението.
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** си остава гл...упав човек. Слуша по медиите. Не трябва да се всява паника. Не било чак толкова опасно. Абе, мама..ви про.ста не е опасно първите 5-10 дена. После си заминаваш за 24 часа щото това е СПИН-ГРИП. Ако си над 60 год, 99% сигурно е, че ще те убие. Така, че, като пишете някоя журналистка да казва, че не било опасно...Ако не беше опасно, нямаше вчера да умрат 40 човека само в Италия от коронавирус. Не, въобще не е опасно. Пътувайте със самолет до Австрия. Още пускат до там. Само
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязахте ли? Без коронавирус във България и пак болниците вече пълни. Е, кво повече да коментираме? Нямало КОРОНА, а болниците пълни и нямало свободни легла. Било грип, не било коронавирус.Оставам с впечатлението, че каквото и да се случи нас няма да ни уязви, защото и без коронавирус пак всички българи са бедни,гладни и болни. Дори днес казаха по новините, че някой да има в БГ фалити на самолетни компании щото и без друго бг самолетбите фирми имали малко полети по принцип. Тоест, ние
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да затворим границите. После ще бъде късно
73
1
 
5
 
! Отговори
до 79 преди 4 години
още по-добро име, щеше да Крематориум УханИЕ - и под името с малки букви - помириши смърта ;)
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес из ректората на СУ се развяваха тълпи италианци по програмата Маразъм.
71
4
 
7
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
новият ми бизнес е крематориум, кръстих го "Крематориум Ухан", дано не обиждам Другаря Император до живот Си Дзинпин, щото всичкото ми оборудване е Сделано в Китае.
70
2
 
13
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Случайно или не в град Ухан има институт по виросология с лаборатория с ниво BSL 4!Иначе за пред света инфекцията била тръгнала от пазар за морски дарове.А като погледнеш картата морето е на 1000 км от града!Като размисля там май се е случило нещо като в Чернобил!
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре не оставяйте лАмбо сам в преизподнята.......слагайте короната и леко на там.
68
4
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
абе защо за тази безопасна болест Китай стои по спешност нова болница с 40 000 легла?! също защо поставиха 760 000 000 из цял Китай под карантина, което доведе но няколко Трилиона долара загуба на икономиката им?! тия Китайците луди ли са, що ли, щото ЕС насърчава свободното движение и пресичане на граници?!
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, по добре изходни и входни визи и минирани граници отколкоот белодробна чума!
66
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои май се размечтаха за затварянето на границите и връщането на изходните визи.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fenasi KerimКолко си дърт? Пушач ли си?Ако си под 50 непушач, не се притеснявай. Още доста байрями ще посрещнеш.А да - пази се като пресичаш улицата.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лъв травълингКак оцеляваш с толкова малко акъл?
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Истината за...Пишеш глупости.В началото смъртността беше 70% (умрели/излекувани).Вече същото съотношение е под 6%.
62
3
 
3
 
! Отговори
Чернобил преди 4 години
Радиацията не съществува, това е Политическа Атака на Капиталистическа Америка!
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 61Пълни глупости.