ЕС прогнозира скок на заразените с COVID-19

Хърватският посланик в Брюксел поставен под карантина
6 мар 2020 20:36,
110
ЕС прогнозира скок на заразените с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Рязко увеличение на случаите на заразени с коронавируса COVID-19 в Европа се очаква през следващите седмици. Това съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакидис в петък, като се позова на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

"Ситуацията се променя бързо. Все още някои страни са засегнати повече от други", заяви еврокомисарката след извънредна среща на здравните министри от ЕС в Брюксел.

Още по темата
Янез Ленарчич, еврокомисар за управлението на кризи, добави, че най-вероятното развитие е бум на заболелите в размерите, в които това се случва в Италия, където заразените са вече близо 4000.

Досега в ЕС са регистрирани над 4500 случая в 24 от 27-те страни членки. Единствено в Кипър, Малта и България не са потвърдени заболели от коронавируса. Гърция, в която заразените са 32-ма, е поискала помощ от европейската здравна агенция за мерките, които трябва да вземе.

Кириакидис заяви, че сега е най-важно страните да засилят подготовката си за реакция, като отделят достатъчно ресурси за осигуряване на места в болниците и защитно облекло, а също и да вземат мерки за защита на рисковите групи - най-възрастните и хората с хронични заболявания. Вили Борош, здравният министър на Хърватия, която председателства Съвета на ЕС, даде пример със Загреб, където пенсионерите са съветвани да не ползват градски транспорт, да не пазаруват в час пик и да си вземат час за посещение при лекар, вместо да чакат пред кабинетите.

"Всеки трябва да се запознае с проблема и да проявява отговорност за личната си хигиена. Трябва да останем спокойни и фокусирани и да работим заедно", заяви здравният еврокомисар Кириакидис, обръщайки се към гражданите.

Еврокомисията обяви, че освобождава средства от програмата си за научни изследвания “Хоризонт 2020” още 37,5 млн.евро за финансиране на 136 изследавателски екипи, които вече работят по откриването на нови тестове за диагностициране, лечение и ваксини срещу вируса.

Междувременно стана ясно, че посланикът на Хърватия към евроинституциите Ирена Андраши е поставена под карантина, след като стана ясно, че е била в контакт с вероятно заразен с коронавируса. Редовното заседание на посланиците на страните членки е било разпуснато, след като обстоятелствата са станали известни. В петък властите в Белгия съобщиха за 59 нови случая, след като довчера заразените бяха 50.

В петък общият брой на инфектираните с вируса в света надмина 100 хиляди. Най-засегнатите страни са Китай, Южна Корея, Иран и Италия. Починалите са поне 3411, което означава, че смъртността от вируса е 3,4 процента, повече от първоначално обявените 2 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Южна корея случаите са два пъти повече от Китай спрямо броя на населението.
39
7
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Един обикновен грип даде повод на Китай да блокира един град където се подготвяше "Майдан", затвориха границите, сринаха акциите на съвместните предприятия и ги национализираха по Руски образец от преди 10 години.
38
0
 
4
 
! Отговори
последни секудни преди 4 години
още 2 заразени в Македония!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция корона вирус 45 случая, смъртни случаи от корона няма. От сезонния вирус в Гърция за тази години 86 смъртни случая.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия - 1.3 милиарда население, само 30 случая.
35
0
 
13
 
! Отговори
yme преди 4 години
ако от ЕС обявят безвъзмездна помощ за всяка държава с над 50 потвърдени случая, как набързо и тук ще изникне нужната бройка заразени :)))
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е виновен.
33
2
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
От този вирус отърваване няма, а трябва да се преболедува със силна имунна система.Забравете карантини, маски и дезинфекции- всичко това е само печелене на време, че то и сега болниците са пълни
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Южна Корея - заразени 12.7 на 100 хил, оздравяли се 2.05%Италия - заразени 7.6 на 100 хил., оздравяли 11.28%Китай - заразени 5.6 на 100 хил., оздравяли 60.88%gisanddata.maps.arcgis . com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
31
1
 
16
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Дори в Исландия (островна държава на север) има вирус, в България няма. Оставете тези с пачките пари които се разказват като мухи без глави над половин милион са онези които работят в чужбина и периодично се връщат и заминават. Престъпление е да се крие от Обществото и да се измисля нова болест "Грип тип Б" и други.
30
0
 
6
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Добре, но сметките ти не са съвсем точни:"То, като цяло сметките не са точни. Знае се колко са жертвите, но не се знае реалния брой на заразените, които със сигурност са повече от регистрираните заразени, от което пък следва, че реалния процент смъртност ще е по-нисък от 3,4.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианците са трагедия и са мърляви почти колкото китайците и ето го резултата.
28
4
 
6
 
! Отговори
SARS-CoV-2 Чернобил преди 4 години
Мутацията е Факт : S-тип и L-тип, може едновременно да си заразен и с двата Мутанта, скоро като почнат да се кръстосват при такива заразени и с двата, ще се роди дете на Мутантите и така докато Крематориумите почнат да не могат да смогват!
27
3
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
абе квото и да смятаме, ще го дуаме, щото вервайте ми, Комунистически Китай, не си спира производството за 2 месеца, което са буквално Трилиони Доларчета за Грип с 2-3% смъртност! също не доставя 40 допълнителни пещи на Крематориумите в Ухан - една такава пещ гори 200 трупа на денонощие - та ако 3 000 умряха, за какво са им пещи, чийто общ капацитет е 8000 души на денонощие.
26
0
 
1
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
До до 22Добре, но сметките ти не са съвсем точни: ако грубо 101 хил. (всички заразени) спрямо 3,5 хил. (всички починали) е тази "текуща смъртност", то за Италия става 4,6 хил. спрямо 200, което е 4,35 %, а и все казват, че жертвите в Италия били все възрастни хора и леко завишената стойност отдават на възрастното население. Доколко реално е така, не знам.
25
1
 
4
 
! Отговори
Гаранция Франция преди 4 години
200 новозаразени във Франция!
24
2
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
това и СЗО дори на днешната си пресконференция го признават, затова в момента може да се говори само за Текуща Смъртност, не просто за Смъртност. Та в Италия Текущата Смъртност е 38%, в цял свят Текущата Смъртност е 3.4% и т.н. Така или иначе Европа е най-зле със Смъртност над 10 пъти, световната текуща смъртност от Вируса!
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това,че у нас все още няма открит заразен силно ме тревожи,защото при ниското ниво на хигиена,което спазват сънародниците,съм склонна да вярвам че има доста заразени,които си щъкт и заразяват останлите .Вие не забелязвате ли с какво притеснение всяка сутрин съобщават,че още няма открит заразен
22
3
 
18
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Все си мисля, че тази работа с 3,4 % е сбъркана, защото би трябвало да се съпостави броят на оздравелите спрямо този на починалите и така става 56 хил. спрямо 3,5 хил. (6,25 %), а останалите още са боледуващи и не би трябвало да се отчитат, докато не се разбере дали ще оздравеят или не. И се чудя толкова ли не може да се проумее тази иначе проста логика?
21
5
 
8
 
! Отговори
Шарите преди 4 години
Не искам да споря с фаталисти и още повече с паникьори. Никъде сега няма данни за расовата принадлежност на жертвите. В началото казваха, когато бяха китайци, но после спряха. В Северна Италия работят стотици хиляди китайци. Това го даваха дори по немската телевизия. Но ще се разбере, рано или късно, дали хипотезата на повечето българи е правилна: ракия, вино и шкембе чорба.