Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?

Препоръчва се хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни
24 мар 2020 21:30, Елка Василева
226
Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?
Снимка: БГНЕС

Пълни писти и ресторанти в ски курортите, отворени училища и детски градини, глъч по детските площадки: в Швеция животът си тече. Въпреки че заразените с коронавирус са вече почти 2 000. Експертите бият тревога.

През изминалия уикенд детските площадки в слънчев Стокхолм бяха пълни с деца и родители, разказва Дойче веле. Фредерик също е дошъл с двете си момчета. Младият баща смята, че правителството действа правилно, като не затваря детските градини и училищата заради коронавируса. „Това е добре, защото иначе щеше да има прекалено тежки последствия за обществото - хората щяха да са принудени да си стоят вкъщи, вместо да ходят на работа“, казва той.

Експертите са силно обезпокоени

Властите в Швеция очевидно са на същото мнение - според тях затварянето на училищата няма да предотврати разпространението на вируса, тъкмо обратното.

Още по темата

„Да действаме с мярка“, гласи шведският девиз. Досега в страната има около 1 900 заразени, 21 са жертвите на коронавируса. Здравните власти препоръчват на хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни.

Правилата за поведение също не са така рестриктивни, както другаде: забранени са само мероприятия с над 500 участници, а онези, които имат възможност, са призовани да работят от вкъщи. Препоръчва се също така да се избягват пътуванията, но далеч не всички се придържат към този апел.

В ски районите пистите са пълни, ресторантите - също. А повечето туристи не са никак разтревожени: „Мисля, че е правилно в този момент да подкрепим нашия туристически бранш“, казва един от тях. А друг добавя: "Ако държавата ми беше забранила да бъда тук, щях да се придържам".

Още преди дни медици предупредиха, че в условията на кризата с коронавируса е невъзможно да бъдат осигурени медицински грижи за 25-те хиляди туристи в ски района Зелен. Затова експертите апелираха зимният туризъм спешно да бъде прекратен. В резултат бе насрочено заседание на здравните власти, но дотогава ски лифтовете остават отворени.

Защо бездейства държавата?

В Стокхолм, където са регистрирани най-много заразени, ресторантите, магазините и по-малките киносалони все още си работят.

От ден на ден обаче улиците на града стават все по-безлюдни, а общественият натиск над здравните власти нараства. Учени и медици отдавна настояват за по-строги мерки, защото по думите им положението е наистина сериозно. Според тях шведската държава не предприема необходимите мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: Швециякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
34
 
! Отговори
Бай Гън: преди 4 години
Тук в демократичната членка на ЕС и НАТО България без вирус 2 милиона измряха, други два милиона мият улиците или слугуват на Запад, населението намаля наполовина и демократичната членка на ЕС и НАТО е първа по смъртност в света.
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ким Чен Ун:да ама Киро не гоа го гелосахаи Том Ханкс еверинатези с парите коминузма не ги лови братко Кимвируса хваща бедните дето скачат срещу комунизмаи умират бедни без лекарска намеса ама демократично
93
4
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ун: преди 4 години
тук вируси няма щот от както се помним сме във военно положение!Имаше некъв симулант болен от настинка,но го разстеляха!Всички да следват нашия челен опит!Разстрелвайте и мисирките публично с оръдия и вируса дим да го няма!
92
13
 
24
 
! Отговори
статистика преди 4 години
статистика за България3-*** починали (1 инсулт, 2 други заболяванеия)от корона НИТО единдосега 3 *** починализакриване на бизнеси, уволнения,безработица3 *** ще си сложат въжето30 пенсионери ще умрат от глад изоставени300 банките ще им вземат жилището3000 ще останат за цял живот психясали със стеахови неврозии до една година някои ги пиши хванали ракинсултс повредена сърдечно-съдова система 300 броя
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това днес да си между 20 и 30 г.И д-р Борисов и Американците да те водят за носа.Си е право по съвест Сам да се гръмнеш! Щото иначе гласуваш за чужди " каузи"!-:) А трудно всявайки. Няма как да го разберат това уви!
90
4
 
