Ердоган отново: Турция няма да затвори границите с ЕС за мигранти

Чавушоглу недоволен, че ЕС не изпълнил дадените обещания
Обновена: 10 мар 2020 16:56 | 10 мар 2020 15:40, Елка Василева
98
Ердоган отново: Турция няма да затвори границите с ЕС за мигранти
Реджеп Ердоган. Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че ще бъде домакин на среща в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за дискусия по мигрантската тема, след като Анкара започна да пуска чужденци към ЕС.

Пред репортери в самолета си на връщане от Брюксел Ердоган заяви, че Турция не обмисля да затваря граничните си пунктове към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

Евросъюзът и Турция навлязоха в нова фаза на диалога си, но са необходими конкретни стъпки на Евросъюза за постигане на напредък, заяви междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

Още по темата

Той отново изрази недоволство, че дадените от Европейския съюз на Турция обещания не са били спазени.

„Споразумението за бежанците от 18 март 2016 г. не е само „дайте пари на Турция, тя ще задържа мигрантите“. В съвместната декларация има още клаузи за отмяна на визите, осъвременяване на Митническия съюз, борба с тероризма, подкрепа за връщането на бежанците в Сирия, ускоряване на преговорите за членство и т.н. Ясно е, че до момента Европейският съюз не спази дадените обещания. Визите не са отменени, след провеждане на два-три кръга от преговори за модернизиране на Митническия съюз с политическо решение те бяха възпрепятствани. Споразумението предвиждаше продължаване на диалога на високо ниво. Но, на практика, противно на думите, този диалог едностранно беше спрян. Последно се проведе среща на върха във Варна по инициатива на българския премиер Борисов по време на българското ротационно председателство (през 2018 г.). Тя премина доста успешно, беше откровена среща, но, след това тези контакти на високо ниво бяха прекъснати“, каза Чавушоглу, цитиран от БНР.

Според турския външен министър ще се работи за уточняване на пътна карта по въпроса за споразумението за бежанците до 26 март. По думите на Чавушоглу Анкара е готова за конструктивно сътрудничество с ЕС, но е приключил периодът, в който другите страни бавят Турция. Според него откриването на нови преговорни глави се бави по политически причини.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Чавушоглу бяха натоварени със задачата заедно с екипите си да уточнят изпълнението на споразумението между Брюксел и Анкара по отношение на бежанците и мигрантите. Това стана ясно след срещата в Брюксел на Ердоган с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Ердоган обаче напусна Брюксел без да участва в съвместна пресконференция с тях, както беше предварително планирано.

В изказването си след срещата Урсула фон дер Лайен подчерта, че както мигрантите, така и Гърция и Турция, имат нужда от подкрепа. Въпреки различията по някои въпроси са били набелязани сферите, в които Анкара и Брюксел могат да работят заедно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си върнем Солун ще преименуваме улица василий II *** на Борисов I гръкоубиец. С лукавите византийци сме водили повече войни отколкото с турците. Много български земи са откраднали, много българи са изселили или погърчили. Тази държава трябва да бъде ликвидирана или намалена за да не представлява повече никога опасност за българските интереси и амбиции.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека Гърция и България да кажат че ще стрелят на месо да видим ще има ли и колко ще са смелчаците !? Пък да ходят където искат мигрантите
30
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Брюксел ТРЯБВА да отговори на Ердовата агресия с налагане на ТЕЖКИ МИТА за турските стоки!!!!За едно нищо наложиха санкции на Русия,а за тоя,който директно заплашва МИРА И РЕДА в Европа,..-НИКАКВА РЕАКЦИЯ!..айде помислете какво всъщност става в тоя "Съюз"?!
29
0
 
10
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Какви визи ще им отменят на тия кривоглавите? Ако имахме премиер като Орбан например, досега да е обявил затваряне на границите и на Ерджолан ще му висне *** като няма от къде да му вървят камионите с износа. Даже сам ще си събере амуджаците по границата. Ама не, брюкселските амеби и нашия едноклетъчен капацитет му ходят на крака да му викат йок, Доган бей, яваш-явяш...
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека,който подкрепяше терористите,щял да се бори с тях,айде не с тези номера!Че вие освободихте терористите и се юрнаха към ЕС.И престани да поставяш ултиматуми на ЕС!
27
3
 
