Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?

Препоръчва се хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни
24 мар 2020 21:30, Елка Василева
226
Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?
Снимка: БГНЕС

Пълни писти и ресторанти в ски курортите, отворени училища и детски градини, глъч по детските площадки: в Швеция животът си тече. Въпреки че заразените с коронавирус са вече почти 2 000. Експертите бият тревога.

През изминалия уикенд детските площадки в слънчев Стокхолм бяха пълни с деца и родители, разказва Дойче веле. Фредерик също е дошъл с двете си момчета. Младият баща смята, че правителството действа правилно, като не затваря детските градини и училищата заради коронавируса. „Това е добре, защото иначе щеше да има прекалено тежки последствия за обществото - хората щяха да са принудени да си стоят вкъщи, вместо да ходят на работа“, казва той.

Експертите са силно обезпокоени

Властите в Швеция очевидно са на същото мнение - според тях затварянето на училищата няма да предотврати разпространението на вируса, тъкмо обратното.

Още по темата

„Да действаме с мярка“, гласи шведският девиз. Досега в страната има около 1 900 заразени, 21 са жертвите на коронавируса. Здравните власти препоръчват на хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни.

Правилата за поведение също не са така рестриктивни, както другаде: забранени са само мероприятия с над 500 участници, а онези, които имат възможност, са призовани да работят от вкъщи. Препоръчва се също така да се избягват пътуванията, но далеч не всички се придържат към този апел.

В ски районите пистите са пълни, ресторантите - също. А повечето туристи не са никак разтревожени: „Мисля, че е правилно в този момент да подкрепим нашия туристически бранш“, казва един от тях. А друг добавя: "Ако държавата ми беше забранила да бъда тук, щях да се придържам".

Още преди дни медици предупредиха, че в условията на кризата с коронавируса е невъзможно да бъдат осигурени медицински грижи за 25-те хиляди туристи в ски района Зелен. Затова експертите апелираха зимният туризъм спешно да бъде прекратен. В резултат бе насрочено заседание на здравните власти, но дотогава ски лифтовете остават отворени.

Защо бездейства държавата?

В Стокхолм, където са регистрирани най-много заразени, ресторантите, магазините и по-малките киносалони все още си работят.

От ден на ден обаче улиците на града стават все по-безлюдни, а общественият натиск над здравните власти нараства. Учени и медици отдавна настояват за по-строги мерки, защото по думите им положението е наистина сериозно. Според тях шведската държава не предприема необходимите мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: швециякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че при швещите е студено , на а да се вмирисват докато ги събират като круши зрели.
114
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато гушнат букета
113
5
 
8
 
! Отговори
Улаф Свенсон преди 4 години
Така е, имам план още 1 милион бежанци да поемем в Швеция и затова трябва да поосвободим малко средства от бюджета...така де, тук пенсиите са по 50.000 крони, затова така.
112
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колхозниците имат заразени, не им вярвайте. Само русосифилистичните ц.ър.вули могат да им вярват. Да не забравяме никога че според същите им данни, в Чернобил от аварията имаше 31 загинали и...това е.
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи седенето в къщи е отлагане а не решение.Ако има ваксина и лекарство ще се справи човечеството,ако няма по-бавно заразата ще си продължава да пълзи и леко,леко ще се заразят всички.
110
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швеция в момента заразените са 0,226 на 1000 жители. В Русия са 0,003 на 1000. В Италия са 1,144 на 1000 и там е страшно. В България са 0,0004 на 1000.
109
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да спрем коронавирусът поне заради младите. Последиците от боледуването са ужасни.
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе викингите по-малко ги лови тоя вирус,същото е в Русия и там няма масово заразяване.
107
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради шепа болни и възрастни хора , потенциални жертви на короната , затворихте държавата, блокирахте хората и спряхте здравите да работят, при условие че за тях вируса е напълно безвреден. Защо не поставихте под карантина точно тези хора , болните и старите? Заменихте кон за кокошка и се видя че всички в парламента са пълни ***. Последиците от истерията ще са пагубни. Но на управляващите не им пука. 5 милиарда вече ги откраднаха , а хората са в амок, бършат *** по цял ден.
106
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да кажем че вече ги няма 5 милиарда лева от бюджета . Изпариха се за 20 дена. А хората са сложили памперсите от страх . Страх ги е да не кихнат. Полицията е блокирала градовете и всеки ден ви плашат по цял ден. От какво ? От поредния грип дами и господа. В Италия миналата година са починали 20000 души от грип. Всяка година грипа помага на стари и болни хора да си отидат. Такъв театър ви разиграха а вие още не се усещате. Как точно е опасен короната щом здрав човек даже не разбира че е болен.
105
5
 
