Йотова: Ще има промени в ЕК след пика на кризата

Вицепрезидентът оцени като лошо лидерството на ЕС
16 мар 2020 16:12, Елка Василева
32
Йотова: Ще има промени в ЕК след пика на кризата
Илияна Йотова. Снимка: архив, БГНЕС

„Когато мине пикът на кризата с коронавируса, ще има, защото са необходими, промени в Европейската комисия. Досега не чух нито един европейски лидер, който да има силата и да поеме отговорността от името на целия Европейски съюз. Процесите днес можеше да бъдат избегнати. Лошо лидерство и слабо лидерство на ЕС“. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Според нея в началото на кризата всяка страна от Европа е реагирала поединично и за себе си.

„Още в началото да бяха взети общоевропейски мерки, особено по външните граници на ЕС, да бяха подпомогнати страни като България, не сега да стават проблемите с транспортните коридори. Ако бяха вкарани в оборот европейските финанси, имаме поне три фонда, които могат да бъдат използвани, за да не започне икономиката да буксува“, смята вицепрезидентът.

Още по темата

Тя изрази одобрение, „че у нас се взеха много по-бързи мерки, изпреварихме доста държави като Франция, Германия, Испания. Националният план проработи много по-бързо“.

Йотова заяви, че мерките, предприети у нас, са правилни. „Всичко, което се предприема, е в правилна посока. Важното е да сме достатъчно съзнателни като хора. Очаква се да бъде предложен специален закон за извънредното положение“.

Според нея липсва по-цялостна картина на онова, което става в държавата, извън големите градове, където все още няма случаи на коронавирус. „Какво става в малките общини, областните центрове, как са организирани кризисните щабове“.

Илияна Йотова заяви, че е редно да се помисли и за една структура, която денонощно да анализира ефектите върху българската икономика и да предлага своевременни действия.

„Ако рамката на мерките за извънредното положение беше очертана по-сериозно, ако през първия ден не се сменяха три пъти сигналите, които се даваха до обществото, щяхме да избегнем всичко това с паниката. Има спекула, но ще се вземат мерки. Надявам се, че всичко това ще бъде прекратено“, каза Йотова.

По думите на вицепрезидента институциите трябва да са на мястото си и да дават гаранциите, че има държава, която защитава своите граждани.

„Най-важната задача е да работим за укрепване на здравната си система. И ресурсът, който е налице, трябва да бъде насочен към цялата здравна система. След тази криза цялото ни здравеопазване ще излезе доста по-силно и по-стабилно. В такива кризи е важно да си извадим поуки“, смята Йотова.

Тя подчерта, че като народ трябва да си направим един извод. „Когато обществото ни е силно и когато сме се хванали за ръце, макар и в мислите си, ще бъдем по-силни и ще се справим по-лесно и по-бързо".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Кого сме изпреварили, бе Йотова? И с какво сме някого изпреварили? Скрий се някъде, че ми чупиш всеки път *** с дълбокоумията си. Само хрантутим висшестоящи чиновници, от които и кол за ограда не става. Само при кражбите, измамите и демагогията сме номер 1 в Европа.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми поеми ти отговорността за целия Европейския съюз бе, скъпа моя. Нали и ти си лидерка в тоя ЕС??
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен,урсула фондер,ще разкъсателени въжета,но ше запази парите зашвабската икономика.Това е целта назанятието.Друга тема е че няма ни най-малка представа от социална мисловност и текстово нормиране, зада придвижва политики в някаква посока.Тя работи и без бюджет.Тазиженица унизи Борисов,като не му дадеедна стотинка за бежанците.Тръгва следсъбитията с половин уста,нещо като наш чехловен индивид.
27
1
 
12
 
! Отговори
шоп преди 4 години
Ами щом Бареков, Ал. Йорданов и разна друга смет е в Брюксел, какво управление искате.
26
5
 
6
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Грух, грух, грух, тая може да я гътнем за нова година:)
25
2
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Йотова като че ли е поумняла.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изявен антикомунист съм,но за това изказване казвам браво !Чак не мога да повярвам....
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой,Личното мнение не може да има интерсубективна валидност, но априорната истина е валидна при всякакви обстоятелства - рано или късно тя се реализира като исторически факт. Както е казал Хегел, всичко разумно е необходимо...
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aко обичат да не се появяват. Новогодишната им реч ни е напълно достатъчна, даже байгън ни идва.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз говори по разумно и неполитизирано от Румен Шипката. Чест и прави.
20
3
 
4
 
! Отговори
Някой преди 4 години
На последния ми пост има и минуси. явно в България все още се намират робки душици,за които робството е най-добрия начин на живот.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Храна за размисъл 19Митологията с ровенето в кофите е от комуноидно време, а че шведите живеят в "мизерия" е тъпоумна манипулация на оскъдни едноклетъчни трольовци; един швед взима много повече от един ***, а че си изпива помощите си е негова работа.
18
3
 
1
 
! Отговори
Храна за размисъл преди 4 години
От години много българи ровят в контейнерите и са живи,от което е редно да се зададем въпроса-Има ли нужда от такива истерии и паники? Те не гледат телевизия и нямат интернет. А с тези дезинфектанти най-много да уморите ромите. Като живеят от години в мизерия защо не се шашкате от зарази и блести?
17
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Прилича на кашалот! Или на булдок?
16
9
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Г-жо Йотова,Бъркате Европейския съюз със Съветския съюз.При Съветския съюз имаше насилствено отнемане на държавния суверинитет на окупираните сателитни държави за разлика от Европейския съюз и всичко беше насилствено наложено.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да се промени.ЕС не ти е СССР ,както ти се иска .
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази криза и напускането на Великобритания единственото спасение за Европа е създаването на Евразийски съюз чрез стратегическо обединение на ЕС с Турция и Русия. Следващата стъпка е напускане на НАТО и изграждае на собствена система за евразийска сигурност, която успешно ще противостои на САЩ и Китай.А Фредерик Пол да се обяви за първи пророк и отец-основател на новата общност.
13
5
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Ами,не се е случило нищо особено!Доста хора ,особено от Германия ,казаха при избирането на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК,че тя не става и за *** на зелева каца!Вижте до къде докара германската армия и си правете заключение!А както е казал проф.Норткот Паркинсон /Законите на Паркинсон/-щом началникът е второ качество ,всичките му подчинени са трето качество!
12
10
 
2
 
! Отговори
Мутафчийски Президен преди 4 години
Трябва ни истински лидер за президент като Мутафчийски !!!
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ненавиждам комунистите, но таз има повече акъл от Радеф и *** взети заедно.А и не е лъжа твърдение, че след ерата Меркел няма лидерство в ЕС.Сега имаме един леко *** и без опит бабоебач, от години популистка и слаба Италия, смотани и лизащи гъзъъъ на САЩ Поляци, корупция в Унгария/Чехия, лява Испания и що годе със здрав разум скандинавци. Европа не е цъфнала.