10
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Ми и ние ще затворим границата за турските тирове. Хем ще намалеят и катастрофите със заспалите им водачи. И тогава какво ще прави анадолецът?Не си познал, Ердоган! Сърбали сме ви попарата цели 5 века. Никакви ислямопоклонници повече тук няма да пускаме! А понеже сгафи и с Америка и Русия, ти пожелавам да те сдрусат кюрдите, арменците, САЩ, Русия, Гърция, че и България едновременно, заедно с гюленистите отвътре, да паднеш от власт! Най-накрая да си върнем Одринска Тракия и излаза на Бяло море!
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като стане война между Турция и Гърция ще ударим Гърция в гръб и ще си вземем Солун! Бил съм в Солун. Хубав български град!!! Гърция е практически фалирала държава и нищо няма да може да направи.
25
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
значи като не успя с фантасмагористичното "приемане на туркието в ЕС",сега Ердо извади другата карта:-ИЗНУДВАНЕТО С "бежанците",които той може да произвежда със стотици хиляди...Е,надушил е ориенталеца,че "Съюза" се люшка като слепец кога пресича улицата и дай сега да изнудваме.За съжаление,много са меки "китките" на евролидерите..С тоя се иска ТВЪРДА РЪКА,НЕ имитация на "преговори и уточнения"....а австрийците вече употребиха най-силния си коз преди почти век,сега всички ще дишаме прахта
24
4
 
1
 
! Отговори
гл шеф преди 4 години
до цял свят. от гл. шеф на тайно разузнаване. г. пр. ЕРДОГАН. от нас съкретно тайно разузнаване хиляди дълголетия. на всички. вас така бъдете смел. като българският. пр БОРИСОВ. и като г. пр. ТРЪМП. вие ще оправите [ светът ]да има мир [ навсякаде. ]
23
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 години
Може Турция да краде петрола на Сирия а не може да приема мигранти от страната.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко диктаторче, рано или късно губи връзка с реалността. Големият проблем на Ердоган е, че съсипа армията си след "преврата" и сега работата е малко: на гол тумбак - чифте пищови.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова много нелегални турци има в ЕС да вземат да ги натоварят и да им ги връщат
20
0
 
9
 
! Отговори
граничар преди 4 години
Като ги пускаш ори тебе си ги дръж бе нагъл турчин.Що не пускаше преди когато си имахме армия?Ето до къде ни доведе Ес и Америка.Хайде най после да го смачкат тоя противен турчоляк.
19
0
 
18
 
! Отговори
Турция е виновна преди 4 години
Защо допускат стотици хиляди афганистанци, араби, африканци и от третия свят хора без ограничения на своя територия и после ни ги изпращат? Ердоган много се ежи, но ще дойде ден, в който големите страни ще решат, че в този си вид Турция не им е нужна, ще върнат положението един договор назад към Лозанския и ще го оставят да си управляват Анадола, а всичко останало ще бъде взето. Тогава много ще плачат турците, но няма да има кой да им съчувства.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aми да затворим и ние границата с Турция, вкл. и въздушната, гърците да затворят и морската, и спираме да си говорим с Ердоган! Той подклажда кризата и бежанската вълна в Сирия.
17
0
 
17
 
! Отговори
мак преди 4 години
Безсмислено е да се сращат с него. Най-много ще му дадат още пари, той ще си ги прибере и някой ден ще пусне нови тълпи към Европа. Няма да отстъпи, а ес се колебае, вместо да му наложи санкции като на Русия.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, ще му идат Танте и Макрон на крака ,защобърза .Тъкмо фондер Лайен му подаделакът.Все пак- диалог е имало.
15
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Отвсякъде му бият шута на Ердоган и не знае какво да прави. Големият гявол.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция са бита карта искаха да седят на 3 стола сега и САЩ и ЕС и Русия ще ги клати
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 15Аргументирайте се. Ако можете.