4
 
! Отговори
Джо преди 4 години
До До Джо (109) - както при повечето вирусни инфекции, от които може да се излекуваш имунитет има, защото организма изгражда антитела, които при всяко засичане на идентичен вирус се произвеждат много бързо и не успява да се развие инфекция. Само че в случая има вече теория за мутирал щам. Лично аз мисля, че по-скоро хората, които повтори вероятно са били тествани неправилно или са бързали да ги изпишат, като резултат просто не са били напълно оздравели. Много е рано да се потвърдят тези неща
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и тях ще ги накарат да затворят!
88
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оооо,*** са се събрали да ръсят акъл. *** кат сте кухи *** просто мълчете, наведете смирено червените си картуни и оставете другите да действат.
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 115 Тихо само да не те чуят! Не сме им в права линия към Германия. Не го слушай д-р Борисов тази вечер го каза ,че бил голям" политик" И за това нямало бежанци е БГ -:) Смех в залата! Само да усетят че могат и от тук да минат.Няма отърсване после! Но тихо все пак!-:) Че днес и стените имат " уши"!-:) Ще има и желаещи да се заселят тук уви..
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимно 115,116А ти получаваш помощи от България?????????????????????????
85
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще се разболеем, вирусът е много заразен и не могат да го спрат никакви военни положения. И после всички ще останем без работа, и мизерията ще бъде страшна, и новите чорбаджии които ще изкупят на безценица фалиралите стари чорбаджии ще имат на пазара на труда армия от гладни безработни които ще работят като животно за парчето хляб.
84
6
 
16
 
! Отговори
Ганьо белия човек преди 4 години
Макрон: "Предпочитам бежанци, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, отколкото българи или украинци".
83
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и в България няма бежанци, такава мизерия е, че и бежанците я заобикалят, а на Запад българите стоят по ниско в социалната йерархия от всеки бежанец.
82
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 111 Нищо " гнило" няма там! Просто живота си тече нормално! Нямат " бежанци" Нямат проблеми нито с Америка! Нито с ЕС! С никого! Ей това е да си неутрална държава! Така е и в Русия,Китай и Корея!-:) Ама ти и вие от къде да го знаете това? Щом САЩ ревне срещу тях и вие и пригласяте! А каква е истината.Нвмс значение. Но има значение! ИМА!
81
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Шведите. А в България хем всички вече са заразени и ще си изкарат вируса като момченца, хем ще си съсипем икономиката, хем после ще има безработица, глад, мизерия, много по тежки болести и може да се стигне и до мародерства. Жалко за старите хора които ще станат жертва на този сравнително лек вирус, вместо на тях да помогне правителството и да мобилизира лекарите и болниците и да се отдели бюджет, те затварят пътища и въвеждат военно положение.
80
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе тe шведите са прости, и не знаят какви разховори са водили българите само преди семдица за Великобритания.
79
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо гнило в ..... поведението на Швеция! Много скоро ще се разбере!А помните ли, че водехме подобен разговор за Великобритания само преди седмица!?
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шведският депутат William Hahne, популист от крайно десните се,е отказала от мястото си, защото е продавал маски за 22? бройката. Дали пък нарочно някой не оставя Швеция, че да спечели от шока, който ги чака до седмица?!
77
5
 
11
 
! Отговори
До Джо преди 4 години
А има ли имунитет при коронавирусът? Нали писаха, че повтарял и че бързо мутирал.
76
6
 
21
 
! Отговори
Джо преди 4 години
Добре е в този експеримент, в който се намираме всички да има и контролна група, която не спазва никакви карантини, за да видим как ще се стече там заболяването и последстващите икономически сътресения. Може да са прави и те и те разчитата на постигане на стаден имунитет по натурален път, както и потентна здравна система. Ще наблюдаваме и ще видим дали модела им ще е успешен или катастрофален.