Ердоган отново: Турция няма да затвори границите с ЕС за мигранти

Чавушоглу недоволен, че ЕС не изпълнил дадените обещания
Обновена: 10 мар 2020 16:56 | 10 мар 2020 15:40, Елка Василева
98
Ердоган отново: Турция няма да затвори границите с ЕС за мигранти
Реджеп Ердоган. Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че ще бъде домакин на среща в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за дискусия по мигрантската тема, след като Анкара започна да пуска чужденци към ЕС.

Пред репортери в самолета си на връщане от Брюксел Ердоган заяви, че Турция не обмисля да затваря граничните си пунктове към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

Евросъюзът и Турция навлязоха в нова фаза на диалога си, но са необходими конкретни стъпки на Евросъюза за постигане на напредък, заяви междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

Още по темата

Той отново изрази недоволство, че дадените от Европейския съюз на Турция обещания не са били спазени.

„Споразумението за бежанците от 18 март 2016 г. не е само „дайте пари на Турция, тя ще задържа мигрантите“. В съвместната декларация има още клаузи за отмяна на визите, осъвременяване на Митническия съюз, борба с тероризма, подкрепа за връщането на бежанците в Сирия, ускоряване на преговорите за членство и т.н. Ясно е, че до момента Европейският съюз не спази дадените обещания. Визите не са отменени, след провеждане на два-три кръга от преговори за модернизиране на Митническия съюз с политическо решение те бяха възпрепятствани. Споразумението предвиждаше продължаване на диалога на високо ниво. Но, на практика, противно на думите, този диалог едностранно беше спрян. Последно се проведе среща на върха във Варна по инициатива на българския премиер Борисов по време на българското ротационно председателство (през 2018 г.). Тя премина доста успешно, беше откровена среща, но, след това тези контакти на високо ниво бяха прекъснати“, каза Чавушоглу, цитиран от БНР.

Според турския външен министър ще се работи за уточняване на пътна карта по въпроса за споразумението за бежанците до 26 март. По думите на Чавушоглу Анкара е готова за конструктивно сътрудничество с ЕС, но е приключил периодът, в който другите страни бавят Турция. Според него откриването на нови преговорни глави се бави по политически причини.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Чавушоглу бяха натоварени със задачата заедно с екипите си да уточнят изпълнението на споразумението между Брюксел и Анкара по отношение на бежанците и мигрантите. Това стана ясно след срещата в Брюксел на Ердоган с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Ердоган обаче напусна Брюксел без да участва в съвместна пресконференция с тях, както беше предварително планирано.

В изказването си след срещата Урсула фон дер Лайен подчерта, че както мигрантите, така и Гърция и Турция, имат нужда от подкрепа. Въпреки различията по някои въпроси са били набелязани сферите, в които Анкара и Брюксел могат да работят заедно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоВие хубаво искате да закривате НАТО, въпроса е че без САЩ, Източна Европа остава по бели ***. Франсетата знаеш ли кога ще се притекът на помощ ако някой нападне България или Гърция? Точно никога, ще правят призиви. Единствените които биха се намесили и имат ресурсите, мощта и тoпките да го направят са САЩ, а вие искате тях да гоните. Интересни хора. Разни хора, разни идеали.
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоВ ЕС единствено Франция има някаква що-годе армия. Всички останали са трагедия. Турската армия е много сериозна сила.
50
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой ли не направи впечатление, че в срещата участва и ингилизите. Нали излязоха от ЕС, що дирят на преговори?Въпрос за напреднали!
49
3
 
13
 
! Отговори
ами тогава преди 4 години
ес да затвори своите граници...за турски стоки !! да ограничат туризма към турция като се наложат такси на самолетите от и за турция и готово
48
2
 
13
 
! Отговори
сс преди 4 години
Който управляващ направи стъпки към премахване на визите, ще загуби за ВИНАГИ. Надали има нормален европеец, който поддържа такава стъпка.
47
1
 