27
 
! Отговори
Експериментът преди 4 години
Стресът и икономическата криза ще вземат много повече жертви от коронавируса.Стресът, който медиите причиниха на хората ще отключи множество други заболявания като диабет, инсулти, инфаркти, онкологични заболявания ...Икономическата криза, която следва, умирането на цели бизнеси, фалирането на фирми и безработицата ще донесат много по-ужасни последици за хората от самия вирус.Тече гигантски експеримент, който тества дали и доколко сме готови доброволно да се откажем от свободата си ...
104
10
 
22
 
! Отговори
Манипулация преди 4 години
Защо не кажете на 360 милионна Америка колко са болните и колко умрелите ?Дайте статистика за същия период от миналата година за обикновен грип.С изненада ще установите, че от него са починали повече хора, отколкото от "страшния" кпронавирус.
103
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Короната е поредният грип , стига истерии. В Швеция го знаят много добре. България и другите *** ще платят ужасна цена за паниката ,която се вся между хората. Икономиката няма да се възстанови година. Слагайте ми минуси колкото си искате , просто запомнете този коментар и разберете след година , като видите резултатите , колко ви е бил акъла. Вероятността да загинете в ПТП е милиони пъти по - голяма отколкото от короната , но сутринта ще се качите в колите си . Защо не забраним автомобилите
102
9
 
21
 
! Отговори
Винету преди 4 години
През деня спя, през нощта будувам.Сигурно това са първите признаци на полудяване. Как ще издържа една година така не знам. И терасата ми малка не става за маратон. Засега си мисля, че все още не съм изкукал. Като почна да карам сам колата с маска на устата ще знам, че вече окончателно съм откачил. Гледам, че вече някои карат колите си с маска на устата и това ме плаши, че и аз ще откача.
101
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандинавски наивници ,стойте си още по баровете ,а после като пламнете !!!!
100
4
 
2
 
! Отговори
до 135 преди 4 години
не си чул Д-р Бъркс добре - имаше предвид 31% от Смъртните Случай в САЩ от Китайска Чума са от Ню Йорк. Иначе, в момента в Световен Мащаб текущата Смъртност, т.е. потвърдено Излекувани към Потвърдуно Умрели от Уханската Проказа са 15%.
99
11
 
9
 
! Отговори
БелоДробна Чума Ухан преди 4 години
нека се поразват като за последно! преди малко на Ежедневната Пресконференция на Белият Дом - водената за Топ Специалиста на Планетата - Докторо Дебра Бъркс каза, че Текущата Смъртност в Ню Йорк е 31% - така, че остават ни само молитвите и с всеки изминал ден става все по-ясно, как не само,че Китай кри с месеци,ами след това рапортува фалшифа статистика с месеци-абсолютното доказателство, че това беше Биолочичен удар добре планиран от *** и за това изградиха Троянски Кон с фалшиви данни!!
98
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме напуска усещането, че у нас властта ни разиграва театър.Годжи вади заразени на принципа "на час по лъжичка". Очевидно така е изгодно за управляващите, които ни набутаха по домовете и сега ще се стремят да направят извънредното положение извънредно дълго положение.Как прави Годжи номера с бройката заразени ?Много просто. Когато ББ поръча да има повече заразени, Годжи прави повече тестове и обратно ...Докога ще стои този народ затворен като *** предстои да видим.Прогноза - не дълго
97
10
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 4 години
Има два вида поведение при коронавирус.Единият е този. Впрочем по подобен начин стоят нещата и в Русия, където карантина няма и хората продължават да живеят нормално.Русия обаче е тема табу за платените медии обслужващи властта.Вторият начин на държавно поведение е като този в цяла Европа и доскоро в Китай. Той е пълна забрана за излизане и карантина.Само у нас Боко Тиквата измисли мярката "бележка" за борба с коронавирус.Ние сме единствените в света с подобна мярка.
96
5
 
21
 
! Отговори
.. преди 4 години
махаите я тая карантина защото без работа и пари не се седи... пенсионерите да си седят вкъщи и само до магазина само те и тва е няма кой да ви чака вече..да не говорим че и сметките и кредитите не ни ги замразихте