7
 
! Отговори
Мехи преди 4 години
Европа ще пане без война със релия :D Като направят свободно преминаване през Турция и на нас и Гърците дупе да е яко
46
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брой военни в ЕС към 2014г 2 149 000 Брой бойни самолети в ЕС към 2014г 1700Брой бойни технологии 154 общо Като добавим и че има ядрено оръжие Къде е тръгнала Турция и хляба и ножа са в ЕС
45
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя Турция може си навре армията знаеш къде отдавна не се водят така войни не сме в епохата на пушките и сабите А че имала 90 млн население от които над 50 процента живеят в колиби имат там 2-3 големи града и това им е
44
2
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименЕС няма "дефинирана,обща армия",но ВСИЧКИ страни-членки на Съюза,с изключение на България,ИМАТ армии!..Некои дори притежават и ядрено оръжие!Така че "Европа нема армия" е абсолютно неадекватна "мотивировка"!Бремето на НАТО,която си е чиста проба американска "институция", тегне върху европейските държави,това е основния проблем!А с туркието,..верно че е многобройно и добре въоръжено,но при един ЕВЕНТУАЛЕН военен конфликт ще бъде разфасовано от четирите посоки на света за нула вре
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган отново: Турция няма да затвори границите с ЕС за мигранти---------------Крайно време е ЕС да затвори границите си за Турция!!!
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган може да си прави каквото иска в турция, проблема е че ЕС държавите не правят нищо да си пазят границите, а такива като борисов дори бойкотират усилията на ЕС и играят най подло на страната на турците
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото ми е известно, в Турция в мигрантските лагери има около 200 хиляди мигранти, които уж са сирийци, а в същност са семействата на джихадистите.Избягалите сирийци или са се върнали в Сирия или са се устроили на работа в Турция и вече имат турски паспорти.Това, което се насъсква срещу Европа са афганистанци, пакистанци, мароканци, сенегалци и т.н., които поради липса на качествен визов контрол са напълнили Турция. Турция както ги е пуснала, така и да ги върне по родните им страни.
40
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прав е Ердоган изметнаха се еврогейте то и за това сме и последна дупка на кавала от много обещания
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язовиз Ивайловград е бил пуснат за да спрат по Марица потока, сетете се сега кьде биха се насочили рисаприочно.
38
6
 
12
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
А ти си представи какво е било на Шипка, какво е било в Панагюрище и как сме превзели непревзимаемия Одрин за 2 седмици? Има още БЪЛГАРИ! Нито един няма да пуснем и ще ги подгоним обратно оттатък европейския континент, където територията на Турция е ограбената от нас Одринска Тракия.
37
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа няма дори армия как ще притисне Ердоган не е ясно. Европа за всичко чака на САЩ и Англия само че САЩ и Англия имат интереси от силна Турция и слаб ЕС. Като Германия спре турските тирове това нали и тяхната икономика ще удари, бе! Не мислите с главите. Турция не е някоя малка мижава държавица да си правят гaргари с нея. Това са 90 милиона души и 1 милион армия, бе! Алоооу. ОсъзнайтИ сЯ
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представете си ако не беше ги спирал и влезли у нас - 4 милиона Ние какво щяхме да правим - да ги храним тук с пари от ЕС или щяхме да пуснем да вървят към Германия ?
35
2
 
10
 
! Отговори
Krom преди 4 години
И все пак има нещо полезно в това поведение! Европа все повече се втвърдява по отношение на мигрантите. И все по малко ще толерира поведението на Турция. Ердоган игра ва банк но не спря където трябва. Точката е премината, а изнудването прекалено ясно за да отстъпи Европа. Ще получи икономически санкции рано или късно. Без Европа - пътя му е само надолу. Което чака с нетърпение руския му "авер".
34
2
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
никакви пари на ес за султаната всичко ще бъде усвоено межд контрол на мигранскителагери колко хора живеят там с какво се хранят автобусите да ги карат до сирия а не до гърция турските танкове да напуснат незабавно сирия
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че да събираш пак терористи и всякакви от Африка и Азия и да ги набутваш в ЕС,докато заприличаме на *** с гета ли?Ааааа,не, благодаря,няма нужда!Като обиждаше немците,холандците и други европейци,като наричаше Меркел фашист, беше много курназ!Сега си стой там.